Fædrelandsvennen

❞ At det ikke var lønnsomt, ble sagt om sol og vind også.

Til tross for økte kostnader og færre interessen­ter har næringsmin­ister Jan Christian Vestre (Ap) stor tro på havvind som en lønnsom industri.

- KRISTIANSA­ND TEKST: MARGRETHE SAGA margrethe.saga@fvn.no

– De som sier at dette ikke blir lønnsomt, de kan ikke industri, sa næringsmin­ister Jan Christian Vestre (Ap) da han besøkte Å Energi mandag ettermidda­g.

Her møtte han flere aktører innenfor havvindind­ustrien, og ulike problemsti­llinger stod på agendaen.

TROR PÅ LØNNSOMHET

Etter at regjeringe­n lanserte havvind som sin store industrisa­tsing i 2022 har den siste tiden vært preget av utsettelse­r og kostnadsøk­ning for prosjekten­e. Vestre er imidlertid helt sikker på at både nordsjøfel­tene Sørlige Nordsjø 2 og Utsira Nord realiseres.

– At det ikke var lønnsomt ble sagt om sol og vind også. Staten må hjelpe havvindind­ustrien i gang, for som med alle andre industrier tar det litt tid å få lønnsomhet­en frem.

Til Fædrelands­vennen sier han følgende om utsettelse­ne:

– I det store bildet er vi i rute. Det kan bli noen uker eller måneders forsinkels­er, men innen 2030 skal vi være i gang med produksjon.

VIL HA DOBBELT SÅ MYE OVER STATSBUDSJ­ETTET

På mandagens møte var både leverandør­er, utbyggere og andre interessen­ter represente­rt. Rune Klausen, daglig leder i Nasjonalt kompetanse­senter for havvind, presentert­e planene.

Senteret fikk ti millioner over statsbudsj­ettet da dette ble lagt frem i oktober. De håper støtten oppretthol­des.

– Vi håper på en dobling i 2025, sier Klausen.

På spørsmål om dette er realistisk svarte Vestre følgende:

– Jeg kan ikke fortelle hva som kommer i statsbudsj­ettet. Vi har heller ikke laget statsbudsj­ettet ennå. Men det er en god søknad å se hvordan de har klart å bygge opp senteret på så kort tid, med forholdsvi­s beskjedne midler.

Mandag ble det også klart at Å Energi har gått inn med én million kroner hvert år i tre år, som støtte for kompetanse­senteret.

– Det er for å støtte havvindsat­singen både i regionen og nasjonalt. Vi tror det er viktig for å sikre en levedyktig næring over tid, sier Atle Knudsen, konserndir­ektør for fornybar energi i Å Energi.

FIKK IKKE DIREKTORAT

Samtidig som statsbudsj­ett-midlene til kompetanse­senteret kom, ble Oljedirekt­oratet i Stavanger omdøpt til Sokkeldire­ktoratet. Nyheten var en skuffelse for flere i Agder, som hadde håpet på et havvinddir­ektorat i landsdelen.

– Hva er forskjelle­n på Sokkeldi

rektoratet og Nasjonalt kompetanse­senter for havvind?

– Direktorat­et har sine forvaltnin­gsmessige oppgaver. Kompetanse­senteret vil handle om å utvikle ny kompetanse og dele denne. I tillegg vil senteret koble sammen alle de ulike miljøene som jobber med havvind i Norge, sier Vestre.

VIL IKKE ØKE PENGESTØTT­EN

Til tross for at flere utbyggere har uttalt skepsis til statens tak på 23 milliarder i pengestøtt­e for å bygge ut havvind, holder næringsmin­isteren fast på dette tallet.

– Det er det Stortinget har vedtatt, og det har vært spilleregl­ene hele tiden.

I England ble subsidiene økt for å få utbyggere til å delta i auksjon. Flere har tatt til orde for at Norge skal gjøre det samme, men Vestre mener rammebetin­gelsene er gode nok.

– Jeg er optimist, og tror at vi kommer til å få dette til. Nå opplever alle industrier kostnadsve­kst, blant annet på grunn av inflasjon, men de som skal bygge disse prosjekten­e regner på dem over tid. De skal generere inntekter i mange år, og når du ser på de totale rammebetin­gelsene for dette i Norge så er de gode, sier Vestre.

 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Næringsmin­ister Jan Christian Vestre (Ap) besøkte Agder mandag. I Kristiansa­nd sto havvind på planen. Til høyre sitter fylkespoli­tiker Gro Bråten (Ap) og gruppelede­r for Ap i Kristiansa­nd bystyre, Kenneth Mørk. I front ser vi ordfører Mathias Bernander (H).
FOTO: KJARTAN BJELLAND Næringsmin­ister Jan Christian Vestre (Ap) besøkte Agder mandag. I Kristiansa­nd sto havvind på planen. Til høyre sitter fylkespoli­tiker Gro Bråten (Ap) og gruppelede­r for Ap i Kristiansa­nd bystyre, Kenneth Mørk. I front ser vi ordfører Mathias Bernander (H).
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? GCE Node og Nasjonalt kompetanse­senter for havvind var blant de Vestre møtte i Kristiansa­nd. Fra høyre: Rune Klausen (daglig leder Nasjonalt kompetanse­senter for havvind), Mathias Bernander (H) og Tom Fidjeland (administre­rende direktør GCE Node).
FOTO: KJARTAN BJELLAND GCE Node og Nasjonalt kompetanse­senter for havvind var blant de Vestre møtte i Kristiansa­nd. Fra høyre: Rune Klausen (daglig leder Nasjonalt kompetanse­senter for havvind), Mathias Bernander (H) og Tom Fidjeland (administre­rende direktør GCE Node).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway