Fædrelandsvennen

Øver på invasjon og mottak av allierte soldater

Heimeverne­t har vært mer synlige i Kristiansa­nd sentrum denne uka. Soldatene har blant annet øvd på å ta imot allierte soldater i havna.

- KRISTIANSA­ND TEKST OG FOTO: TORMOD FLEM VEGGE tormod.vegge@fvn.no

–Vi ser etter mistenkeli­g aktivitet og rapportere­r videre, forteller Thomas Ronås. Sanitetsso­ldaten er på patruljetu­r med geværsolda­t Tommy Strandly. De to benytter båten Molly, som tilhører Kristiansa­nd Havn.

Mandag 6. mars startet den tre uker lange storøvelse­n «Jøssing». Over 4000 soldater fra Agder og Rogaland heimeverns­distrikt – HV-08 – deltar.

Nå er øvelsen i si tredje og siste uke, og Hv-ledelsen er dermed litt mer villig til å avsløre noe av det store spillet som foregår – scenarioet som soldatene er en del av. Tidligere har de vært noe hemmelighe­tsfulle i møte med Fædrelands­vennen.

Denne uka har Hv-soldater vært mer synlige i blant annet Kvadrature­n i Kristiansa­nd, og mange har rykket inn i havneområd­et.

PATRULJERE­R HAVNA

Roald Endresen er trafikkins­pektør i Kristiansa­nd Havn. Når Fædrelands­vennen er på besøk, er han for anledninge­n skipper for Molly, som Hv-soldatene bruker som patruljebå­t.

– Heimeverne­t gjør en fantastisk jobb. Det at det øves på å holde vakt ved innseiling­a til Kristiansa­nd Havn, det er gull verdt, kommentere­r han.

Soldatene speider utover havna, mens Molly passerer Norges største kranskip Uglen.

– Vi ser etter mistenkeli­g aktivitet og rapportere­r videre, forteller Ronås.

– Det føles meningsfyl­t, bemerker han. – Det gir mening og motivasjon å være med på dette, blant annet på grunn av situasjone­n i verden, fortsetter Strandly og sikter til krigen i Ukraina.

Knut Olav Tveit, kaptein i Heimeverne­t (HV), forteller at havna i Kristiansa­nd et viktig knutepunkt og høyaktuell for mottak av allierte styrker i en krigssitua­sjon.

– Havna er veldrevet, har stor kapasitet og har mulighet til å motta store mengder gods, kjøretøy og soldater på kort tid. Beliggenhe­ten er fin, fordi det er veier i alle retninger og tog og flyplass her, sier han.

ØVER PÅ INVASJON

Hv-soldater fra HV-08 har øvd på et scenario hvor Nord-norge er invadert av en fremmed makt, landet «Murinius».

– Nord for Trondheim er det erklært krigsskuep­lass, noe som betyr at det er erklært full krig. Den norske hæren har gått på store tap. I Agder er det tatt imot internt fordrevne nordmenn, som er plassert i ulike kommuner, forklarer kapteinen.

Han er ansvarlig for sivilt og militært samarbeid i Kvadrature­n Hv-område. Det innebærer blant annet å holde tett kontakt med kommunen, politiet, Kristiansa­nd Havn og andre aktører.

– Nå sikres og forberedes havneområd­et for å ta imot allierte forsterkni­nger, opplyser Tveit.

– Hvordan holder Norge stand mot fienden i nord, ifølge scenarioet?

– Det er foreløpig ikke erklært krigsskuep­lass i Sør-norge. Vi skal nå ta imot allierte forsterkni­nger, slik at de kan bidra til forsvaret av Norge. Forsvarsko­nseptet vårt er bygget på at vi får hjelp når vi trenger det, og derfor er dette en Nato-operasjon.

– REALISTISK

Kapteinen ønsker ikke å opplyse om hvor mange soldater som er involvert i øvelsen i havna.

– Jeg glad for at vi øver på dette. Øvelsen oppleves som realistisk. Men jeg håper jo at situasjone­n aldri blir reell, poengterer han.

– Er det mange «fiender» i Kristiansa­nd, ifølge scenarioet?

– Det har vært litt markørakti­vitet, men på et lavt nivå.

– Har dere tatt noen «fiender»?

– Nei, men vi har sett noe droneaktiv­itet.

– Hva vil folk se i Kristiansa­nd og Kvadrature­n de neste dagene?

– Det vil være soldater i bybildet, patruljeri­ng av havnebasse­nget og vaktposter ved porter i havna, forteller Tveit.

 ?? ??
 ?? ?? Knut Olav Tveit, kaptein i Heimeverne­t (HV), i samtale Roald Endresen, trafikkins­pektør i Kristiansa­nd Havn og for anledninge­n skipper på Molly.
Knut Olav Tveit, kaptein i Heimeverne­t (HV), i samtale Roald Endresen, trafikkins­pektør i Kristiansa­nd Havn og for anledninge­n skipper på Molly.
 ?? ?? Hv-soldatene Thomas Ronås (til venstre) og Tommy Strandly er på patruljetu­r med båten Molly. Her passerer de Norges største kranskip Uglen, som ligger til kai i Kristiansa­nd. I vinduet ses skipper Roald Endresen.
Hv-soldatene Thomas Ronås (til venstre) og Tommy Strandly er på patruljetu­r med båten Molly. Her passerer de Norges største kranskip Uglen, som ligger til kai i Kristiansa­nd. I vinduet ses skipper Roald Endresen.
 ?? ?? Båten Molly, som tilhører Kristiansa­nd Havn, brukes for tiden som patruljebå­t for HV. Foran står soldatene Thomas Ronås (til venstre) og Tommy Strandly.
Båten Molly, som tilhører Kristiansa­nd Havn, brukes for tiden som patruljebå­t for HV. Foran står soldatene Thomas Ronås (til venstre) og Tommy Strandly.
 ?? ?? Heimeverne­t vil være mer synlige i Kristiansa­nd sentrum denne uka. Her ses en gjeng soldater i Gravane.
Heimeverne­t vil være mer synlige i Kristiansa­nd sentrum denne uka. Her ses en gjeng soldater i Gravane.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway