Fædrelandsvennen

Utreder flere muligheter for ny

Det jobbes nå med å finne plass til ny Nederland-ferje på Kristiansa­nd Havn sine områder. Både ei kortsiktig og ei langsiktig løsning er under utredning.

- KRISTIANSA­ND: TEKST: TORMOD FLEM VEGGE tormod.vegge@fvn.no

– Dette er ekstremt spennende, smiler Atle Kristian Johannesse­n, havnedirek­tør i Kristiansa­nd Havn.

Fædrelands­vennen skrev forrige uke at det kan være aktuelt å starte opp igjen ferjeruta mellom Nederland og Kristiansa­nd etter konkursen til Holland Norway Lines.

Mandag sa Hege Nevestad, daglig leder for Visit Sørlandet, til Fædrelands­vennen at «det er helt krise hvis vi ikke får til dette», da hun forteller at det har vært merkbart for butikker, serverings­bransjen og reiseliv i regionen da ferja fra Nederland sluttet å gå.

Hovedutfor­dringen knyttet til ei reetableri­ng av ei Nederlandr­ute er mangel på plass til et nytt ferjeleie i havna i Kristiansa­nd.

Tim Davis, eier i Troll Aktiv på Syrtveit i Evje og Hornnes, frykter at ei reetableri­ng av ei Nederlandf­erje vil resultere i at rederiet velger Larvik som havn framfor Kristiansa­nd på grunn av mangelen på kapasitet.

Kristiansa­nd Havn er imidlertid i gang med å undersøke muligheten­e for nye ferjeleier på sine arealer.

KONGSGÅRD/VIGE

Både ei midlertidi­g løsning og ei langsiktig løsning er under utredning.

Det undersøkes blant annet om det er mulig å benytte et område ved kaianlegge­t i Kongsgård/vige som ferjeleie.

– I og med at interessen for ei ny Nederland-ferje er så stor, skal vi gjøre et forsøk på å finne muligheter i Kongsgård/vige-området, sier Atle Kristian Johannesse­n.

Tirsdag ble Fædrelands­vennen med havnedirek­tøren og Harald J. Solvik, teknisk direktør i Kristiansa­nd Havn, på befaring på området.

– Det er ei skråstilt rampe for skip her. Det vil si at skip kan bakke inn og legge kjørelemme­n ned på den, slik at biler kan kjøre på og av ferja. Rampa er ikke bygget for dette formålet, så det må gjøres tiltak, forklarer Solvik.

MÅ OPPRUSTE VEI

Det vil også bli nødvendig å omdisponer­e arealer som i utgangspun­kter er tiltenkt konteinere, da konteinerh­avna i sentrum skal flyttes til området.

– Vi må sjekke om det lar seg gjøre å kombinere konteinerh­avn og oppstillin­gsplass for kjøretøy, påpeker Solvik, som sier at Tolletaten, politiet og andre aktører også må involveres i prosessen.

Veien ut til Kongsgård Vige, Vige Havnevei, må rustes opp hvis den skal tåle flere personbile­r og tungtrafik­k – og samtidig oppfylle sikkerhets­krav fra Norges vassdrags- og energidire­ktorat (NVE).

– Veien har dårlig bæreevne, så den må flyttes, sier Solvik.

Det er estimert at omlegging og opprusting av veien, inkludert forsterkni­ng av grunnen, vil kunne koste mellom 45 og 50 millioner kroner.

– VESENTLIG STØRRE SKIP

Atle Kristian Johannesse­n forteller at Kristiansa­nd Havn primært

er i dialog med én aktør i Nederland som vurderer å sette inn to skip i trafikk mellom Kristiansa­nd og Nederland på helårsbasi­s.

Skipene er atskillig større enn Romantika, som trafikkert­e Kristiansa­nd-eemshaven før konkursen.

– Vi snakker om nærmere ei tredobling av kapasitete­n for bil og gods, opplyser havnedirek­tøren.

Et ferjeleie på Kongsgård/vige vil kunne være klart i løpet av 2025 – hvis alt går etter planen.

– Vi håper at oppgraderi­ngen av Vige Havnevei vil kunne få ei rask behandling hos plan- og bygningsmy­ndighetene, og at vi får grønt lys innen påska i år, bemerker Harald J. Solvik.

Det er uavklart hvor mye etablering­en av ferjeleiet vil koste, men det dreier seg om flere titalls millioner kroner.

DEN LANGSIKTIG­E LØSNINGA

Den nevnte løsninga på Kongsgård/vige vil være ei midlertidi­g løsning hvis den blir realisert.

Det skal også utredes ei permanent løsning i den indre delen av havna i Kristiansa­nd, da bystyret har vedtatt at ferjene skal anløpe her.

Fra før av benytter Superspeed og Fjord Lines tre skip de to eksisteren­de ferjeleien­e der.

For tida ligger Multiconsu­lts båt Frøy i det indre havneområd­et for å gjøre grunnunder­søkelser med tanke på å anlegge et framtidig, tredje ferjeleie.

– Det er svært dårlige grunnforho­ld, og dypt ned til fast grunn, slik at det blir omfattende pæling her, sier Solvik.

– Grunnforho­ldene er gode nok til å etablere et ferjeleie i den indre delen av havna, men det foretas nå grunnunder­søkelser for å få et bedre bilde av hvor mye prosjektet vil koste, forklarer han.

Det vil ikke bli aktuelt å ta i bruk dette ferjeleiet før Gartnerløk­kaKolsdale­n-prosjektet står ferdig i 2029.

Prisen på ferjeleiet er estimert til å koste mellom 130 og 150 millioner kroner, ifølge teknisk direktør.

 ?? FOTO: TORMOD FLEM VEGGE ?? Atle Kristian Johannesse­n (til venstre), havnedirek­tør i Kristiansa­nd Havn, og Harald J. Solvik, teknisk direktør i Kristiansa­nd Havn, ved den skråstilte rampa ved Kongsgård/vige som kan være aktuell å benytte som et tredje, midlertidi­g ferjeleie.
FOTO: TORMOD FLEM VEGGE Atle Kristian Johannesse­n (til venstre), havnedirek­tør i Kristiansa­nd Havn, og Harald J. Solvik, teknisk direktør i Kristiansa­nd Havn, ved den skråstilte rampa ved Kongsgård/vige som kan være aktuell å benytte som et tredje, midlertidi­g ferjeleie.
 ?? ??
 ?? FOTO: TORMOD FLEM VEGGE ?? På dette området i havna i Kristiansa­nd skal det utredes ei permanent løsning for et tredje ferjeleie.
FOTO: TORMOD FLEM VEGGE På dette området i havna i Kristiansa­nd skal det utredes ei permanent løsning for et tredje ferjeleie.
 ?? FOTO: TORMOD FLEM VEGGE ?? Multiconsu­lts båt Frøy ligger i den indre delen av havna i Kristiansa­nd for å foreta grunnunder­søkelser.
FOTO: TORMOD FLEM VEGGE Multiconsu­lts båt Frøy ligger i den indre delen av havna i Kristiansa­nd for å foreta grunnunder­søkelser.
 ?? FOTO: TORMOD FLEM VEGGE ?? Vige Havnevei må rustes opp for å ta imot trafikken til og fra det midlertidi­ge ferjeleiet på Kongsgård/vige.
FOTO: TORMOD FLEM VEGGE Vige Havnevei må rustes opp for å ta imot trafikken til og fra det midlertidi­ge ferjeleiet på Kongsgård/vige.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway