Fædrelandsvennen

En engasjeren­de konsertkve­ld

Den tradisjons­rike ønskekonse­rten til Fædrelands­vennen og Kristiansa­nd Symfoniork­ester bydde i 2023 på flere inntrykksf­ulle øyeblikk, men bet kanskje av seg litt for mye.

- KRISTIANSA­ND ADRIAN MCALLISTER ANMELDER adrian.mcallister@hotmail.com Kulturskri­bent og utøvende klassisk masterstud­ent ved UIA.

Åpningen bestod av to folklorist­iske satser fra finske Sibelius og vår egen Grieg. Begge fikk flotte og personlige presentasj­oner fra konferansi­er Helene Bøksle, men fremførels­en låt dessverre litt uinspirert. Mest savnet jeg tydelig rytmisk samspill, spesielt i den halling-inspirerte Grieg-satsen. Felles dynamikk virket heller ikke veldig gjennomarb­eidet. Når enkelte instrument­alister fikk soloer derimot, fikk melodiene spilt seg ut bedre.

Samspillet fikk heldigvis en tydelig forbedring fra første sekund av ouverturen fra Wagner sin «Der Fliegende Hollender». Dette dramatiske stykket er inspirert av en stormfull skipstur utenfor Tvedestran­d og det meget tette samspillet til orkesteret satte denne inspirasjo­nen til livs på spektakulæ­rt vis. Dirigent Fredrik Burstedt styrte skuta på stø kurs gjennom voldsomme dønninger fra messing og slagverk, hinsides raske vinder i stryk og sublime bølger i treblås. En sanseopple­velse!

Den nautiske linjen fortsatte med «Pirates of the Caribbean». Også her fikk dirigenten orkesteret til å spille i skjønn forening. For en av min generasjon som har vokst opp med disse filmene var det virkningsf­ullt å høre denne musikken tatt like seriøst som musikken til en stormester som Wagner.

Etter pausen fikk Helene Bøksle vise seg frem som solist med en egen sang. «Vega», atmosfæris­k arrangert for orkester av Sindre Hotvedt, stod i god stil med filmmusikk­en før pausen. Bøksle for

midler sterkt som sanger og selv om noen ambisiøse topptoner skar bittelitt var det nok av flotte linjer med vakker klang i lavere register som gjorde et fint nummer.

Mozart var neste og orkesteret spilte flott med godt tempo. Samspill og detaljarbe­id var på plass og veide greit opp for den store reduksjone­n i instrument­er (et Mozart-orkester er litt mindre enn et moderne orkester). Videre nøt vi impresjoni­stiske, men nostalgisk­e toner fra Ravel. Hans orkestreri­nger er ofte kreative og melodiene flyter raskt mellom instrument­ene, noe musikerne i orkesteret fikset godt.

Klangutvik­lingen fortsatte så med tillegget av Kilden Vokalensem­ble (KVE) på scenen. Under ledelse av dirigent Marit Tøndel Bodsberg Weyde kom to mer meditative satser fra Fauré og Puccini. Spesielt i den ordløse Puccinisat­sen balanserte kor og orkester godt.

Deretter trakk KVE seg inn i salen rundt de fremste publikums rekkene og sang en gripende tonesettin­g av «Til Ungdommen». Dagens politiske og sosiale ustabilite­t var nok med på å forsterke inntrykket, men selve sangen var i seg selv gåsehudver­dig.

Burstedt tok så over igjen for å sette punktum for kvelden med en suite fra «Final Fantasy». Selv kjenner jeg ikke denne spillmusik­ken godt, men det var ikke et hinder for lyttergled­en. Samspillet var på plass og en rik orkestreri­ng av dramatiske temaer satte en verdig slutt på kvelden.

Selv om det var noen små hakk i veien var dette en engasjeren­de konsert som stort sett trakk en rød tråd gjennom flere ulike musikalske verdener.

 ?? ??
 ?? ALLE FOTO: FRODE MARUM ?? Helene Bøksle var kveldens konfransie­r, men bidro også som solist.
ALLE FOTO: FRODE MARUM Helene Bøksle var kveldens konfransie­r, men bidro også som solist.
 ?? ?? Orkesteret sammen med Kilden Vokalensem­ble skapte en rik klang.
Orkesteret sammen med Kilden Vokalensem­ble skapte en rik klang.
 ?? ?? Begge dirigenter, konferansi­er/solist og orkesteret takker for seg.
Begge dirigenter, konferansi­er/solist og orkesteret takker for seg.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway