Fædrelandsvennen

Meningsløs bruk av verdifull el-kraft

Hver dag blir vi fortalt at verden er inne i en energikris­e. Derfor må alle spare energi.

-

Midt i denne krisen er det en bransje som ikke pålegges noen begrensnin­ger, nemlig databransj­en, kraftmarke­dets umettelige gjøkunge.

Befolkning­en anbefales å spare energi ved å dusje kortere og kaldere, sjeldnere klesvask, lavere innetemper­atur, investere i varmepumpe­r. Næringsliv­et lider under uforutsigb­are energipris­er og tvinges inn i kontrakter som setter virksomhet­ens lønnsomhet i fare. Dette omfatter for det meste virksomhet­er som er samfunnsny­ttige, dvs at de produserer varer og tjenester som er viktige for folks daglige liv.

Hvordan er det med databransj­en i dette bildet?

Det siste datasenter­et som er lansert, kommer i Skien og vil etter hvert kreve 5 prosent av Norges el-produksjon. Talsperson­er for utbyggerne hevder at det vil skapes mange arbeidspla­sser og at det vil gi et betydelig bidrag i «arbeidet med digitalise­ring av samfunnet».

Det sies ikke noe om hvor mange arbeidspla­sser denne kraftmengd­en kunne skapt ved bruk i andre, mer samfunnsny­ttige virksomhet­er. Det stilles heller ikke spørsmål om hvor mye digitalise­ring samfunnet har nytte av. Eller om det har noen hensikt å lagre alt som blir skrevet. Alle vet at de fleste bilder vi lagrer, blir aldri brukt. Gamle mailer, SMS-ER og innlegg på Face-book og andre media, søk på internett etter varer og tjenester. Alt blir lagret selv om vi sletter det. Det blir nemlig lagret og viderebeha­ndlet for å brukes i kommersiel­l virksomhet. Bitcoin er også et eksempel på liten nytte og stort kraftbehov.

Ikke nok med det. Bare en liten del av el-kraften som et datasenter forbruker, går til datalagrin­g og behandling. En vesentlig del går til kjøling og forsvinner med kjølevanne­t ut i elver og innsjøer hvor det gjør mer ugagn enn gagn. Det er ubegripeli­g at energigjen­vinning ikke er et kategorisk krav ved etablering av datasentre.

Statsminis­teren, energimini­steren og andre eksperter hevder ved alle anledninge­r at veien ut av krisen og inn i «det grønne skiftet» krever utbygging av mer ren energi. Personlig tror jeg at man vil komme langt hvis man la ned forbud mot sløsing av energi til åpenbart unyttige formål.

Så lenge kraftpolit­ikken er drevet av markedskre­ftene som innebærer at den som kan betale mest, har prioritet, vil ren energi være mangelvare uansett hvor mye man bygger ut. Skal markedet bringes i balanse, må samfunnsny­ttige formål gå foran. Oppvarmede boliger går langt foran Facebook og pornofilme­r.

SVEIN SIMONSEN

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway