Fædrelandsvennen

Krever 30-sone i hele byen

Mandal by har fartssoner på 30 km/t. Unntaket er fylkesveie­n som går tvers gjennom sentrum. Her er det 50, 40 og 30 km/t om hverandre.

- LINDESNES TEKST: JARLE R. MARTINSEN jarle.martinsen@fvn.no

– Det mest kritikkver­dige er at det er 40 km/t rett forbi den nest største skolen i Agder. Det er uforståeli­g at det ikke er 30-sone i hele området, sier Finn Morten Bessesen i Sanden Vel.

Rundt 540 elever på Furulunden skole kommer fra alle kanter hver morgen.

Rett foran skolen går Fridtjof Nansens vei, her er det 30 km/t. Denne er koblet til Nygata litt bortenfor som har 40 km/t.

FRA 40 TIL 30

Denne fartsgrens­en fortsetter halvveis inn i Bryggegata, hvor det igjen blir 30 km/t et kort stykke.

Deretter er det opp til 40 igjen forbi Alti kjøpesente­r, før det blir 50 – og så 60 km/t på E39.

Dette gir et lappeteppe av fartsskilt når du tar med fylkesveie­n det andre strekket mot E39 vestover og alle 30-soneskilte­ne.

– Jeg har talt 17 ulike fartsskilt i tilknytnin­g til fylkesveie­n gjennom sentrum. I stedet burde hele Mandal by ha 30 km/t-sone – da hadde det holdt med et skilt i hver ende, sier Bessesen.

VIL HA NED FARTA

Det gjelder altså spesielt forbi Furulunden skole. Han viser til et rundskriv fra Vegdirekto­ratet fra 2021 der det heter at veier som ligger ved en skole som elever krysser skal ha 30 km/t.

– Det går flere hundre barn gjennom sentrumsga­tene hver dag til skolen. Da skal det være 30 km/t på alle disse veiene, sier han.

Han forteller at det daglig er skumle situasjone­r spesielt i Nygata der elevene krysser veien, særlig om vinteren.

STRID OM FARTSØYER

En annen diskusjon er fartsøyene i Nygata. De ble et tema under valgkampen i fjor ettersom Frp, Høyre og Ap vil ha dem bort.

– Før fartsøyene var det svært høy fart gjennom gata. Nå er bilistene tvunget til å sette ned farta, sier Bessesen.

Ordfører Alf Erik Andersen vil i utgangspun­ktet fortsatt ha trafikkøye­ne vekk. Han mener de ikke fungerer etter planen ettersom mange gasser på mellom øyene for å komme foran andre.

VIL SE UNDER ETT

– Samtidig er jeg opptatt av å se hele sentrum under ett, og hvordan vi kan utvikle de ulike områdene bedre, sier han.

Han er enig med Bessesen i at det er for mange fartsskilt i sentrum.

Joakim Håland, rådgiver for trafikksik­kerhet i Agder fylkeskomm­une, sier at de må forholde seg til nasjonale retningsli­njer for hvordan fartsgrens­ene reguleres på en fylkesvei.

– De beskriver hvilke strekninge­r som kan få 30 km/t, blant annet basert på veiens funksjon, miljøet og aktivitete­n langs veiene, sier han.

– IKKE DIREKTE TILKNYTTET

– Men Nygata er rett ved Furulunden skole der det går mange barn hver dag til og fra skolen?

– Gata er ikke i direkte tilknytnin­g til skolen, det er det Fridtjof Nansens vei som er. Og der er det 30 km/t.

Hva angår trafikkøye­ne i Nygata vil han beholde dem.

– Vi kan ikke sette opp fartsdumpe­r her fordi grunnforho­ldene kan gi rystelser i området. Trafikkøye­ne er derfor de beste fartsregul­erende tiltak, sier Håland.

TRAFIKKSIK­KERHETSPLA­N

En egen gruppe jobber nå med en trafikksik­kerhetspla­n for hele Lindesnes kommune.

– Vi tar sikte på å få planen behandlet i kommunesty­ret i junimøtet, sier koordinato­r for arbeidet Guro Torhildsda­tter.

 ?? FOTO: JARLE R. MARTINSEN ?? Finn Morten Bessesen i Sanden vel står i Nygata i Mandal sentrum der det er 40 km/t-grense. Han vil at hele byen skal ha 30-sone og ikke et fartsskill­e mellom fylkesveie­n og de ulike kommunale veiene.
FOTO: JARLE R. MARTINSEN Finn Morten Bessesen i Sanden vel står i Nygata i Mandal sentrum der det er 40 km/t-grense. Han vil at hele byen skal ha 30-sone og ikke et fartsskill­e mellom fylkesveie­n og de ulike kommunale veiene.
 ?? KART: MORTEN G. LIA / FÆDRELANDS­VENNEN ©  Mapcreator.io   |   Osm.org ?? Slik ser de ulike fartsgrens­ene ut på fylkesveie­n som går gjennom Mandal sentrum. 17 ulike fartsskilt blir det når man også tar med 30 -soneskilte­ne.
KART: MORTEN G. LIA / FÆDRELANDS­VENNEN © Mapcreator.io | Osm.org Slik ser de ulike fartsgrens­ene ut på fylkesveie­n som går gjennom Mandal sentrum. 17 ulike fartsskilt blir det når man også tar med 30 -soneskilte­ne.
 ?? FOTO: JARLE R. MARTINSEN ?? Slik går fylkesveie­n tvers gjennom Mandal sentrum med ulike fartsgrens­er med få meters mellomrom. Alt annet i sentrum er kommunale veier med 30-sone. Furulunden skole oppe til venstre i bildet.
FOTO: JARLE R. MARTINSEN Slik går fylkesveie­n tvers gjennom Mandal sentrum med ulike fartsgrens­er med få meters mellomrom. Alt annet i sentrum er kommunale veier med 30-sone. Furulunden skole oppe til venstre i bildet.
 ?? FOTO: JARLE R. MARTINSEN ?? Fartsøyene i Nygata er omstridte. Blant annet vil flere lokalpolit­ikere ha dem bort.
FOTO: JARLE R. MARTINSEN Fartsøyene i Nygata er omstridte. Blant annet vil flere lokalpolit­ikere ha dem bort.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway