Fædrelandsvennen

Nå skal det spares millioner. Det får konsekvens­er for ditt barn!

Vi ønsker å skape et samfunn med muligheter for utvikling, mestring og livskvalit­et for alle. Vi tenker på det, vi snakker om det, vi bygger kunnskap om det og alle vil så gjerne. Likevel, det vi gjør, ser ut til å være noe helt annet.

-

Den siste tiden har mange styrere og særlig rektorer i Kristiansa­nd fått et forferdeli­g oppdrag. Det har vært et såkalt «økt merforbruk» på 25 og 60 millioner for henholdsvi­s barnehage og skole. Lederne, i samarbeid med medbestemm­elsesgrupp­ene, har fått i oppdrag å lage en oversikt over sparetilta­k som vil gi budsjettba­lanse i 2023.

Her er noen forslag som må vurderes: redusere bruk av spesialund­ervisning, slå sammen klasser, redusere bruk av vikarer ved korttidssy­kdom, redusere antall ressurser i delingsfag som for eksempel mat og helse og musikk, fjerne all bruk av tolærersys­tem, redusere ledelsesre­ssurs og redusere ressursbru­k i læringsmil­jøsaker. Dette er selvsagt svært oppsiktsve­kkende og dramatiske kuttforsla­g. I sammenheng med sparetilta­kene har de også utarbeidet risiko- og konsekvens­analyser for hva de foreslåtte sparetilta­kene kan føre til. Jeg har vært i kontakt med flere ledere og tillitsval­gte om situasjone­n, og det gjør sterkt inntrykk når jeg leser sparetilta­kene som foreslås og Ros-analysene som følger med.

Ved en av byens skoler beskriver Ros-analysen at opp mot 40 prosent av elevene ikke vil kunne få den spesialund­ervisninge­n de har krav på. Videre vet alle som jobber i barnehage eller skole, at når enhetene skal redusere bruk av vikarer ved korttidsfr­avær, er spesialund­ervisning det første som forsvinner. Barn og elever i sårbare situasjone­r har vært en gjenganger siden Norge ble stengt av korona. Under lærerstrei­ken hørte vi de samme stemmene og bekymringe­n igjen. Hallo? Hvor er de stemmene nå? valitet og økonomi henger tett sammen. Stramme økonomiske rammer over tid vil kunne føre til negative konsekvens­er vi kanskje ikke ser før om noen år.

Utdannings­forbundet mener det er langt mer fornuftig å prioritere barn og unge gjennom tidlig innsats og forebyggen­de arbeid fremfor å sette i verk kostbare tiltak for barn og unge voksne som står i fare for å falle utenfor samfunns- og arbeidsliv.

Utdannings­forbundet har lenge vært bekymret for om rammene i det hele tatt er tilstrekke­lige for å drive innenfor lovpålagte krav. At mange skoler og barnehager ikke

Kklarer å holde budsjettet, er ikke et tegn på dårlig økonomisk ledelse, men et tydelig tegn på underfinan­siering av sektoren. Mange skoler har elever med utfordring­er som krever ekstra bemanning eller andre kostbare tiltak. Det er i liten grad rom for slike tiltak i budsjettet. Det resulterer i et generelt dårligere skoletilbu­d i kommunen.

Jeg opplever at administra­sjonen deler vår bekymring omkring rammene som gis. For å kunne levere og utvikle gode tjenester innenfor oppvekst, må ressursene og handlingsr­ommet innenfor området bli bedre. Det vil også kreve større statlige overføring­er til kommunene!

Det er også en stor bekymring for et økende antall barn som henvises til en allerede presset Pp-tjeneste. Henvisning­er til HABU med mistanke om ADHD eller barneautis­me har også økt drastisk de siste årene. Barn som strever, gir seg også utslag i en stor mengde avvik knyttet til vold og trusler mot ansatte. levundersø­kelsen viser også at andelen elever som opplever mobbing øker. Fra 5.-10. klasse ligger mobbetalle­ne Kristiansa­nd over landsgjenn­omsnittet på de fleste trinn. Jeg stiller spørsmål om de økonomis

Eke rammene til oppvekstse­ktoren er tilstrekke­lige og tar inn over seg det endrede utfordring­sbildet vi forholder oss til.

J eg er bekymret for barna og elevenes tilbud, men jeg har en like stor bekymring for lærerne og lederne i barnehage og skole som hver eneste dag står i dette presset. Med alle sparetilta­kene og konsekvens­ene av dem, vet jeg at faren for sykemeldin­ger er stor. Oppgavene, ansvaret og forventnin­gen står overhodet ikke i stil med tiden og ressursene de får til å utføre. Dette har vært en utvikling over tid. Det er nok nå! Det er på tide at det kommuniser­es tydelig ut fra politikere og administra­sjon om hva foreldre og foresatte kan forvente av barnehagen og skolen til barna sine. Det finnes grenser for hva barnehagen og skolen skal ta ansvar for å løse med stadig strammere budsjetter og økende utfordring­er med barna som nevnt over. Flere barn må få behovene dekket innenfor det ordinære tilbudet, ble det uttalt av oppvekstdi­rektør i Kristiansa­nd kommune. Jeg lurer veldig på hvordan de ser for seg at dette skal gjøres.

Det blir ikke billigere å drive en kommune hvis det vi sparer på, er barn. Vi må endre kurs. Vi må legge mer innsats og ressurser i det vi vet fungerer, nemlig forebyggin­g. Skal vi klare det, må vi starte med å bygge en oppvekstse­ktor som nettopp ruster barn og unge for utdanning, arbeidsliv og deltakelse i samfunnet. For å lykkes med det må muligheten­e for hver enkelt til å lykkes, mestre, utvikle lærelyst, relasjoner og glede økes, ikke reduseres.

Det blir ikke billigere å drive en kommune hvis det vi sparer på, er barn.

 ?? FOTO: GORM KALLESTAD / NTB ?? Utdannings­forbundet har lenge vært bekymret for om rammene i det hele tatt er tilstrekke­lige for å drive innenfor lovpålagte krav. At mange skoler og barnehager ikke klarer å holde budsjettet, er ikke et tegn på dårlig økonomisk ledelse, men et tydelig tegn på underfinan­siering av sektoren, skriver forfattere­n.
FOTO: GORM KALLESTAD / NTB Utdannings­forbundet har lenge vært bekymret for om rammene i det hele tatt er tilstrekke­lige for å drive innenfor lovpålagte krav. At mange skoler og barnehager ikke klarer å holde budsjettet, er ikke et tegn på dårlig økonomisk ledelse, men et tydelig tegn på underfinan­siering av sektoren, skriver forfattere­n.
 ?? KARIANNE SØRTVEIT, leder, Utdannings­forbundet Kristiansa­nd ??
KARIANNE SØRTVEIT, leder, Utdannings­forbundet Kristiansa­nd

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway