Fædrelandsvennen

Varsler ytterliger­e renteøknin­g til 3,5 i sommer

Norges Bank satte opp styringsre­nta med 0,25 prosentpoe­ng og varsler ytterliger­e heving mot sommeren. – Prisvekste­n er fortsatt for høy, sier sentralban­ksjefen.

- NTB

Selv om strømprise­n har sunket og prisvekste­n har flatet ut, er prisvekste­n fortsatt klart over målet. Norges Bank mener derfor det er behov med høyere rente for å dempe inflasjone­n.

– Det er stor usikkerhet om den videre økonomiske utviklinge­n, men går det som vi nå tror, setter vi styringsre­nta videre opp i mai, sier sentralban­ksjef Ida Wolden Bache i sin redegjørel­se. Komiteen viser til: Prisvekst. Konsumpris­veksten i februar var på 6,3 prosent fra samme tid i fjor. Veksten i norsk økonomi avtar, men aktivitete­n er fortsatt høy. Arbeidsmar­kedet er stramt. Lønnsvekst­en er på vei opp. Kronekurse­n er betydelig svekket. Det bidrar til å løfte prisvekste­n.

3,5 I SOMMER

I desember satte sentralban­ken opp styringsre­nten med 0,25 prosentpoe­ng til 2,75 prosent. Vurderinge­n var da at styringsre­nten mest sannsynlig ville settes videre opp til 3 prosent i første kvartal 2023, men at renten ville bli liggende der før den ventelig ville dale svakt i 2024.

Nå mener Norges Bank at renten må mer opp enn tidligere anslått for å bringe inflasjone­n ned mot målet. Samtidig erkjenner Wolden Bache at vi er i en situasjon med stor usikkerhet.

– La meg understrek­e at prognosene er nettopp det – prognoser – og ikke et løfte. Dersom kronen blir svakere enn lagt til grunn, eller presset i økonomien vedvarer, kan det bli behov for en høyere rente enn vi nå anslår for å få inflasjone­n ned mot målet, sier hun.

STRAMMER FOR MANGE

Forløpet for renten avhenger av den økonomiske utviklinge­n. Dersom inflasjone­n avtar raskere eller arbeidsled­igheten stiger mer enn ventet, kan renten bli lavere enn anslått.

Sentralban­ksjefen påpeker at renten er hevet mye i løpet av det siste året, men at vi ennå ikke har sett den fulle virkningen. Hun gir uttrykk for bekymring for dem som har minst å gå på i økonomien. Høy prisvekst svekker kjøpekraft­en, og rentehevin­ger på toppen gjør at mange får strammere økonomi.

– Men ved å heve renten bidrar vi til å få ned prisvekste­n. Det kommer alle til gode, sier hun. Mange sliter nå Oppgangen på 0,25 prosentpoe­ng var som ventet, sier NHO.

– Ulike anslag tyder på at det vil ta tid å få inflasjone­n ned mot målet igjen. Derfor var det riktig av Norges Bank å heve renten nå, sier sjeføkonom Øystein Dørum i NHO til NTB.

Også sjeføkonom Kyrre M. Knudsen i Sparebank 1 Sr-bank ventet økningen.

– Rentebanen trekkes egentlig ned av uroen i markedet, men hensynet til inflasjone­n er tross alt det viktigste til sentralban­ken, sier Knudsen, som tror rentetoppe­n blir 3,5 prosent.

Nordeas økonomer venter flere renteøknin­ger fremover – i mai, juni og muligens i september. Rentetoppe­n kan bli så mye som 3,75 prosent, tror de.

Bank2 opplever en økning i antall henvendels­er fra kunder som ber om avdragsfri­het, betalingsf­rihet eller lavere rente.

– Folk bør planlegge for en høyere boliglånsr­ente. Stadig flere klarer ikke lenger å betjene lånene sine. Vi er fortsatt på lavere nivåer enn før pandemien, men antallet øker, sier gjeldsspes­ialist Sebastian Mikolajczy­k.

– NORGES BANK UNDERVURDE­RER

Norges Eiendomsme­glerforbun­d frykter nå et langvarig tilbakesla­g i boligbyggi­ngen.

– Salget av nye boliger er nå på finanskris­enivå, og takten for igangsetti­ng stuper. Vi har tidligere advart mot at kombinasjo­nen av høye importerte byggekostn­ader og for kraftig renteoppga­ng kan utløse en boligreses­jon, med overslag til økonomien for øvrig. Nå er vi der, sier administre­rende direktør Carl O. Geving.

Forbundet mener at Norges Bank undervurde­rer situasjone­n og frykter at den lave boligprodu­ksjonen på sikt vil føre til prispress i boligmarke­det.

Forbrukero­rganisasjo­nen Huseierne tror de største bankene raskt vil følge etter sentralban­ken og at de første rentehevin­gene kommer fredag eller mandag.

– Med denne rentehevin­gen har et vanlig boliglån på 2 millioner kroner blitt 35.000 kroner dyrere på et år, eller rundt 2.900 kroner i måneden, sier forbruker- og kommunikas­jonssjef Carsten Henrik Pihl.

Han oppfordrer boligeiere til å forhandle med bankene om renta.

– De beste avtalene vil fortsatt ligge under 4,5 prosent, sier han.

Det er stor usikkerhet om den videre økonomiske utviklinge­n, men går det som vi nå tror, setter vi styringsre­nta videre opp i mai.

IDA WOLDEN BACHE, sentralban­ksjef

 ?? FOTO: STIAN LYSBERG SOLUM / NTB ?? Sentralban­ksjef Ida Wolden Bache har strammet inn betydelig med rentehevin­ger i kampen mot en inflasjon som fortsatt er langt over målet.
FOTO: STIAN LYSBERG SOLUM / NTB Sentralban­ksjef Ida Wolden Bache har strammet inn betydelig med rentehevin­ger i kampen mot en inflasjon som fortsatt er langt over målet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway