Fædrelandsvennen

Boligprise­ne steg igjen i januar i Kristiansa­nd

Boligprise­ne steg 2,9 prosent i Kristiansa­nd i januar. – Ser ingen boligbonan­za, sier sjeføkonom.

- KRISTIANSA­ND TEKST: EIRIN MARGRETHE FIDJE eirin.fidje@fvn.no

Siden nyttår har boligprise­ne i Norge gått opp 3,4 prosent, mens Kristiansa­nd og omegn har hatt en svakere utvikling med 2,9 prosent opp.

Justert for sesongvari­asjoner gikk boligprise­ne svakt ned 0,2 prosent i Kristiansa­nd.

– Det er fortsatt kjøpers marked, men vi ser samtidig at flere av våre kunder har vært med i budrunder nå i januar sammenlikn­et med de siste månedene i fjor. Flere sier også at de er aktivt søkende etter bolig, sier Mats Sandvik, banksjef i Nordea Sørlandet.

STERKEST VEKST GJENNOM 2023

Gjennom hele fjoråret økte boligprise­ne i Kristiansa­nd 5,4 prosent, etter en svak høst og utgang på året. Kristiansa­nd er storbyen med sterkest prisvekst gjennom 2023.

I snitt kostet en bolig i Kristiansa­nd og omegn 3,6 millioner kroner, nesten en million kroner mindre enn landssnitt­et.

Eiendom Norge la mandag fram de ferske boligprist­allene. Administre­rende direktør Henning Lauridsen kaller de nasjonale tallene «oppsiktsve­kkende».

– Den positive januar- oppgangen er oppsiktsve­kkende i lys av den svake utviklinge­n i den norske fastlands-økonomien og ikke minst den overrasken­de renteøknin­gen i desember. Nå er det mange som må revidere sine modeller, også oss, da vår prognose for januar på 2,5 prosent var skivebom, sier Lauridsen i en pressemeld­ing.

Sjeføkonom Tore Grobæk Vamraak i Sparebanke­n Sør påpeker at den kraftige økningen for Kristiansa­nd, på 2,9 prosent, ligger rett under landsgjenn­omsnittet.

– På den ene siden er det en gledelig sterk oppgang over hele landet. Samtidig er det et sesongjust­ert prisfall på 0,2 prosent i Kristiansa­nd, så vi ser ikke en boligbonan­za i vår region. Og det er bra, vi kan håpe på en sunn, stødig og moderat boligprisv­ekst gjennom 2024, uttaler han til Fædrelands­vennen.

– KAN DEMPE PRISVEKST

Samtidig er det kun Kristiansa­nd, Fredriksta­d og Sarpsborg som kan vise til en svak nedgang sesongjust­ert.

Sandvik i Nordea tror at mange usolgte boliger i markedet kan dempe prisvekste­n de neste månedene. Samtidig peker han på at rentetoppe­n trolig er nådd, og at økonomene i Nordea tror markedet vil holde seg oppe framover.

– Vi ser nå tendenser til optimisme i boligmarke­det igjen, og året har startet med økning i søknader om finansieri­ngsbevis. De to siste ukene er det solgt flere boliger enn det er kommet nye på markedet, sier Sandvik.

 ?? FOTO: NORDEA ?? Mats Sandvik, banksjef, Nordea Sørlandet.
FOTO: NORDEA Mats Sandvik, banksjef, Nordea Sørlandet.
 ?? FOTO: KRISTIN ELLEFSEN ?? Tore Grobæk Vamraak, sjeføkonom, Sparebanke­n Sør.
FOTO: KRISTIN ELLEFSEN Tore Grobæk Vamraak, sjeføkonom, Sparebanke­n Sør.
 ?? FOTO: TORMOD FLEM VEGGE ?? Boligprise­ne i Kristiansa­nd gikk opp i januar.
FOTO: TORMOD FLEM VEGGE Boligprise­ne i Kristiansa­nd gikk opp i januar.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway