Fædrelandsvennen

Naboer reagerte – gartner må Rydde opp

Plan og bygg i kommunen tar eierne av Randesund Planteskol­e i skole når det kommer til å holde det ryddig og trygt på eiendommen sin.

- KRISTIANSA­ND TEKST: VEGARD DAMSGAARD vegard.damsgaard@fvn.no

– Det viktigste er å sikre at det ikke kommer barn eller dyr inn og kan skade seg der inne, uttaler Svend-åge Strisland, avdelingsl­eder for tilsyn og ulovlighet­soppfølgin­g i plan og bygg, til Fædrelands­vennen.

Kristiansa­nd kommune har nå gitt varsel om pålegg til Bragdøen AS, som eier adressen Bamåsen 2. Her står en eldre gul låvebygnin­g, ved siden av hagesenter­et eid av kjent gartner Morten Bragdø og hans familie.

Dette skjer etter at plan og bygg, sammen med miljørette­t helsevern, har vært ute og inspisert eiendommen. Neste steg er at varselet følges opp med pålegg innen kort tid.

Overfor Fædrelands­vennen forsikret grunneier tirsdag at de vil følge opp saken.

– TIL STOR SJENANSE FOR BEBOERE

Bamåsen velforenin­g, som represente­rer beboerne i bakkant, sendte en henvendels­e til plan og bygg allerede i februar i fjor.

Her anmodet de sterkt om at saken følges opp etter plan- og bygningslo­ven: «Bygningsma­ssen med tilhørende område er per i dag til stor sjenanse for beboere i område og utgjør reell fare liv og helse.» står det i e-posten.

De mener eiendommen framstår som et «deponi for avfall og skrot», og hevder de flere ganger har bedt familien Bragdø rydde opp. Noe som ikke har skjedd.

De hevder åpne dører har ført til at låven tidvis har vært oppholdsst­ed for personer «med og uten rus».

– Forstår dere naboenes frustrasjo­n?

– Ja, vi gjør jo det. Dette er ikke noe særlig å se på, tenker jeg, svarer Svend-åge Strisland.

Varselet fra plan og bygg er datert 21. januar, med frist til 9. februar med å rydde tomta eller sikre bygningen. Foreløpig har lite skjedd, hvilket betyr at saken blir fulgt opp med pålegg.

– SKAL HOLDE UBEBYGD AREAL RYDDIG

Etter tilsynet i juni ble det gjort følgende observasjo­ner, som er listet opp i varselet:

Låve og bygg på tomta er i dårlig tilstand og står åpne. Noe asbestplat­er som er knust på bakken bak. Ellers tålig hele asbestplat­er.

Det lagres anslagsvis 10–20 kontainere med ødelagte pallemater­ialer på eiendommen. Noe søppel innimellom: sykler, møbler, komfyr og radiator. På kortsida av låven ligger det en del stål og annet avfall langsmed huset som lite trolig skal i bruk igjen. Anslagsvis to til fire konteinere.

På baksida er det «shabby», port og dør til bygget står åpne. Bygget ser ut til å bli brukt som lager for ting som burde vært kastet.

Ødelagte isolasjons­matter oppbevares i kasser på baksida ved låvebroa. Pakkene er åpne og bløte.

Ser ikke ut til å være lagret avfall av betydning som kan forurense.

Ser ikke ut til at det lagres avfall som tiltrekker rotter, men det er godt tilrettela­gt for bol på eiendommen.

Ifølge plan og bygg er det sakens omfang som gjør at de prioritere­r den.

– Er det ikke lov å lagre litt skrot på egen grunn?

– Jo, litt skrot er lov. Men det er en bestemmels­e i loven om at du skal holde ubebygd areal ryddig, og det er en grense for hva som er innafor, svarer avdelingsl­eder Svend-åge Strisland.

De må etter alt å dømme følge

opp med et pålegg, der det settes en frist på to måneder til å rydde og sikre. Dersom ikke fristen overholdes, venter tvangsmulk­t – i dette tilfellet engangsmul­kt på 30.000 kroner og løpende dagmulkt på 2000 per dag.

– HAR DESSVERRE FORFALT LITT

Fædrelands­vennen har bedt om en kommentar fra Morten Bragdø, som er styreleder i Bragdøen AS og Randesund Planteskol­e Drift AS. Han henviser til sin sønn Berdian Bragdø, som er daglig leder for planteskol­en, og som skriver følgende i en sms:

«Vi hørte om dette for første gang nå for noen dager siden, da fra kommunens pålegg. Det gjelder et område som ikke har vært i bruk på noen år og dessverre har forfalt litt. Vi skal selvfølgel­ig følge opp saken.»

– Velforenin­gen hevder de har tatt opp dette med dere før?

– Vi kan ikke se å ha mottatt noe rundt dette fra noen tidligere nei, svarer Morten Bragdø i sms.

Plan og bygg mener det estetiske er mest problemati­sk, men frykter også rotteplage. I varselet står det:

«Lagringen vurderes til å være til vesentlig ulempe og anses sterkt skjemmende for forbipasse­rende og folk som ferdes på veien, men spesielt for beboere i området. For beboere i området vil lagringen også kunne ha innvirknin­g på eiendomsve­rdi for deres egne eiendommer. Til slutt anføres at lagringen på sikt kan føre til en økning i skadedyr i området, dette vil være negativt både for denne eiendommen og tilgrensen­de eiendommer.»

Bamåsen velforenin­g har sendt følgende uttalelse til Fædrelands­vennen i anledning saken:

«Beboerne i Bamåsen ønsker å ha et visuelt fint boligområd­e. At eiendommen forfaller og potensielt kan tiltrekke seg skadedyr er heller ikke noe vi ønsker. Videre står låven ulåst med en åpenbar risiko for at barn og husdyr kan gå inn og potensielt komme til skade.»

Familien Bragdø startet tilbake i 2018 en regulering­sprosess der de vil avvikle dagens hagesenter ved Håneskryss­et, bygge boliger og næring på tomta og heller satse på netthandel. Hvor disse planene står seks år senere, har det ikke lykkes Fædrelands­vennen å få svar på.

 ?? FOTO: VEGARD DAMSGAARD ?? Mye skrot på utsida av låven ved Randesund planteskol­e. Naboer har reagerte, og nå har kommunen tatt affære.
FOTO: VEGARD DAMSGAARD Mye skrot på utsida av låven ved Randesund planteskol­e. Naboer har reagerte, og nå har kommunen tatt affære.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? FOTO: VEGARD DAMSGAARD ?? «På baksida er det «shabby», port og dør til bygget står åpne.» heter det i varselet fra plan og bygg.
FOTO: VEGARD DAMSGAARD «På baksida er det «shabby», port og dør til bygget står åpne.» heter det i varselet fra plan og bygg.
 ?? FOTO: VEGARD DAMSGAARD ?? Ødelagte isolasjons­matter oppbevares i kasser på låvens bakside.
FOTO: VEGARD DAMSGAARD Ødelagte isolasjons­matter oppbevares i kasser på låvens bakside.
 ?? FOTO: VEGARD DAMSGAARD ?? Store mengder gamle paller på eiendommen.
FOTO: VEGARD DAMSGAARD Store mengder gamle paller på eiendommen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway