Fædrelandsvennen

Amerikansk nyhetsgiga­nt hyller K Kunstsilo-arkitektur

Den snart ferdig-stilte Kunstsilo får atter en gang internasjo­nal presseomta­le. Markedsfør­ingsprofes­sor tror det kan ha Ol-effekt for Kristiansa­nd.

- KRISTIANSA­ND TEKST: BABAK SIAMI babak.siami@fvn.no

– Vi synes det er fantastisk at det har blitt så mye oppmerksom­het som det har blitt. Det blir spennende å se virkningen­e det kan gi på lang sikt, sier administre­rende direktør i Kunstsilo, Reidar Fuglestad, til Fædrelands­vennen.

Tidligere har tidsskrift­ene Financial Times og Forbes skrytt av Kunstsilo som destinasjo­n. Nå har den amerikansk­e mediegigan­ten CNN fulgt strømmen, som omtalt av VG.

Det restaurert­e kornsilo-bygget fra 1935 får skryt i CNNS topp tiliste med den beskjedne tittelen «Den nye arkitektur­en som skal forme verden i 2024».

– Dette skaper større interesse ikke bare for Kunstsilo, men også Kristiansa­nd og regionen, sier Fuglestad om den internasjo­nale oppmerksom­heten og utdyper:

– I Norge har vi en del internasjo­nale gjester, men kanskje ikke så mange for kunst- og kulturoppl­evelser. En gjest vil jo gjerne oppsøke andre aktivitete­r når de først er i området. Nysgjerrig­heten og muligheten­e omtalen har skapt, er vi veldig er stolte av.

– Tror dere den internasjo­nale omtalen vil ha en effekt innenfor landegrens­ene også?

– Jeg håper jo det. God oppmerksom­het utenfor gjør ofte at man reflektere­r over ting man har. Vi skal uansett kjøre et offensivt tilbud og være tilgjengel­ig for både de som bor her, og de som reiser hit fra inn- og utland.

– TROVERDIG

Optimismen knyttet til omtalen deles av Sangeeta Singh, som er professor i markedsfør­ing ved Universite­t i Agder.

– Ubetalt PR som dette er langt mer troverdig for forbrukere­n. I nyere tid ser vi i tillegg at folk i langt større grad lar ferieideer inspireres av ting som reiseserie­r og artikler, forklarer hun.

Hun tror også Kunstsilos ringvirkni­nger for turismen i Kristiansa­nd kan være stor.

– Å ha store arrangemen­ter i en by, kan ha lignende effekt. For eksempel var det sommer-ol i 1992 som satte Barcelona på kartet, og det har siden vært en av de mest populære turistdest­inasjonene.

Byggene Kunstsilo deler listeplass med, er varierte i form og stil. Blant de er den nye Keppel South Central i Singapore, et kontorbygg med takterrass­er, basseng og rikelig med åpne grøntareal­er. Og nybygget til Queensland Performing Arts Centre i Australia. Bygget som er tegnet av blant annet norske Snøhetta, og skiller seg ut fra de fleste teaterbygg med ytre vegger av bølgete glass.

– VELDIG STAS

Plassen på denne lista setter

Kunstsilo-arkitekten pris på.

– Det er veldig stas. Vi har nå sittet ved tegneborde­t siden 2016, så det er utrolig kjekt at det er interesse for det, sier Magnus Wåge, som er arkitekten bak restaureri­ngen.

De fleste byggene på lista er nybygg, men Kunstsilo er ikke alene om å være et restaurert bygg. Her finner vi også den godt kjente Grand Palais des Champs-élysées i Paris, som opprinneli­g var ferdigstil­t i 1900. Å sidestille­s med det verdenskje­nte museum- og messehalls­bygget, synes Wåge er stas.

– Å være i det selskapet er utrolig morsomt. Men det må sies at kornsiloen, som ble tegnet av de kjente arkitekten­e Arne Korsmo og Sverre Aasland, var svært premiert i sin tid. Så det var ganske mye oppmerksom­het rundt bygget i arkitektur­verdenen. Kanskje ikke helt på nivå med Grand Palais da, ler han.

Dermed var det viktig for Wåge å være bevisst på nettopp det som var så verdsatt med kornsiloen.

– Det var viktig å ta vare på de kvaliteten­e i bygningen, samtidig som det er stor forskjell på lagring av korn og et topp moderne kunstmuseu­m.

– Hvilken del av restaureri­ngen tror du i størst grad har bidratt til all oppmerksom­heten?

– I siloen har vi skjært ut et stort, nesten katedralak­tig rom. Det tror jeg blir veldig spesielt.

– Hvorfor?

– Da går siloen som en skulptur i sentrum, og det ville vi jo aldri gjort i et nybygg. Å gjøre slike arkitekton­iske inngrep tror jeg fascinerer veldig, og å få komme inn i en silo tror jeg vekker stor oppmerksom­het, forklarer Wåge og understrek­er avsluttend­e:

– Og så har vi en flott kunstsamli­ng og det henger sammen med all oppmerksom­heten rundt prosjektet.

 ?? ARKIVFOTO: JACOB J. BUCHARD ?? Restaureri­ngen av den gamle kornsiloen får mye skryt. Nå er den inne på en prestisjef­ylt liste over arkitektur som skal «forme verden i 2024».
ARKIVFOTO: JACOB J. BUCHARD Restaureri­ngen av den gamle kornsiloen får mye skryt. Nå er den inne på en prestisjef­ylt liste over arkitektur som skal «forme verden i 2024».
 ?? ??
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Det er skapt et rom inne i siloen som arkitekten tror blir veldig spesielt.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Det er skapt et rom inne i siloen som arkitekten tror blir veldig spesielt.
 ?? ARKIVFOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Direktør Fuglestad (venstre) og arkitekt Magnus Wåge ser fram til museets åpning den 11. mai i år.
ARKIVFOTO: KJARTAN BJELLAND Direktør Fuglestad (venstre) og arkitekt Magnus Wåge ser fram til museets åpning den 11. mai i år.
 ?? FOTO: MESTRES WÅGE/ BAX/ MENDOZA PARTIDA ?? Dette er en av skissene på Kunstsilo fra arkitektko­nkurransen.
FOTO: MESTRES WÅGE/ BAX/ MENDOZA PARTIDA Dette er en av skissene på Kunstsilo fra arkitektko­nkurransen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway