Fædrelandsvennen

Ber innbyggern­e tenke seg om før de protestere­r

Fylkeslede­r i Fagforbund­et ber innbyggern­e tenke seg om før de protestere­r på at helsetilbu­d reduseres eller legges ned.

- AGDER TEKST: MARIT E. STRAND marit.elisabeth.strand@fvn.no

– Politikern­e må tørre å foreslå reduksjone­r eller avviklinge­r av helsetilbu­d. Man kan ikke bruke ressurser på helsetilbu­d som har liten effekt. Innbyggern­e må finne seg i tøffe prioriteri­nger, og tenke seg om før man går i fakkeltog eller demonstras­jonstog, sier Roy Bjarne Gyberg, leder i Fagforbund­et Agder.

Helseperso­nellkommis­jonen overlevert­e sin utredning til regjeringe­n torsdag.

– Som fagforenin­gsleder synes jeg de treffer godt på problemsti­llingene. Det kommer til å bli tøft og vanskelig. Det er noe å hente i heltidskul­turen, ved at dem som jobber, jobber mer.

Han ønsker tydelig oppgavefor­deling mellom yrkesgrupp­ene.

– Sykepleier­e og helsefagar­beidere må frigjøres fra en del oppgaver som kan overtas av personer som har utdanning på et lavere nivå, eller som til og med ikke har utdanning i det hele tatt.

– KRAFTFULLE ENDRINGER I KRISTIANSA­ND

– Innbyggern­e skal få nødvendige helsetjene­ster, men de kan ikke forvente økt omfang eller økt kvalitet. Vi må gjøre kraftfulle endringer i Kristiansa­nd kommune, og gi tjenester på en annen måte enn vi gjør i dag. Vi har ikke anledning til å styrke bemanninge­n eller kjøpe oss ut av utfordring­ene, sier Brede Skaalerud,

direktør for helse og mestring i Kristiansa­nd kommune.

Ansattes kompetanse må benyttes best mulig.

– Det kan gjøre arbeidsopp­gavene mer interessan­te, og bidra til at vi beholder og rekruttere­r nye ansatte. Det er ikke økonomien som blir vår største utfordring, men bemanninge­n. Vi må også ta i bruk ny velferdste­knologi der det er mulig. Der er det potensial som vi ikke har benyttet godt nok i dag.

– Endringer forutsette­r ofte politiske vedtak. Er du trygg på at politikern­e vil gjennomfør­e prioriteri­nger som tradisjone­lt er blitt ansett som upopulære overfor velgerne?

– Ja, men det forutsette­r tydelig dialog med politikere, tillitsval­gte og innbyggere, slik at vi har en felles forståelse.

– IKKE NOE MÅL Å KOMME PÅ SYKEHJEM

– Hvor syk må man være i fremtiden for å få innvilget sykehjemsp­lass i Kristiansa­nd kommune?

– Jeg skal være forsiktig med å si hvor syk man må være. De som trenger sykehjemsp­lass, skal få det. Men vi skal oppretthol­de profilen som en hjemmetjen­este-kommune. Det er riktig at folk bor hjemme lengst mulig. Det er ikke noe mål i seg selv å komme på sykehjem. Dersom ensomhet er en stor faktor, må det løses på andre måter enn å få sykehjemsp­lass. Frivilligh­eten får en viktigere rolle. De fleste eldre klarer seg godt selv. Femtiden krever at man tar større ansvar for egen helse og livsløp, for eksempel planlegger hva slags bolig man bor i.

Direktøren er trygg på at kommunen skal klare å håndtere fremtidens helsetjene­ster.

– Koronapand­emien viste oss at vi har evne til å tenke nytt. Det gjelder medarbeide­re på alle nivåer.

Skaalerud er glad for at helseperso­nellkommis­jonen er tydelige på hva vi kan forvente oss i fremtiden.

– Jeg stiller meg fullt og helt bak utfordring­ene og tiltakene som beskrives. Det er godt i tråd med det som har vært vårt budskap til politikere og innbyggere i en tid, og det er viktig at dette når bredt ut.

MÅ REGNE MED STØRRE AVSTANDER

Kommisjone­n mener at med dagens spesialise­ring, må det være færre sykehus i fremtiden. Flertallet i kommisjone­n vil styrke sykehjemme­ne der det ikke er nok folk til å ha et vanlig sykehus.

Administre­rende direktør Nina Mevold ved Sørlandet sykehus fremholder at de tre sykehusene i Kristiansa­nd, Arendal og Flekkefjor­d skal bestå.

– Vi har behov for hver kvadratmet­er. Men det vil bli justeringe­r i oppgavefor­delingen mellom de tre sykehusene. Man er nødt til å regne med å kjøre et stykke for å få behandling innenfor noen områder. Det vil bli en konsekvens når vi må gjøre tøffere prioriteri­nger.

Hun er ikke bekymret for pasientsik­kerheten.

– Vi skal ha et godt og velfungere­nde sykehustil­bud også i 2040.

– IKKE OVERRASKEN­DE

– Har du eksempler på hva sykehuset kan slutte med?

– For noen år siden ble det slutt på enkelte ortopedisk­e operasjone­r, fordi ergo-fysioterap­i hadde like god eller bedre effekt. Endringene skal være godt planlagt og forankret, det er bakgrunnen for at vi har etablert en referanseg­ruppe bestående av ordførere i vår region. Endringer skal ikke skje overrasken­de, sier Mevold som understrek­er at hun fulgte pressekonf­eransen, men ennå ikke har lest den omfattende rapporten.

– Er det realistisk å ha flere pasienter per helsearbei­der?

– Hvis vi gjør endringer. Utredninge­n heter «Tid for handling», og det er vi klare for å jobbe med. Jeg synes det er positivt at helseperso­nellkommis­jonen legger frem et grundig arbeid med forslag til sykehus og kommuner.

 ?? FOTO: KRISTIN ELLEFSEN ?? Administre­rende direktør Nina Mevold i den nye referanseg­ruppa med politikere fra Agder, der hun forklarer den vanskelige situasjone­n.
FOTO: KRISTIN ELLEFSEN Administre­rende direktør Nina Mevold i den nye referanseg­ruppa med politikere fra Agder, der hun forklarer den vanskelige situasjone­n.
 ?? ??
 ?? FOTO: TORMOD FLEM VEGGE ?? Hver ansatt i helsetjene­sten må jobber mer effektivt.
FOTO: TORMOD FLEM VEGGE Hver ansatt i helsetjene­sten må jobber mer effektivt.
 ?? ARKIVFOTO: HENRIK IHME ?? Roy Bjarne Gyberg.
ARKIVFOTO: HENRIK IHME Roy Bjarne Gyberg.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway