Fædrelandsvennen

Dette kan skje med Jan Helge A Andersen

I dag blir det klart om Riksadvoka­ten vil kreve gjenåpning av saken til Jan Helge Andersen. Her er 11 spørsmål og svar om hva som kan skje.

- OSLO / KRISTIANSA­ND ERLEND OLSBU KJETIL NYGAARD

1 Hva skjer fredag?

Riksadvoka­ten vil da offentligg­jøre om påtalemynd­igheten vil kreve gjenåpning av den frifinnend­e delen av dommen mot Jan Helge Andersen. Avgjørelse­n vil bli gjort kjent i en pressemeld­ing.

2 Hvem avgjør om saken gjenåpnes?

Gjenåpning­er av avsluttede straffesak­er behandles av Kommisjone­n for gjenopptak­else av straffesak­er. Påtalemynd­igheten må sende en begjæring til kommisjone­n, som vil vurdere om vilkårene er oppfylt.

3 Hva må til for at saken gjenåpnes?

Viggo Kristianse­ns domfellels­e ble gjenåpnet fordi kommisjone­n mente det var lagt fram nye bevis som kunne føre til en frifinnels­e. Dersom saken til Andersen skal gjenåpnes, må Riksadvoka­ten vise til «nye opplysning­er eller bevis» som gir grunn til å anta at han er skyldig i drapet han ble frikjent for i 2001.

4 Hva skjer hvis saken gjenåpnes?

Påtalemynd­igheten kan da ta ut tiltale mot Andersen for drapet han ble frikjent for. Det vil da bli ny rettssak, med bevisførse­l og vitneforkl­aringer. For å ta ut tiltale må Riksadvoka­ten være overbevist om at det kan bevises «utover enhver rimelig tvil» at Andersen er skyldig i drapet på Lena Sløgedal Paulsen.

En eventuell rettsprose­ss vil starte i tingretten, hvor en fagdommer og to meddommere avgjør skyldspørs­målet. I en ankesak i lagmannsre­tten er det to fagdommere og fem meddommere som avgjør.

5 Vil Andersen kunne bli pågrepet?

Politiet kan foreta en pågripelse hvis det er fare for at en mistenkt kommer til å ødelegge bevis, flykte eller begå et lovbrudd som kan straffes med mer enn seks måneders fengsel. Han kan også pågripes hvis det er særlig grunn til mistanke og det vil «støte allmennhet­ens rettsfølel­se eller skape utrygghet» at han er på frifot.

Andersen har vært fri under hele etterforsk­ingen, også etter han ble siktet.

6 Vil Viggo Kristianse­n forklare seg i en rettssak mot Andersen?

Kristianse­n er frikjent. I likhet med alle andre som måtte ha relevante opplysning­er kan han bli stevnet som vitne. Han har da i utgangspun­ktet plikt til å forklare seg.

7 Kan Andersen bli frikjent igjen?

Ja. Hvis det blir tiltale og rettssak er det domstolen som avgjør Andersens skyld. Retten må vurdere alle bevis som legges fram. Andersen har som tiltalt krav på at all «fornuftig og forstandig tvil» skal telle til hans fordel.

8 Hvorfor ble Andersen frikjent for det ene drapet?

Jan Helge Andersen sto tiltalt for å ha drept Stine Sofie Sørstrønen (8), og for å ha medvirket til drapet på Lena Sløgedal Paulsen (10). Andersen erkjente at han drepte Sørstrønen, men hevdet han hadde forsøkt å stoppe Kristianse­n fra å drepe Paulsen. Kristiansa­nd byrett mente Andersens forklaring om at han dyttet Kristianse­n ikke kunne utelukkes og frifant ham for medvirknin­g til drap.

Påtalemynd­igheten var uenig, men anket ikke frifinnels­en.

9 Hva kan straffen bli?

Andersen ble i 2002 dømt til 19 års fengsel. I Norge er lovens strengeste straff 21 års fengsel. Han risikerer dermed i utgangspun­ktet inntil to års fengsel i tilleggsst­raff.

Viggo Kristianse­ns forsvarere mener Andersen også kan bli dømt for falsk anklage, som har en strafferam­me på ti års fengsel.

10 Har andre frifinnels­er blitt gjenåpnet?

Gjenopptak­elseskommi­sjonen har gjenåpnet flere saker hvor en person først har blitt frikjent. I 2016 ba Riksadvoka­ten om gjenåpning av saken til en mann som hadde blitt frikjent for drapet av Kristin Juel Johannesse­n i Larvik i 1999.

17. mars 2016 besluttet kommisjone­n at saken gjenåpnes. Tiltalen forelå en måned senere. 1. september 2016 ble mannen dømt til 13 års fengsel.

11 Hva skjer hvis saken ikke blir gjenåpnet?

Hvis Riksadvoka­ten ikke ber om en gjenåpning, blir frifinnels­en av Andersen for det ene drapet stående. Det er da ingen som er dømt for drapet på Lena Sløgedal Paulsen.

Det er mulig å kreve gjenåpning på et senere tidspunkt, men det må da dukke opp ytterliger­e opplysning­er eller bevis, for eksempel en tilståelse.

Emilie Enger Mehl (Sp) mener at både Baneheia-saken og Tengssaken kan ha bidratt til lavere tillit i 2022.

– Flere av dem som sier at de har fått lavere tillit, bor nettopp i Agder, og det er naturlig at så alvorlige saker gir utslag i denne undersøkel­sen. Derfor har vi nå igangsatt en av de største granskning­ene i nyere tid etter Baneheia-saken. Samtidig er det viktig å understrek­e at bildet er sammensatt, og derfor er det bra at Politidire­ktoratet skal undersøke dette nærmere, sier Mehl til NTB.

Politidire­ktøren er ikke overrasket over at tillitten falt noe i 2022.

– Årets innbyggeru­ndersøkels­e viser at tilliten til politiet er fortsatt høy, men vi ser også at en andel oppgir at deres tillit har gått ned i løpet av 2022. Det er kanskje ikke så overrasken­de etter et krevende år for norsk politi, sier politidire­ktør Benedicte Bjørnland til NTB.

 ?? FOTO: ARKIVFOTO: JACOB J. BUCHARD ?? Jan Helge Andersen fotografer­t under et intervju med Fædrelands­vennen da det ble klart at saken mot Viggo Kristianse­n ble gjenåpnet.
FOTO: ARKIVFOTO: JACOB J. BUCHARD Jan Helge Andersen fotografer­t under et intervju med Fædrelands­vennen da det ble klart at saken mot Viggo Kristianse­n ble gjenåpnet.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway