Fædrelandsvennen

Mangler bilplass – vurderer to plan

Kristiansa­nd vil gjerne ha nye ferjer til byen, men sliter med å få plass til alle bilene. Nå vurderer havna å bygge en oppstillin­gsplass i to plan.

- KRISTIANSA­ND TEKST: KJETIL REITE kjetil.reite@fvn.no

– Vi ser på muligheten for et for et dekk nummer to på biloppstil­lingsplass­en på lengre sikt. Det vil øke kapasitete­n betydelig, sier Harald Solvik, teknisk direktør i Kristiansa­nd havn.

Fædrelands­vennen snakket med ham i forbindels­e med et møte i havnestyre­t tirsdag kveld.

En gruppe interessen­ter har tatt kontakt med Kristiansa­nd havn og spurt om de har mulighet for å ta imot en ny ferjerute fra Nederland.

Slik Fædrelands­vennen skrev tirsdag, er det snakk om to ferjer. De er ifølge havna dobbelt så store som Romantika som gikk på ruta inntil i fjor. Det vil være betydelig kapasitet både på passasjere­r og biler.

Problemet er at det ikke er plass i dagens ferjehavn. Derfor ser havna på om det er mulig å bruke Kongsgårds­bukta som en midlertidi­g løsning.

FÅR PROBLEMER

Enkelt forklart er det plassmange­l på land som gjør det vanskelig å ta imot flere ferjer på dagens ferjekai. De blir forverret med utbygginge­n av utbygginge­n Gartnerløk­ka - Kolsdalen. Men når utbygginge­n av Gartnerløk­ka er ferdig, vil det fortsatt ikke være mulig å ta imot to skip på denne størrelsen.

Derfor ser havna på muligheten for å bygge et tredje ferjeleie i ferjehavna. Som Fædrelands­vennen skrev tirsdag, er dette estimert til å koste mellom 130-150 millioner.

For å få nok plass til alle bilene, vurderer de altså å bygge et parkerings­dekk over dagens oppstillin­gsplasser. Omtrent som et parkerings­hus. Dette har også vært vurdert tidligere.

– Selv om vi får et tredje ferjeleie, vil det fortsatt være trangt på oppstillin­gsplassen og det er en begrensend­e faktor. Derfor har vi bestilt et skissepros­jekt om et dekk nummer to, sier Solvik.

– Vil oppstillin­g i to etasjer og nytt ferjeleie sikre at de nye ferjene kan bruke dagens ferjehavn?

– En slik løsning vil gi større robusthet og økt fleksibili­tet. Men vi kan ikke uten videre svare ja på det spørsmålet. Det vil være avhengig av ferjeanløp på det tidspunkte­t. Men vi jobber hardt med å finne ut av det, og derfor har vi satt i gang med dette skissepros­jektet, sier Solvik.

En utfordring med ferjene fra Nederland er at de blir liggende flere timer i land. Dermed opptar de også kapasitet i havna.

IKKE REDERIER

Kristiansa­nd Havn har ikke gått ut og sagt hvem som nå har planer om å sette opp en ny rute til Nederland. Havnedirek­tør Atle Johannesse­n sa i et styremøte tirsdag kveld at det ikke dreier seg om et rederi, men om interessen­ter som undersøker muligheten for en ferjeforbi­ndelse.

Men for å gå videre med planene i Kristiansa­nd, må de vite om det er god nok kapasitet her. Til nå har ikke havna kunne svare ja på det.

Havna har flere ganger forsikret om at de gjør det de kan for å få det til. En ny ferje til Tyskland eller Nederland har langt mer å si for regionen enn om man får en ekstra avgang til Hirtshals. Det er allerede to rederier som seiler Kristiansa­nd - Hirtshals.

– Det er en stor grad av kannibalis­me når to rederier kriger mot hverandre, så en ny destinasjo­n heier vi veldig på, sa havnedirek­tør Atle Johannesse­n i havnestyre­t tirsdag.

Turistnæri­ngen i hele regionen har lagt press på havna for å finne en løsning. Der er det også bekym

ring for at Larvik blir valgt dersom Kristiansa­nd sier nei.

Fædrelands­vennen har vært i kontakt med Larvik havn som sier at de ikke har fått slike henvendels­e.

«Dersom slik henvendels­e kom

mer, vil den bli behandlet seriøst,» skriver havnedirek­tør Jan Fredrik Jonas i en epost.

 ?? FOTO: KJETIL REITE ?? Havna har tatt fram igjen planer om oppstillin­gsplass i to etasjer, og ifølge teknisk direktør Harald Solvik har de bestilt et skissepros­jekt. Her på tirsdagens møte i havnestyre­t sammen med kommunikas­jonssjef Isabelle-louise Aabel og Kim Høyer Holum, kommunalsj­ef eierskap i Kristiansa­nd kommune.
FOTO: KJETIL REITE Havna har tatt fram igjen planer om oppstillin­gsplass i to etasjer, og ifølge teknisk direktør Harald Solvik har de bestilt et skissepros­jekt. Her på tirsdagens møte i havnestyre­t sammen med kommunikas­jonssjef Isabelle-louise Aabel og Kim Høyer Holum, kommunalsj­ef eierskap i Kristiansa­nd kommune.
 ?? FOTO: KJETIL REITE ?? I havnestyre­t tirsdag kveld forsikret havnedirek­tør Atle Johannesse­n om at de gjør det de kan for å sikre kapasitet for nye ferjer. Til venstre står Harald Solvik, teknisk direktør i Kristiansa­nd havn.
FOTO: KJETIL REITE I havnestyre­t tirsdag kveld forsikret havnedirek­tør Atle Johannesse­n om at de gjør det de kan for å sikre kapasitet for nye ferjer. Til venstre står Harald Solvik, teknisk direktør i Kristiansa­nd havn.
 ?? FOTO: TORMOD FLEM VEGGE ?? I dette området er det aktuelt med en ny ferjekai. Det skal øke kapasitete­n, men det vil fortsatt være problemer med plassmange­l på land.
FOTO: TORMOD FLEM VEGGE I dette området er det aktuelt med en ny ferjekai. Det skal øke kapasitete­n, men det vil fortsatt være problemer med plassmange­l på land.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway