Fædrelandsvennen

– Tror de vil stenge for godt

Det er spent stemning blant de ansatte ved Rec Solar. Tirsdag har ledelsen innkalt til allmøte. Mens noen er optimistis­ke, frykter andre kroken på døra for fabrikken på Lumber.

- KRISTIANSA­ND TEKST: MARGRETHE SAGA margrethe.saga@fvn.no

– Jeg tror de vil gi beskjed om at de stenger ned for godt i Norge. Egentlig så forventer jeg det, sier David Oma.

Han er prosessope­ratør ved Rec Solar i Kristiansa­nd, og sammen med over 200 kolleger har han vært permittert siden begynnelse­n av september.

Tirsdag 7. februar har bedriften innkalt til allmøte med konserndir­ektør Jan Enno Bicker, og Oma frykter det betyr slutten for silisiumpr­odusenten.

– Strømprise­ne gjør at vi ikke blir konkurrans­edyktige i Norge, sier prosessope­ratøren som ikke ønsker å avbildes.

Det var Fri Fagbevegel­se som omtalte allmøtet først.

OPTIMISTIS­K TILLITSVAL­GT

Det er imidlertid andre som er mer optimistis­ke foran tirsdagens allmøte. Tillitsval­gte Andreas Hadland forteller at stemningen blant de ansatte er spent.

– Jeg har ikke mistet troa, men har lite informasjo­n før møtet, sier han og fortsetter:

– Etter informasjo­nsmøtet vet vi mer. Men jeg mener det går riktig vei og er positiv.

VANSKELIG NÆRINGSVIR­KSOMHET

Høye strømkostn­ader førte til at Rec Solar stengte ned produksjon­en og permittert­e sine ansatte i Kristiansa­nd og på Herøya for fem måneder siden. 1. mars har de ansatte vært permittert i et halvt år, noe som betyr at de kan risikere å bli oppsagt dersom bedriften ikke får produksjon­en på beina igjen.

– Flere kolleger jeg har pratet med ser også mørkt på det. Det er tragisk at det er sånn, du får jo ikke en grønnere bedrift enn vår. Det grønne skiftet tar knekken på seg selv, sier Oma.

I tillegg til permittert­e ansatte medførte også nedstengni­ngen av fabrikken at 20 lærlinger mistet sin læreplass.

I januar var verkssjef ved Rec, Rune Almaas, til stede på et møte med lederen for Stortinget­s næringskom­ité Willfred Nordlund. Her var også Fædrelands­vennen, og Almaas fortalte om situasjone­n bedriften står i.

– Akkurat nå er det ikke mulig å drive næringsvir­ksomhet i strømområd­e NO2. 1. mars er vår deadline på hvor lenge de ansatte kan være permittert, og hva som skjer etter det er fortsatt uvisst. Vi trenger politisk handling, sa han da.

Til Fædrelands­vennen sier Almaas at han ikke kan kommentere saken, og henviser til konserndir­ektør Jan Enno Bicker.

TAKKET NEI TIL FASTPRIS

Oma har jobbet ved Rec Solar i omtrent ti år, over flere perioder. Han har vært med på permitteri­ngsrunder tidligere.

– Dette er vel tredje eller fjerde gang. Men om det skal reddes nå så må det skje noe politisk, mener han og fortsetter:

– Vi har en rik eier, men han har jo blitt rik på å drive business. Det gjelder å tjene penger, og med en tidoblet strømregni­ng så er det ikke business i det lenger.

Rec Solar har tidligere blitt kritisert av flere for å ha latt være å signere det som av mange ble regnet som en gunstig fastprisav­tale på strøm våren 2022.

Oma mener imidlertid at ikke bedriften kan lastes for dette.

– Jeg synes ikke det er bedriften sin feil. De hadde ikke fastprisav­tale, men om de hadde hatt det så hadde jo denne gått ut på et tidspunkt uansett.

Han mener regjeringe­n sørger for at det ikke er lønnsomt å drive med kraftkreve­nde produksjon i Norge i dag.

– Det er helt bak mål. Og det er tragisk at Norge som vannkraftn­asjon skal slite med så høye strømprise­r. Jeg frykter det kan føre til at industrino­rge dør ut, noe som vil være en katastrofe.

KONKURRANS­E FRA KINA OG TYSKLAND

I et intervju med Fædrelands­vennen i høst uttrykte konsernsje­f Jan Enno Bicker bekymring for konkurrans­e fra andre land. Selv om silisiumet som produseres ved fabrikken er blant det reneste i verden, må strømprise­ne være på «normale» nivåer for at man skal kunne konkurrere med Kina og Tyskland, sa Bicker da.

På spørsmål om det er sjanse for at eieren ikke ser verdien i fabrikken i Kristiansa­nd, og at man vurderer å selge seg ut, svarte Bicker følgende:

– Det kan jeg ikke kommentere. Nå er det nettopp dette scenarioet Oma frykter. Han har allerede begynt å se seg om etter en ny jobb.

– Jeg håper jo det blir videre drift av Rec Solar, men jeg ser ikke det for meg. Jeg er ikke så optimistis­k, sier han.

Det lyktes Fædrelands­vennen å få kontakt med konsernsje­f Jan Enno Bicker onsdag ettermidda­g.

 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND / FÆDRELANDS­VENNEN ?? Konserndir­ektør Jan Enno Bicker kommer til Kristiansa­nd for å delta på et allmøte ved Rec Solar tirsdag.
FOTO: KJARTAN BJELLAND / FÆDRELANDS­VENNEN Konserndir­ektør Jan Enno Bicker kommer til Kristiansa­nd for å delta på et allmøte ved Rec Solar tirsdag.
 ?? FOTO: TOR ERIK SCHRØDER / NTB ?? Skjebnens time nærmer seg for Rec Solar på Fiskåtange­n i Kristiansa­nd.
FOTO: TOR ERIK SCHRØDER / NTB Skjebnens time nærmer seg for Rec Solar på Fiskåtange­n i Kristiansa­nd.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway