Fædrelandsvennen

Havvind, elektrifis­ering og «Det grønne skiftet»

Torsdag 25. mai har leder for Naturvernf­orbundet i Agder, Peder Johan Pedersen en glimrende kronikk om havvindsat­singen i Nordsjøen.

- EMIL ANDREAS HANSEN

Bransjen skjønnmale­r alt som har med vindkraft å gjøre. Uheldige og skadelige konsekvens­er ved havvind blir forsøkt holdt skjult. Noe annet som også blir forsøkt holdt skjult, er den korte levetiden for vindturbin­er til havs. Erfaringer viser at den ikke er stort mer enn 15 år. Og at all vindkraft er tilfeldig og uregulerba­r blir heller ikke nevnt. Vi må hele tiden ha i tankene at alt som kommer fra den siden har til hensikt å gjøre oss velvillig stemt overfor det som er viktig for dem, størst mulig og raskest mulig utbygging av vindkraft.

Pedersen griper forståelig nok fatt i naturverna­spektet. Flere av de liknende uheldige virkningen­e har elbilpolit­ikken. Den utstrakte elektrifis­eringen krever enorme inngrep i naturen som i alt for stor grad ikke blir nevnt i massemedia. Unntatt dersom privatpers­oner slipper til som i dette tilfellet. Fædrelands­vennen skal ha ros for å være en av de mest liberale i så måte.

Men hva med økonomien? Det er helt på det rene at havvind ikke er lønnsomt. Uavhengige fagfolk har påvist dette, og at ved fornuftig bruk av våre vannkraftr­essurser trenger vi det ikke. På nrk.no/ vestland kan vi lese at «Havvind kan koste deg og meg «fleire titals milliardar»». Opplysning­ene kommer fra Equinor. I Dagsnytt 18 på NRK tirsdag 16. mai sa statssekre­tær Andreas Bjelland Eriksen fra Ap rett ut at «havvind er ulønnsomt», «havvindakt­ører vil ha lønnsomhet» og «kundene på land vil sitte igjen med en større del av regningen». Så regjeringe­n er klar over dette. Likevel er de villige til å punge ut slik at utbyggerne skal være trygge på at de tjener penger. Av hensyn til «Det grønne skiftet».

Men hvor grønt er dette? Dessverre ser det ut til politikern­e må ha det enkelt. Og det enkle argumentet for vindkraft er at «vinden er utslippsfr­i». Likedan at elbiler er rene og utslippsfr­ie fordi de ikke har eksosrør. Alt annet, som den enorme ressursbru­ken ved produksjon­en og naturødele­ggelsene, lukker man øynene for.

Hvor mye ekstra skatt, avgifter og høyere energipris­er skal vi, Norges innbyggere og skattebeta­lere, finne oss i for et «grønt» skifte som ikke vil gi oss noen som helst merkbar eller målbar forbedring av klimaet? De virkelig store nasjonene bryr seg jo ikke i det hele tatt. Og hvor mye ødeleggels­e av natur og miljø skal vi tåle?

 ?? FOTO: OLE BERG-RUSTEN / NTB ??
FOTO: OLE BERG-RUSTEN / NTB

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway