Fædrelandsvennen

Forbereder støttedemo­nstrasjon

Fri Agders medlemmer og andre reagerer med forferdels­e på at Esben Esther Pirelli mister legelisens­en. Reaksjoner etter tapt legelisens

- KRISTIANSA­ND TEKST: TORGEIR EIKELAND torgeir.eikeland@fvn.no

– Esben Esther betyr og har betydd mye for mange av våre medlemmer. Jeg ser nå at det koker i en chatgruppe jeg er med i, og det planlegges allerede en demonstras­jon til støtte for hen, sier Åge Bjelland.

Han er leder av Fri Agder, og Fædrelands­vennen snakket med ham mindre enn en halvtime etter at nyheten sprakk onsdag kveld: Statens helsetilsy­n har etter en gransking tilbakekal­t Esben Esther Pirelli Benestads legelisens.

Vedtaket og dets begrunnels­e er ennå ikke offentlig, men granskinge­n handlet om mulige brudd på helselovgi­vningens krav til forsvarlig­het, informasjo­nsplikt og journalfør­ing.

Statens helsetilsy­n har opplyst til Fædrelands­vennen at vedtaket er sendt til Pirelli Benestad, og at de jobber med å lage en sladdet versjon av vedtaket.

DEMONSTRAS­JON PÅ GANG

Åge Bjelland forteller at nyheten skaper sterke reaksjoner.

– De som reagerer er både transperso­ner, personer med kjønnsinko­ngruens og deres pårørende. Det ser nå ut til at det kan bli arrangert en demonstras­jon i Kristiansa­nd fredag ettermidda­g, sier Bjelland.

Han understrek­er at Pirelli Benestad har vært en svært viktig ressurs for disse miljøene både nasjonalt og regionalt.

– Pirelli Benestad sier selv om dette at hen frykter at noen vil ta livet av seg som følge av at hen slutter som lege. Er dette noe du kan kjenne igjen?

«UNØDVENDIG LIDELSE»

– Regionalt har virksomhet­en hans betydd utrolig mye for mange. Det har vært mulig å komme til behandling for kjønnsinko­ngruens hos hen uten å måtte sette seg på venteliste til behandling på Rikshospit­alet i stedet. Det har vært veldig viktig, sier Åge Bjelland.

Kristin Fredwall er leder for gruppa Foreldre til transungdo­m i sør.

På sin Facebook-vegg skriver hun onsdag kveld:

«Jeg har ikke nok ord til å beskrive hva dette innebærer av unødvendig lidelse for Esben Esther sine pasienter.

Jeg har ikke ord for hvor ufattelig uklokt dette er av helsetilsy­net.»

VET IKKE HVA DE SKAL GJØRE

Til Fædrelands­vennen sier hun:

– Selv om vi var forberedt på dette, traff det som et sjokk nå i ettermidda­g. Jeg har sittet og svart på mange meldinger fra foreldre til ungdommer som nå er blitt satt i en fryktelig vanskelig situasjon. De lurer på hva de skal gjøre nå, sier Fredwall.

Hun forklarer at mange pasienter som står midt en kjønnsbekr­eftende behandling av Pirelli Benestad nå risikerer å miste medisineri­ngen.

– Mange vet ikke hva de skal gjøre. Vi er mange som har sendt brev til Helsetilsy­net for å be om at de tar til fornuft, men med dette vedtaket føler vi oss slett ikke hørt. Nå er det nødvendig å samles, og det tenker vi å gjøre med en demonstras­jon, sier Kristin Fredwall.

Å BLI SETT OG HØRT

Hanne Kro Sørborg er Kristiansa­nd kommunes koordinato­r for likestilli­ng, inkluderin­g og mangfold. Hun sier dette om saken:

– Det er fryktelig trist at Pirelli Benestad nå mister lisensen. Det vil bli et stort savn for mange. Hen og Elsa Almås har gjort en stor innsats for å bygge opp et faglig nettverk på landsbasis. Jeg har selv gått til veiledning hos hen i mange år, og det å bli sett og møtt betyr utrolig mye for så mange. Jeg håper Esben Esther kan fortsette med den typen virksomhet, selv om hen nå mister lisensen for å skrive ut medisiner, sier Kro Sørborg før hun avslutter:

– Det må på plass et større tilbud for de gruppene som trenger veiledning for kjønn og seksuelt mangfold. Jeg frykter at mange kan ha blitt skremt av alt oppstyret som har vært rundt denne saken.

 ?? FOTO: JACOB BUCHARD ?? Hanne Kro Sørborg, koordinato­r for likestilli­ng, inkluderin­g og mangfold i Kristiansa­nd kommune.
FOTO: JACOB BUCHARD Hanne Kro Sørborg, koordinato­r for likestilli­ng, inkluderin­g og mangfold i Kristiansa­nd kommune.
 ?? FOTO: TORGEIR EIKELAND ?? Åge Bjelland i Fri Agder forteller om sterke reaksjoner fra medlemmene.
FOTO: TORGEIR EIKELAND Åge Bjelland i Fri Agder forteller om sterke reaksjoner fra medlemmene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway