Fædrelandsvennen

Må rekke opp igjen lua – og bruke garnet om igjen

Ungdomssko­len har så dårlig råd at elevene må rekke opp igjen strikkelue­ne de lager i håndverkst­imen for å bruke garnet om igjen.

- LINDESNES TEKST: JARLE R. MARTINSEN jarle.martinsen@fvn.no

– Dette er fryktelig flaut, men vi har jo ikke penger, sier en oppgitt lærer for kunst og håndverk, Elise Skjæveland.

Nå er økonomien slik at elevene i stor grad selv må ta med materiale de trenger for å gjennomfør­e timene.

– Vi lærere tar også med private ting hjemmefra til elevene. Jeg har tatt med både lim og garn, forteller hun.

Hun har 21 kroner i år å bruke på hver av de 234 elevene på Vigeland ungdomssko­le som har undervisni­ng i kunst og håndverk.

40.000 kroner hadde hun å bruke på materiale årlig for tre år siden. Det har nå skrumpet inn til 5000 kroner – 21 kroner til hver.

MÅ SPARE 28,6 MILLIONER

28,6 millioner kroner må spares de neste fire årene i oppvekstse­ktoren i Lindesnes kommune. 3,3 millioner kroner er sparekrave­t skolen på Vigeland har hengende over seg.

– Det betyr å kutte i alt ekstra til elevene – alt som ikke lovpålagt. Så julegrøten ble kuttet ut, likeså pølseutdel­ing i skolegårde­n en gang i året, sier rektor

Morten Gabrielsen.

Han hadde tidligere 40.000 kroner til å fremme bedre læringsmil­jø og sosiale aktivitete­r for elevene. Det er nå kuttet til 4000 kroner. Det betyr 19 kroner og 20 øre per elev.

– BLIR IKKE BEDRE

– Det holder jo ikke akkurat langt. Utfordring­en er at det ikke ser ut til å bli noe bedre de neste årene, konstatere­r rektoren.

Derimot blir det fortsatt leirskoleo­pphold slik loven tilsier for avsluttend­e trinn.

Når vi er på besøk er det blant annet arbeid med plastelina (en form for kitt) som elevene driver med i kunst og håndverkst­imen. Plastelina­en samles inn igjen slik at det kan gjenbrukes, noe som har vært gjort hele dette skoleåret.

– Plastelina­en skal være gul, nå er det blitt knadd så mye at det blitt grått, sier Skjæveland.

Nå går en del av hennes og elevenes tid til å rekke opp garnet av blant annet luer som elevene har strikket. For nå blir det slik at elevene ikke får ta med seg noe hjem som de har strikket.

– Det sitter langt inn å si det til dem. Da mister de helt motivasjon til å bruke et halvt år på ei lue som bare må rekkes opp igjen, sier hun.

Hun forteller om en elev som tok med seg pussemaski­n og pussepapir hjemmefra til skolen i høst, utstyr hele klassen fikk bruke. Mye av det som ble laget ble solgt på en skolebasar senere.

KJENTE PÅ FLAUHET

– Så da kjøpte elevens foreldre noe til 300 kroner laget av utstyr de selv eier. Da kjente jeg på flauhet, sier Skjæveland.

Hun innser at skolen bryter med gratisprin­sippet når de nå er blitt avhengig av at elevene har med materiell selv for å få gjennomfør­t timene.

– Vi kan pakke det inn og kalle det gjenbruk. Men det er jo brudd på loven, sier hun.

KOMMER MED GARN

Nå har foreldre begynt å komme på skolen med innsamlede materiell. En av dem er Kirsten Midling-thorsen. Når vi møter henne utenfor skolen, har hun med seg en sekk full av garn som hun hadde hjemme.

– Det er virkelig ille at det har blitt slik, sier hun og oppfordrer andre foreldre til å gi om de har overskudd av materiell elevene kan bruke.

SKJØNNER SKOLENE

Kommunalsj­ef for oppvekst Einar Buø har ikke problemer med å forstå utfordring­ene skolene har, men legger til at enhetene har handlingsr­om innenfor sitt budsjett.

– På grunn færre elever de neste årene, får vi mindre rammetilsk­udd fra staten. Dette kommer i tillegg til at vi allerede har for høye driftsutgi­fter, sier han.

– Er det nå naturlig å se på skolestruk­turen i Lindesnes?

– Det er ikke noe som er tema nå i alle fall.

 ?? FOTO: JARLE R. MARTINSEN ?? Kunst- og håndverksl­æreren Elise Skjæveland hjelper Oskar Stiland med å finne noe plastelina som går an å bruke. Plastelina­en har vært gjenbrukt igjen og igjen hele dette skoleåret.
FOTO: JARLE R. MARTINSEN Kunst- og håndverksl­æreren Elise Skjæveland hjelper Oskar Stiland med å finne noe plastelina som går an å bruke. Plastelina­en har vært gjenbrukt igjen og igjen hele dette skoleåret.
 ?? FOTO: JARLE R. MARTINSEN ?? Kunst- og håndverksl­ærer Elise Skjæveland med kassen med garn hun har igjen til elevene. Det elevene strikker må rekkes opp slik at garnet kan brukes igjen på grunn av dårlig økonomi.
FOTO: JARLE R. MARTINSEN Kunst- og håndverksl­ærer Elise Skjæveland med kassen med garn hun har igjen til elevene. Det elevene strikker må rekkes opp slik at garnet kan brukes igjen på grunn av dårlig økonomi.
 ?? FOTO: JARLE R. MARTINSEN ?? Kirsten Midling-thorsen hadde tømt det hun hadde av garn hjemme for å gi til Vigeland ungdomssko­le der alt garn må brukes om igjen på grunn av økonomien.
FOTO: JARLE R. MARTINSEN Kirsten Midling-thorsen hadde tømt det hun hadde av garn hjemme for å gi til Vigeland ungdomssko­le der alt garn må brukes om igjen på grunn av økonomien.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway