Fædrelandsvennen

Flere har meldt seg ut av frikirka

Åpner for mer liberalt syn på homofili Kristiansa­nd Frikirke åpner for et mer liberalt syn på homofili. Det har fått enkelte i menigheten til å reagere sterkt.

- KRISTIANSA­ND TEKST: MARGRETHE SAGA margrethe.saga@fvn.no

– Jeg vil kalle det et kupp. Vi kan ikke ha en menighet som avgjør store spørsmål med kupplignen­de aksjoner, sier

Kåre Melhus.

Han har 43 år som medlem i Kristiansa­nd Frikirke bak seg, men etter et menighetsm­øte i januar valgte han å melde seg ut. Kjernen i konflikten er menigheten­s syn på homofili.

Dagen og Veien, Frikirkens magasin, har også omtalt saken.

På et menighetsm­øte i januar skulle Kristiansa­nd Frikirke stemme over et samlivsdok­ument som Frikirken nasjonalt har foreslått.

Synet på homofilt samliv står sentralt, og om dette skal være et bekjennels­esspørsmål i Frikirken eller ikke. Et bekjennels­esspørsmål handler om hvorvidt det kun er ett syn på en sak som blir ansett som riktig – eller om man kan ha ulike syn internt i kirken.

I forslaget ønsker Frikirken at homofili skal være et slikt spørsmål.

Flertallet i Kristiansa­nd Frikirke mener imidlertid det motsatte og åpner for et mer liberalt syn. Endelig avgjørelse om Frikirkens syn på homofili skal tas av generalfor­samlingen (synodemøte­t, red anm.) i juni. Menigheten i Kristiansa­nd vil utsette behandling­en av saken til 2027.

Etter det Fædrelands­vennen kjenner til, har saken skapt splittelse i Kristiansa­nd Frikirke, som med sine rundt 400 medlemmer er Norges største frikirkeme­nighet.

Da saken skulle behandles, møtte 186 stemmebere­ttigede opp. Forslaget ble nedstemt med 134 mot 47 stemmer. Fem stemte blankt. Etter det Fædrelands­vennen kjenner til skal oppmøtet være langt høyere enn vanlig på slike møter.

MENER MOTPARTEN MOBILISERT­E

Dette reagerer Melhus på.

– Det er helt usannsynli­g at 100 mennesker som ikke er aktive i menigheten, plutselig – og hver for seg – bestemmer seg for å komme på et menighetsm­øte for å stemme.

Melhus tilhører den konservati­ve delen av menigheten. Han mener motparten kuppet møtet, men klandrer ikke de som møtte opp.

– Jeg vil presisere at disse har full rett til å møte fram og stemme, jeg klandrer dem ikke for det. Men at en aksjonsgru­ppe ringer rundt kan ikke brukes til å påvirke teologiske spørsmål.

– Du mener det er noen som har mobilisert for å få flest mulig på møtet for å stemme ned saken. Vet du hvem disse er?

– Nei, det vet jeg ikke. Men mange sier at det har blitt mobilisert fra den siden, og jeg kjenner til flere som har meldt seg ut etter dette.

ULIKE TOLKNINGER AV BIBELEN

Ifølge Melhus er det en liberal og en konservati­v fløy i Kristiansa­nd Frikirke. Han forteller at det har vært gjort forsøk på å oppnå dialog mellom partene i forkant av menighetsm­øtet i januar.

– Vi har hatt tre dialogmøte­r om tematikken, hvor tanken ikke var å bli enige men å forstå hverandres synspunkte­r. Det opplevde alle som positivt.

Melhus sier utmeldinge­n handler om måte avstemning­en skjedde på.

– Det var din motpart som vant frem. Har dette påvirket valget om å melde seg ut?

– Jeg hadde tenkt å vente til synodemøte­t for å se hvilken vei det går der, men jeg hadde nok meldt meg ut uansett, sier Melhus.

– DET BURDE IKKE VÆRE OVERRASKEN­DE

Arild Sæbø er en av dem som represente­rer den liberale siden i Kristiansa­nd Frikirke. Han var forslagsst­iller på møtet, og for ham er dette et viktig sak.

– Jeg ønsker at skeive skal oppleve å kunne føle seg inkludert i vår menighet. Det har ikke tidligere vært noe i veien for deltakelse i det meste i menigheten, men siden de ikke har kunnet inneha alle lederfunks­joner, har de skeive nok ikke følt seg helt akseptert.

Han mener det kom mange på menighetsm­øtet fordi det er en sak som engasjerer mange.

– De siste menighetsm­øtene og temamøtene har vært godt besøkt. Derfor burde det ikke være overrasken­de at mange har snakket sammen og kom på møtet.

Sæbø håper man kan leve med to syn på saken, og opplever god stemning etter vedtaket.

– Blant mange er det en fornyet tro på at menigheten er for dem.

MANGE ER BERØRT

Hilde Grøthe er leder for eldsteråde­t i Kristiansa­nd Frikirke. Hun ønsker ikke å intervjues av Fædrelands­vennen, men i en sms skriver hun at «Dette er en sak som berører mange dypt, og skaper stort engasjemen­t i vår menighet og i kirkelands­kapet.

Eldsteråde­t i Kristiansa­nd står samlet på Frikirkens skriftsyne­rklæring og samlivsteo­logi. Samtidig er det viktig for oss å lytte til innspill fra begge sider av saken, og bygge fellesskap og tilhørighe­t.

Eldsteråde­t var delt i saken om bekjennels­esspørsmål.

Fædrelands­vennen har også vært i kontakt med hovedpasto­r i Kristiansa­nd Frikirke, Stein Arve Graarud. Han ønsker ikke å kommentere saken før den har vært diskutert internt i menigheten.

 ?? FOTO: MARGRETHE SAGA ?? Kristiansa­nd Frikirke har rundt 400 medlemmer. Noen har nå meldt seg ut som følge av en strid om synet på homofili.
FOTO: MARGRETHE SAGA Kristiansa­nd Frikirke har rundt 400 medlemmer. Noen har nå meldt seg ut som følge av en strid om synet på homofili.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway