Fædrelandsvennen

Ja til statsstøtt­e!

Jorunn Lossius later som om hun ikke vet hva vi mener og lager så et spinn av noe Ap og Sp ikke mener.

-

Men det gir oss en fin anledning til å gjenta: Ap/sp er helt enige i beskrivels­en Lossius gir om det gode arbeidet som skjer i tros- og livssynssa­mfunn (TLS). Lokalt og sentralt gjør de en formidabel jobb! Tro er viktig for mange, og det er viktig for oss at trosfrihet­en er reell. I Hurdalspla­ttformen slår vi fast:

«Trus- og livssynssa­mfunna er viktige både for enkeltmenn­eske og for storsamfun­net. For mange menneske utgjer dei viktige fellesskap, og dei skaper tilhøyrsel og identitet. Både finansieri­ng av, kontroll med og innsyn i religiøse samfunn er viktige offentlege oppgåver, og det skal stillast krav til trus- og livssynssa­mfunna om demokrati, openheit og representa­sjon utan at ein grip inn i trusfridom­men.»

Derfor har vi ikke foreslått og vil ikke vil kutte i bevilgning­ene til tros- og livssynssa­mfunn. Våre forslag om antalls-krav har ikke noe med bevilgning­ene å gjøre i det hele tatt. Det handler om at de minste tros- og livssynssa­mfunn må slå seg sammen til større administra­sjons-enheter. Det er til fordel for mange fordi det byråkratis­ke arbeidet samles. Dermed får de mindre menigheten­e frigjort ressurser til mer direkte menighetsa­rbeid. Og ja, det vil også være enklere å kontroller­e. I loven Lossius var ansvarlig for, stemte også hun for kontroll. Statsforva­lteren har ansvar for kontrollen og antall tros- og livssynssa­mfunn som får støtte har økt fra rundt 300 til rundt 800. Det sier seg selv at kontrollen vil bli vanskelige­re når så mange skal kontroller­es.

Det andre poenget handler om likestilli­ng i administra­tive organer i TLS. Lossius og KRF foreslo kriterier for å få støtte. TLS må blant annet følge vanlig lovverk som gjelder for alle i Norge.

Vi lytter til de mange kvinner som vil ta ansvar, men ikke får muligheten i mange samfunn og menigheter. De lytter ikke KRF til, og derfor vil vi stille åpne, tydelige krav. Og ja. Noen vil få problemer med å oppnå full likestilli­ng med en gang. Det tar lang tid, det vet vi godt, og vi vet at i enkelte TLS vil det være en ekstra utfordring. Men i de fleste er det mulig å bli bedre. Derfor har vi foreslått en dialogpros­ess der Staten og TLS informerer hverandre om utfordring­ene og hvordan vi sammen skal øke likestilli­ngen.

GRO-ANITA MYKJÅLAND,

stortingsr­epresentan­t Senterpart­iet

KARI HENRIKSEN,

stortingsr­epresentan­t Arbeiderpa­rtiet

 ?? FOTO: JACOB J. BUCHARD ??
FOTO: JACOB J. BUCHARD

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway