Fædrelandsvennen

– Reiste meg og jublet

- KRISTIANSA­ND TEKST: HENRIK IHME henrik.ihme@fvn.no

Sosialisti­sk Venstrepar­ti ble stiftet på motstand mot NATO og atomvåpen. Nå vil partiet at Norge blir i NATO. Robin Hansson i Kristiansa­nd SV mener partiet også har tatt et steg i retning atomkraft.

Da SVS nye prinsippro­gram skulle behandles på helgens landsmøte på Gardermoen, var atomkraft-motstand tuftet på ulykkesris­iko, atomavfall og frykt for atomvåpen tatt ut av programkom­iteen.

Vestland SV foreslo å ta formulerin­gene inn igjen, men ble ikke hørt.

– Da vi tok opp atomkraft på landsmøtet i 2021, ble vi kraftig nedstemt. Nå gikk det helt andre veien, og jeg reiste meg og jublet da det forslaget fra Vestland ble sablet ned, sier fornybar energi-ingeniør og bystyrerep­resentant for SV, Robin Hansson.

Han forteller at sentrale politikere takket ham for innlegget han holdt i debatten.

– Jeg kan ikke fortelle hvem, men de sa det var bra at jeg baner vei for en kunnskapsb­asert diskusjon om kjernekraf­t, sier Hansson, som også mener at det nå er et grasrotopp­gjør på gang.

Hansson er svært positiv til selskapet Norsk Kjernekraf­t, som blant andre milliardær­en Trond Mohn står bak. Her ønsker man å satse på mindre reaktorer, såkalte SMR (små modulære reaktorer).

– MANGE ER KRITISKE

Sv-nestleder Torgeir Knag Fylkesnes sier at det ikke er noen strategi i partiet om atomkraft for øyeblikket, men bekrefter at man ikke er prinsipiel­t imot. – Men det var man tidligere? – Ja, i større grad enn nå. Nå står det ingenting om det i prinsippro­grammet. Men det er klart at det er mange i SV som er veldig kritiske og frykter konsekvens­ene ved atomkraft om det skulle skje en ulykke. Så er det problemene med lagring av atomavfall.

Han sier at han selv ikke har konkludert.

– Men dette er ikke et stort tema. Atomkraft er uansett veldig langt fram i tid, og det vil ta 30 år før det vil kunne få betydning. De viktige diskusjone­ne nå er hva vi kan gjøre for å få mer kraft i nær framtid.

SNUSER PÅ ATOMKRAFT

Regjeringe­n ønsker ikke kjernekraf­t i Norge, men stadig flere partier har blitt mer nysgjerrig­e på teknologie­n som følger av energikris­en.

Frp og Høyre har fremmet forslag om kjernekraf­t i Stortinget, og på Sps landsmøte i helga vedtok partiet at det ønsker å hente inn mer kunnskap.

Robin Hansson ser historisk på det som nå har skjedd, med Nato-vedtaket og bevegelse i atomkraft-spørsmålet.

– Dette er to bærebjelke­r i partiet, og mange ser på dette som en opprivende kamp for å bevare sjela til SV. Men jeg tenker «one down, one to go». Et parti som ikke endrer seg i tråd med verdensutv­iklingen har ikke livets rett som et seriøst politisk parti.

– IKKE TATT DEBATTEN

I bystyregru­ppa er Mali S. Tronsmoen enig i at Robin Hansson fikk en seier på landsmøtet.

– Men jeg tror nok først og fremst det handler om at vi har fått et mye kortere prinsippro­gram, og det som er tatt ut represente­rer ikke nødvendigv­is store linjeskift­er.

Selv er hun er enig med Hansson i at det er lurt å holde alle dører åpne for den utviklinge­n som skjer innen kraftprodu­ksjon.

– Men motstanden mot atomkraft står fortsatt sterkt i mange kretser i SV, og jeg har ikke en opplevelse at partiet har tatt den debatten ennå. Men flere er nysgjerrig­e på dette nå.

Blant de kritiske i SV er energipoli­tisk talsperson, Lars Haltbrekke­n. Han mener at det vil ta for lang tid å bygge opp atomkraft i Norge.

– Jeg frykter atomkraftd­ebatten avsporer hele energi- og klimadebat­ten og forsinker den satsingen vi trenger å gjøre på havvind, sol, ENØK og oppgraderi­ng av gamle vannkraftv­erk, sa han til Nettavisen i februar.

 ?? FOTO: ALF SIMENSEN / NTB ?? Avstemming­en under landsmøtet til SV foregikk digitalt, men prinsippro­grammet ble vedtatt ved bruk av lapper.
FOTO: ALF SIMENSEN / NTB Avstemming­en under landsmøtet til SV foregikk digitalt, men prinsippro­grammet ble vedtatt ved bruk av lapper.
 ?? FOTO: HENRIK IHME ?? Robin Hansson er her i bystyremøt­et onsdag kveld.
FOTO: HENRIK IHME Robin Hansson er her i bystyremøt­et onsdag kveld.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway