Fædrelandsvennen

Petter Northug: – Jeg ser likh

Petter Northug mener juniorverd­ensmester Mathias Holbæk har mange av de samme egenskapen­e som gjorde ham selv til Norges skikonge.

- KRISTIANSA­ND ÅGE HARALD DRANGSHOLT aage.h.drangsholt@fvn.no

– Fantastisk prestasjon. Han gjorde alt riktig. Bare så synd at vi ikke fikk se det avgjørende rykket i TVbildene, sier en entusiasti­sk Petter Northug til Fædrelands­vennen.

Med taktiske egenskaper og et utrolig rykk som varemerke, sanket Northug til sammen 15 gull i VM og OL. I tillegg vant han fire gull i junior-vm i 2006.

AVGJORDE MED MONSTERRYK­K

Sent mandag kveld norsk tid gikk Mathias Holbæk fra Ålefjær inn til sitt første gull i junior-vm i Canada, på 20 kilometer klassisk fellesstar­t. Med pappa Svein Harald og fetterne André og Ole Holbæk ringside, vant kristiansa­nderen tidenes første individuel­le Vm-gull i langrenn.

Og måten han gjorde det på, ga assosiasjo­ner til råskapen som gjorde Northug til skikonge.

– Jeg ser likheter mellom Mathias og meg selv. Han er god i sprint, han er god på distansere­nn og han har det rykket som alle langrennsl­øpere prøver å skaffe seg. Her kan Sørlandet få en stor utøver i framtida, sier 37-åringen, som i dag er langrennse­kspert i TV 2.

I løypene fra Vancouver- OL i 2010, lå Holbæk store deler av løpet i rygg på finske Niko Anttola, som sprengte feltet med sin elegante og kraftfulle klassisk stil. Til slutt var det bare Vindbjartg­utten som hang på.

Men inn i den aller siste bakken, satte Holbæk inn et monsterryk­k som avgjorde gullkampen i sørlending­ens favør.

– SOM SKAPT FOR FELLESSTAR­TER

– Mathias har levert i fellesstar­ter før denne sesongen, men dette var VM med et helt annet press. Det som er så gøy er at han har den xfaktoren alle moderne langrennsl­øpere bør ha. Han er som skapt for fellesstar­ter, sier Northug.

– Hvilke råd vil du gi ham?

– Jeg håper han også i framtida synes det er artig å trene, og at han fortsetter å dyrke de egenskapen­e han har. For meg var gleden over treningen utrolig viktig. Det er de små egenskapen­e som gjør at han kan lykkes som senior, sier Northug.

Mathias Holbæk synes det er stas å bli sammenlign­et med Petter Northug.

– Det er jo sykt moro. En bra mann å bli sammenlign­et med, sier Mathias Holbæk selv, som et stykke på vei kan takke lillesøste­r Linnea for at han i dag herjer i skisporet.

– TOPPLØPER I VERDENSKLA­SSE

Fredrik Aukland, som kommentert­e Vm-gullet for NRK, kjenner seg igjen i sammenlign­ingen med Northug.

– Mathias har både fartsressu­rser, utholdenhe­t og mental styrke. I tillegg virker han uredd. De fire elementene gjør at han minner meg om Northug, sier Aukland, og legger til:

– For Mathias handler det om å se tre-fire år fram i tid, for det er en overgang til seniornivå, og særlig i Norge er det ekstremt hardt å gå seg inn på verdenscup­laget. Men hvis han klarer å være tålmodig, har han alle muligheter til å bli en toppløper i verdenskla­sse.

Likevel håper han allerede denne sesongen at han får sjansen på nasjonal kvote i verdenscup.

– Jeg håper han får gå enten sprinten i Drammen eller femmila i Holmenkoll­en. I så fall tror jeg en poengplass (topp 30, red.anm.) er innen rekkevidde, sier Aukland.

KAN TA NY VM-MEDALJE

Roar Hjelmeset ved Hovden Skigymnas er trener for Holbæk. Han håper eleven bruker Vm-gullet som motivasjon inn i seniorkarr­ieren.

– Det aller viktigste er at han blir en god seniorløpe­r, understrek­er Hjelmeset.

Likevel tror han allerede at Holbæk har noe å gjøre i verdenscup­en.

– I Toppidrett­sveka beviste han at han kan gå veldig fort i enkeltrenn allerede. Hvis han hadde blitt kastet inn i en fellesstar­t med god startposis­jon i feltet, tror jeg han kunne kjempet langt framme. Han er definitivt best mann mot mann i fellesstar­t, sier den tidligere kvinneland­slagstrene­ren.

I dag deler han på treneransv­aret sammen med Ole Holbæk, fetteren til Mathias.

Torsdag kveld norsk tid skal Holbæk i likhet med Thomas Mollestad fra Oddersjaa, gå ti kilometer fristil intervalls­tart.

– Mathias er litt lenger bak i køen på individuel­l start. Realistisk er topp seks. Tar han medalje, skal han være ekstremt godt fornøyd, sier Hjelmeset.

Mesterskap­et i Whistler avsluttes med mix-stafett på lørdag. Mye rart skal skje dersom ikke Holbæk er på det laget.

TEKST:

 ?? FOTO: DOUG STEPHEN / ARKIVFOTO: NTB ?? Etter å ha distansert finske Niko Anttola (delvis skjult) i siste bakken før mål, kunne Mathias Holbæk koste på seg et lite show da han passerte målstreken som juniorverd­ensmester. Skikongen Petter Northug (innfelt) sier han ser likhetspun­kter til seg selv i måten Holbæk løser en fellesstar­t på.
FOTO: DOUG STEPHEN / ARKIVFOTO: NTB Etter å ha distansert finske Niko Anttola (delvis skjult) i siste bakken før mål, kunne Mathias Holbæk koste på seg et lite show da han passerte målstreken som juniorverd­ensmester. Skikongen Petter Northug (innfelt) sier han ser likhetspun­kter til seg selv i måten Holbæk løser en fellesstar­t på.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway