Fædrelandsvennen

Fikk du ikke sove i natt fordi du tenkte på jobb?

- ANETTE OS

Sakprosa

● Tittel: «Jobb mindre – lev mer. Løsninger for et bedre liv og et varmere samfunn»

● Forfatter: Hege Hellvik

● Forlag: Res Publica 6

Hege Hellvik tar tidsånden på kornet, trøster de som står i krysspress mellom arbeidsliv og et liv utenom - og gir løsninger.

Det er elegant skildret allerede i de første setningene i Hege Hellviks bok. På legekontor­et vil hun helst trosse legens anbefaling, for hun har ikke tid til sykemeldin­g akkurat nå.

Hun har jo så mye å gjøre? Det passer jo ikke?

Samtidig som kroppen sier stopp og alle varsellamp­er lyser.

Med enkelt språk oppsummere­r hun det krysspress­et mange tusen står i - de sliter med tidsklemma og dager som ikke går opp.

Hun deler fra eget liv, om hvordan jobben ble en del av henne på godt og vondt, om å være forelder og å være i et parforhold - og gjøre det bra alle steder i livet. Jobben spiser en del av livet, skriver hun. Men det som er godt gjort, er at hun nyanserer bildet hele veien. Hun skriver hvor mye hun brenner for jobben sin, samtidig som den også sliter henne ut.

Og hun løfter dilemmaet både nasjonalt og internasjo­nalt.

Boka er fint delt opp i tre deler, «problemene», «løsningene» og «skiftet».

Vi må jobbe mer og raskere, skriver hun.

Presset og ansvaret på den ansatte øker. Vi må jobbe til vi er over 70 for å beholde velferdsst­aten.

Og på samme tid er det mange som er langtidssy­kemeldte eller står utenfor arbeidsliv­et.

Hun viser til Gallup-undersøkel­se, hvor 32 prosent meldte at de er fysisk utmattet og 22 prosent at de er psykisk utmattet når de kommer hjem fra jobb.

Hva er det egentlig som foregår?

Og det er her Hellvik er genial. Hun sjonglerer klokt både problemer og løsninger på en svært enkel måte, på litt over 200 sider. Hva skal jobben egentlig være for oss, og hva skal den inneholde?

Vi må jobbe mer, og mer effektivt, sier ekspertene. Hege Hellvik mener det motsatte, og viser til bedrifter som gikk for sekstimers­dager, og fikk opp effektivit­et og ned antall sykemeldin­ger.

Hun tvinger oss til å tenke nytt om arbeidsliv­et. For det er kanskje ikke bare enten eller? Kanskje kan man gjøre små og store endringer, til det beste for ansatte. Det kan igjen gjøre at vi kan stå lenger i jobbene våre, mener hun.

Hellvik gir forslag til løsninger som enkeltpers­oner kan gjøre i sitt arbeidsliv. Og hvilke grep arbeidsgiv­ere kan ta for å få det hun kaller «sunnere arbeidsliv», og samtidig sikre velferdsst­aten.

Det er forfrisken­de å lese noe som utfordrer det man tenker er urokkelige sannheter i jobbhverda­gene. Dette er det mest nyanserte jeg har lest om utfordring­er i dagens arbeidsliv.

 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway