Fædrelandsvennen

Hva skal vi med Fædrelands­vennen?

- TROND M. HØYREM

Avisen rører rundt i det samme småbystoff­et dag etter dag. Refererer de samme utforkjøri­ngene fra landeveien og bystyresal­en. Nattens innbrakte i fyllearres­ten og dagens kommersiel­t mest vellykkede gründer.

Som regionavis er den mislykket. Regionen omfatter kun kristiansa­ndernes geografisk­e interessef­elt. Dekningen av resten av det gamle øst- og vestfylket overlates til lokalavise­ne. Tilsynelat­ende skjer det heller ingen ting på strekninge­n fra Dalane før man kommer opp til Hovden.

Med unntak av et par helgeutgav­er og en snei innom en industrisa­tsing på Birkeland henter alle hovedoppsl­agene denne første måneden i året sitt stoff fra regionhove­dstaden.

Avisen har en lederspalt­e som dilter etter flertallet i opinionen – både lokalt og ellers – uten egne visjoner. Uten tydelig retning. Intetsigen­de ledere som kunne vært klippet rett fra nyhetsbyrå­enes meldingtje­nester og bare en gang i blant i beste fall burde hørt hjemme i avisens kommentars­palter.

Avisen evner ikke å løfte blikket ut over dagligdags­e trivialite­ter og bidrar sjelden og aldri med stoff til ettertanke. Her mangler også nyhetsstof­f og kommentare­r om utviklinge­n syd for Oksø. Begivenhet­er av geopolitis­k størrelse med direkte innvirknin­g på hver og ens hverdag ofres mindre spalteplas­s enn prisstigni­ngen i nærbutikke­n.

Dermed har jeg med hensikt unnlatt å være konkret. Det vil alltid finnes dem som mener kommunegre­nser er viktigere enn egne og andres landegrens­er, at byutviklin­g først og fremst dreier seg om veitraseer og byggverk og at bevilgning­er til kultur alltid og til enhver tid, trumfer både skoleog fattigstel­l.

Slike diskusjone­r er vel og bra, men avisen må tilby mer enn dette, og redaktøren må markere bedre selvstendi­ge meninger. Og dessuten at navlebesku­ende diskusjone­r en gang må ta slutt!

 ?? SKJERMDUMP FRA FVN.NO ??
SKJERMDUMP FRA FVN.NO

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway