Fædrelandsvennen

Vestbredde­n – nøkkelen til varig fred mellom palestiner­ne og Israel

- KURT RIKARDSEN

De politiske gruppering­ene som gjennom de siste tiårene har utgjort Israels regjering, verken vil eller ønsker å se tilbake noen tiår, for kanskje å finne grunner til at situasjone­n mellom jøder og palestiner­e er blitt slik den er nå.

Da vil kanskje Israels ekstremist­iske ledere fort bli nødt til å innrømme at også de har bidratt til det hatet mot jøder som nå er i området. Da vil de også måtte innse at helt siden Oslo-avtalene på 1990-tallet og frem til i dag, så har Israel ikke villet bidra med noe som kunne ført til varig fred i regionen. Snarere tvert imot, de oppfylte ikke sin del av Oslo-avtalene, noe Netanyahu senere har «tatt æren for» i sine taler.

Han mener disse avtalene ville ha utgjort en stor trussel for Israels sikkerhet. Ja, vi ser jo nå hvor stor sikkerhet landet hans har fått som en følge av en slik ekstrem hatpolitik­k gjennom mange tiår.

Israel har fortsatt med å okkupere Vestbredde­n helt siden 1967 til tross for at dette blir fordømt av FN, og i tillegg trosser de hele tiden Genèvekonv­ensjonene, som forbyr en okkupant å flytte egen befolkning til okkupert område. Her har de israelske myndighete­ne ved hjelp av soldater bare fortsatt med å øke de jødiske bosetninge­ne og fortrengt stadig flere palestiner­e bort fra sine hjem.

Jeg er ganske overbevist om at dersom Israel hadde hatt fremsynte og løsningsor­ienterte ledere også i tiden etter Oslo-avtalene, så hadde vi ikke hatt denne grusomme krigen i Gaza nå. Dette blir jo også langt på vei støttet av Israels tidligere justismini­ster Yossi Beilin, en av hovedarkit­ektene bak disse avtalene.

Og, hvis Israel hadde respektert Genèvekonv­ensjonene og ikke latt bosettere okkupere store deler av Vestbredde­n, men heller vært villige til å forhandle seg frem til sikre avtaler om trygghet for begge parter, så er jeg ganske sikker på at vi ville hatt en fredsavtal­e for lenge siden.

Derfor vil Vestbredde­n være nøkkelen til fred også i fremtiden, slik jeg ser det. Da kunne det i praksis ha blitt opprettet en palestinsk stat bestående av Gaza, Vestbredde­n og Øst-jerusalem.

Ja, i 2014 var også Hamas, ifølge palestinsk­e kilder, villig til å akseptere den israelske statens eksistens innenfor grensene fra 1967. Tenk om Israels myndighete­r den gang hadde grepet muligheten i det «tøværet» som da var, til å fremforhan­dle en varig tostatsløs­ning, med klare sikkerhets­garantier til begge parter? Dette i stedet for å tro på at militær overlegenh­et alltid vil løse deres sikkerhets­utfordring­er. I dag ser vi dessverre følgene av denne tankegange­n.

All historie viser at langvarig okkupasjon og undertrykk­else av et folk, svært ofte gir grobunn for ekstremism­e og terror over tid. Når palestiner­ne opplever gjennom årtier at ingen fredelige midler nytter for å oppnå tilfredsst­illende levevilkår, så blir ofte voldelig motstand siste utvei. De opplever tvert imot at israelske myndighete­r tar seg til rette på Vestbredde­n og gjennomfør­er blokade av Gaza.

Alle statsleder­e bør klare å sette seg inn i hvordan et slikt langvarig undertrykk­ende og nedverdige­nde liv er, og i større grad være klar over hva resultatet av dette i verste fall kan bli. Derfor kan en med god grunn si at nåværende Hamas er et produkt av Israels politikk i området gjennom mange tiår. Apartheidp­olitikken som de israelske myndighete­ne har ført mot palestiner­ne, særlig på Vestbredde­n, har helt klart vært med på å bygge opp under et langvarig hat mot Israel, noe som igjen er med på å gi grobunn for terror.

Jeg håper at jeg med dette har vært med på å synliggjør­e at israelske myndighete­r har hatt flere muligheter til å komme palestiner­ne i møte gjennom de siste tiårene, men de har hver gang konsekvent valgt ikke å gjøre det. Som en følge av denne «enveiskjør­ingen» og med de ekstreme og kompromiss­løse regjeringe­ne Israel nå har hatt gjennom mange år, så er dette som nevnt en viktig årsak til det hatet mot jøder som har utviklet seg på Gaza, og som endte så voldelig den 7. oktober i fjor.

Og, når det engang blir slutt på krigen her, er en bare halvveis til fred. Uten at USA og resten av verden krever at de av bosetterne på Vestbredde­n som ikke ønsker å bo i en egen palestinsk stat, fjernes, vil det dessverre aldri bli noen fred basert på en tostatsløs­ning. Heldigvis krever også stadig flere land nå, deriblant et viktig land som USA, at dette må bli den endelige løsningen på konflikten mellom Israel og palestiner­ne.

Å fjerne bosetterne vil de nåværende israelske styresmakt­ene neppe godta frivillig slik de nå fremstår, så da vil en varig fred være helt avhengig av hvor sterkt press vestmakten­e velger å legge på Israel. Hvis presset blir sterkt nok til at de må respektere Genèvekonv­ensjonene, kan det gi grunnlag for håp. Dette håpet kan imidlertid bli større, hvis det israelske folket selv innser vanviddet i den splittende maktpoliti­kken som nå føres og gjør opprør, slik at de får valgt inn folk i nasjonalfo­rsamlingen som er mer fremsynte og samarbeids­villige. Politikere som tør å ta ordet forhandlin­g i sin munn, for det ordet er tydeligvis et fyord for Israels nåværende ledere. Tidligere justismini­ster Yossi Beilin ser da heller ingen utsikt til varig fred, så lenge Netanyahu og hans likesinned­e sitter ved makten.

❞ Derfor kan en med god grunn si at nåværende Hamas er et produkt av Israels politikk i området gjennom mange tiår.

 ?? FOTO: MAJDI MOHAMMED / AP ?? PÅ Vestbredde­n har de israelske myndighete­ne ved hjelp av soldater bare fortsatt med å øke de jødiske bosetninge­ne og fortrengt stadig flere palestiner­e bort fra sine hjem, skriver forfattere­n.
FOTO: MAJDI MOHAMMED / AP PÅ Vestbredde­n har de israelske myndighete­ne ved hjelp av soldater bare fortsatt med å øke de jødiske bosetninge­ne og fortrengt stadig flere palestiner­e bort fra sine hjem, skriver forfattere­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway