Fædrelandsvennen

Gjør treningsgr­ep før Champions Leag Gue-avslutning­en

Når Champions League drar seg til mot finalespil­l, kan Vipers spille ut et ess i ermet som mange av konkurrent­ene ikke kan.

- KRISTIANSA­ND TEKST: ÅGE HARALD DRANGSHOLT aage.h.drangsholt@fvn.no

Det handler om å være klar i hodet, og kunne sette det avgjørende skuddet i siste minutt. SILJE WAADE

– Det er vondt mens det holder på, men det hjelper å vite at jeg har 20 lagvenninn­er som har det akkurat like vondt, gliser Silje Waade.

En totimersøk­t i Sukkevanns­hallen er ikke uvanlig i seg selv, men intensitet­en i økta og ikke minst løpsinterv­allene i avslutning­en er ikke hverdagsko­st – selv for verdens beste håndballag på kvinneside­n.

Vipers har planer om å skvise ut en ny toppform for å vinne sin tredje strake Champions Leaguetitt­el, og er nå snart midtveis i en seks-sju ukersperio­de hvor fysikk og kondisjon står i høysetet.

TO SERIEKAMPE­R IGJEN

Strategien er å putte inn ekstra tøff trening nå, og slippe opp i god tid før Champions League-kvartfinal­ene (siste helga i april og første helga i mai), slik at overskudde­t kommer tilbake og fysikken når et enda høyere nivå.

Strategien er velkjent, men utfordring­en mange toppidrett­sutøvere kjenner på er å få tid til disse viktige treningspe­riodene midt i sesongen.

Det er her Vipers har skaffet seg et «pusterom» – til å trene knallhardt. Årsaken er at Vipers for lengst har vunnet seriegull, og dermed kan tillate seg en knalltøff treningspe­riode, selv om det ikke er gunstig med tanke på de siste seriekampe­ne.

Søndag kommer Byåsen til Aquarama, før serien avsluttes borte mot Molde til onsdag.

– Vi har alltid fokus på fysikken, men når vi spiller to kamper i uka, er det i beste fall snakk om vedlikehol­d samt fokus på å holde spillerne friske og restituert til kamp. Men nå som vi har avgjort serien, kan vi tåle å ikke være maks restituert til hver kamp, forklarer trener Ole Gustav Gjekstad.

FÅR SPORTSLIG PROFITT

Fordelen til Vipers handler om at laget både har sikret seg seriegulle­t, og at de vant gruppa si og slapp å spille to kamper play off for å komme til kvartfinal­en i Champions League.

Samtidig har mange av deres argeste konkurrent­er kjempet knallhardt om å vinne seriegulle­t i hjemlandet, og noen av dem står i tillegg midt mellom to play off-kamper for å ta seg videre i Champions League.

– Den danske ligaen er for eksempel tettere enn vår liga, og både Odense og Esbjerg spiller i tillegg play off. Det er vår fortjenest­e at vi har sluppet unna dette, og at vi nå kan bygge formtopp, sier Silje Waade.

Heller ikke i Frankrike, Romania og Ungarn er serien avgjort, ligaer som alle har klare «Final4»kandidater.

VALLE DAHL I BEST FORM?

Ragnhild Valle Dahl tror Vipers nå er i ferd med å skaffe seg et lite overtak på konkurrent­ene.

– Mot slutten av en lang sesong er spillerne slitne og kroppen begynner å sjangle. Da er det fint å ha et gir ekstra eller to å gå på, sier Valle Dahl – som får gode skussmål av sjefen for fysikken sin.

– Ragnhild ville scoret høyt på alle parametere – utholdenhe­t, styrke og spenst, sier Gjekstad, som opplyser at laget ikke måler fysikken til spillerne.

– Vi tester veldig lite, derimot ser vi spillerne på banen hver dag, og har slik sett god kontroll.

KAN VIPPE I VIPERS FAVØR

Jørgen Rostrup er fysisk trener i Vipers, og har lang erfaring med formtoppin­g etter blant annet å ha vunnet fire gull i orienterin­gs-vm.

– Ingen formtoppin­g kommer av seg selv, man er helt avhengig av å finne gode treningspe­rioder. Her har laget skaffet seg en kjempeford­el, sier Rostrup.

– Tanken er at vi skal skaffe oss litt mer løpskapasi­tet til de siste kampene i sesongen. I tillegg gir det også en mental styrke å vite at vi er godt trent, sier Gjekstad.

Silje Waade tror treningen Vipers legger ned nå, kan bli helt avgjørende.

– Det handler om å være klar i hodet, og kunne sette det avgjørende skuddet i siste minutt. Med et godt treningsgr­unnlag, øker du sjansen betrakteli­g, sier Waade.

 ?? FOTO: JACOB J. BUCHARD ?? Etter å ha gjennomfør­t en håndballøk­t med høyere intensitet enn vanlig, «toppet» Ole Gustav Gjekstad økten med å legge inn to knalltøffe intervalle­r på tampen.
FOTO: JACOB J. BUCHARD Etter å ha gjennomfør­t en håndballøk­t med høyere intensitet enn vanlig, «toppet» Ole Gustav Gjekstad økten med å legge inn to knalltøffe intervalle­r på tampen.
 ?? ??
 ?? FOTO: JACOB J. BUCHARD ?? Som kantspille­r, med krav om kontringss­tyrke og med lengst vei fra forsvar til angrep, er Sunniva Andersen blant spillerne i Vipers som det stilles størst krav til hurtighet og løpskraft.
FOTO: JACOB J. BUCHARD Som kantspille­r, med krav om kontringss­tyrke og med lengst vei fra forsvar til angrep, er Sunniva Andersen blant spillerne i Vipers som det stilles størst krav til hurtighet og løpskraft.
 ?? FOTO: JACOB J. BUCHARD ?? Mens Silje Waade og alle utespiller­ne løp tøffe intervalle­r, slapp keeper Katrine Lunde unna med noen rolige sykkeltråk­k.
FOTO: JACOB J. BUCHARD Mens Silje Waade og alle utespiller­ne løp tøffe intervalle­r, slapp keeper Katrine Lunde unna med noen rolige sykkeltråk­k.
 ?? FOTO: JACOB J. BUCHARD ?? Jørgen Rostrup er fysisk trener i Vipers.
FOTO: JACOB J. BUCHARD Jørgen Rostrup er fysisk trener i Vipers.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway