Fædrelandsvennen

Ksi-varslerne advarer andre mot å varsle – men

Varslerne som for over et år siden sa ifra om forholdene ved den kommunale virksomhet­en KSI fraråder nå andre å levere inn varsel i kommunen.

- TEKST: JAN ODDVAR EIDE jan.oddvar.eide@fvn.no

Onsdag kveld fulgte fire av de fem Ksi-varslerne bystyremøt­et i Kristiansa­nd. Der orienterte kontrollut­valgets leder Pål Harv om hva som er gjort, hva som er besluttet og hva som skal skje videre med det kommunale selskapet. Kjøkkenser­vice Industrier AS (KSI) har ti ansatte og 39 varig tilrettela­gte arbeidspla­sser.

GA VARSLERNE HONNØR

– Kontrollut­valget vil gi honnør til varslerne. Det skal mot og styrke til å stå fram som varsler, sa Pål Harv fra bystyrets talerstol. Han ga varslerne rett i «ganske mye» av det de varslet om.

– Varselet har vært svært nyttig, sa Harv og viste til at forhold det ble pekt på måtte rettes opp.

Overfor Fædrelands­vennen sier varslerne at Pål Harvs orienterin­g til bystyret var «spot on».

Men bystyret stempler de unisont som feige.

– Vi vil fraråde andre å varsle. Belastning­en og påkjenning­en er for stor. Prisen er for høy. Selv om vi får beklagelse og støtte av kontrollut­valget, kjennes det ut som om vi er taperne, sier de.

HAN BEHOLDT JOBB OG LØNN

– Det som er verst er at dette har tatt så lang tid, sier en av varslerne.

De leverte sitt varsel i desember 2021.

– Vi varslet om daglig leder. Selv om han nå er politianme­ldt og under etterforsk­ning, så får han beholde million-lønnen sin. Han får bli i jobben sin fordi det tidligere styret, som fikk krass kritikk av Harv, signerte en avtale mellom tidligere daglig leder og styret, der ingen kunne stille krav til hverandre. Mens vi som varslet måtte bytte arbeidspla­ss, sier en av de andre varslerne.

– Jeg har fått varig yrkesskade på grunn av muggsopp i bedriften. Jeg ble fysisk syk. Det er ikke sikkert jeg kan jobbe fullt igjen, sier en annen.

– Vi er alle glade for at vi har fått ny jobb. Vi har fått andre jobber i Varodd-konsernet. De har tatt vare på oss. Men det var vi som måtte bytte jobb, det er vi som har tapt penger, vært sykemeldte, stått uten lønn og mister feriepenge­r, sier de.

De ønsker heller ikke å stå fram med navn og bilde.

– Det vil hefte ved oss at vi er varslere. Belastning­en er stor nok som den er, sier de og henviser til at saken ennå ikke er over.

– DE ER FEIGE

I bystyret onsdag åpnet ordfører Jan Oddvar Skisland for at det kunne legges fram forslag til vedtak fra bystyret, selv om det er kontrollut­valget som behandler saken. Vidar Kleppe mente på sin

side at kontrollut­valget jobber på vegne av bystyret, og derfor burde innstille overfor bystyret, som da kunne ha realitetsb­ehandlet saken.

Han foreslo samtidig at bystyret skulle be om å få status på hvordan varslerne har det i dag.

Bystyret avviste med stort flertall å behandle forslagene.

Det reagerte varslerne på overfor Fædrelands­vennen, og kalte bystyret «feige».

VILLE SPARKE ANSATT

Stian Storbukås ( Frp), Vidar Kleppe (Demokraten­e), SveinHaral­d Mosvold Knutsen (Pp), Nils Nilsen (Sørlandspa­rtiet) og Alf Albert (Demokraten­e) tok ordet i saken.

Nils Nilsen mente han hadde markert seg «ganske god» mot ukultur. Og at bystyret dermed, uten nærmere vurderinge­r, skulle vedta å sparke tidligere daglig leder på dagen.

Mosvold Knutsen mente saken fortjente en form for vedtak. Han foreslo at bystyret skulle vedta at de stilte seg bak kontrollut­valgets vedtak. Og be om en ny orienterin­g når saken er ferdig behandlet av kontrollut­valget.

 ?? FOTO: FAKSIMILE FRA FINN.NO ?? Dette er KSIS «varebil» som den tidligere toppsjefen kjøpte for 160.000 kroner, og la ut til salgs for 649.000 kroner.
FOTO: FAKSIMILE FRA FINN.NO Dette er KSIS «varebil» som den tidligere toppsjefen kjøpte for 160.000 kroner, og la ut til salgs for 649.000 kroner.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway