Fædrelandsvennen

Støre bør lære av kameraten i Kristiansa­nd

Etter katastrofe­valget sist høst ville ikke Støre bruke ordet krise. Men lederen i Kristiansa­nd Ap sier det som det er.

- POLITISK REDAKTØR

vidar.udjus@fvn.no - 952 43 505

Vi forsto den tida vi levde i». Det nær legendaris­ke sitatet fra tidligere Ap-leder og statsminis­ter Trygve Bratteli har blitt brukt som en forklaring på partiets storhetsti­d. Men det begynner å bli lenge siden Ap var et bredt folkeparti. Nå er Ap inne i en dyp krise.

Etter kommuneval­get i høst var spørsmålet om Aps ledelse forsto hva som traff dem. Det er det grunn til å tvile på. For til tross for bare 21,6 prosent og det dårligste valgresult­atet på nesten hundre år, nektet Jonas Gahr Støre å bruke k-ordet. Spørsmålet blir da: Hvordan skal man komme seg ut av en krise, hvis man ikke erkjenner at man står midt oppe i en?

Akkurat det problemet slipper Kristiansa­nd Ap å ta stilling til. For leder Helge Stapnes snakket rett fra levra da han lørdag oppsummert­e 2023 på årsmøtet i Oddernes menighetsh­us.

«Et skikkelig drittår», kalte han det. Og la til: «Vi tapte et valg sånn inni granskauen». Han var også ærlig på strømmen av utmeldinge­r. Og at de «smalt med dørene» da de takket for seg. Det er en befriende å høre en politisk leder være så ærlig. Selv om det må gjøre vondt.

Vel skal ledende politikere gi håp til sine medlemmer, finne det positive i krevende situasjone­r og gi dem tro på framtida. For at det skal kunne skje, må de også tegne et bilde av virkelighe­ten som medlemmene kjenner seg igjen i.

Og Kristiansa­nd Ap har hatt et skikkelig annus horribilis. De ble overkjørt av egen regjering i kommunedel­ingssaken. Støre og co fikk til og med endret en lov for å kunne arrangere folkeavste­mning over hodet på partifelle­ne i Sørlandets hovedstad. Så kom valgkampen, der Ap fikk skylda for fire kaotiske år i kommunesty­ret. Til tross for at partiet forsøkte å styre Kristiansa­nd gjennom dette kaoset.

Valgresult­atet ble elendig. Nå har aldri Kristiansa­nd vært noen bastion for Ap, men 14,2 prosent var et skrekkelig resultat for partiet.

Inn mot årsmøtet presentert­e den lokale partiledel­sen en evaluering av valgkampen, også den må kunne kalles dønn ærlig. Den viser til det dramatiske faktum at selv bydeler som tidligere har utgjort en rød brannmur, denne gangen falt. Når Ap ikke en gang når 20-tallet i oppslutnin­g i bydeler som Grim/tinnheia, sier det alt om alvoret for partiet.

Innspillen­e fra enkelte medlemmer til evaluering­en er også nådeløse. Ekstra ille for ledelsen er at oppfatning­ene spriker om hva som gikk galt. Noen peker på kommunedel­ingssaken, andre på strømprise­r og også silosaken nevnes. Flere viser til mangelen på et tydelig budskap, frontet i to-tre kjernesake­r som folk kan kjenne seg igjen i.

En av de som har sendt inn sin mening til evaluering­en skriver at «Jeg bidro ikke i valgkampen. Jeg kommer heller ikke til å bidra i valgkampen­e fremover så lenge Støre leder partiet. Jeg opplever at vi har en statsminis­ter som ikke er på jobb.»

Summen av alt dette er at alvoret kan nesten ikke bli større for Arbeiderpa­rtiet. Da står lokalparti­et seg på å ha en leder som ikke forsøker å pynte på virkelighe­ten.

 ?? ??
 ?? FOTO: KJETIL REITE ?? Helge Stapnes la ikke fingrene imellom da han beskrev valgresult­atet for Kristiansa­nd Ap på årsmøtet lørdag.
FOTO: KJETIL REITE Helge Stapnes la ikke fingrene imellom da han beskrev valgresult­atet for Kristiansa­nd Ap på årsmøtet lørdag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway