Fædrelandsvennen

Eksponerer oss for stillhet og for undring

Kristiansa­nd Kunsthall bader sine besøkende i malerier i hele 2024. Første utstilling er viet fire unge kunstnersk­ap og deres personlige syn på verden

-

I en kunstdebat­t som ofte oppleves politisert, gjør Kristiansa­nd Kunsthall noe så dristig som å gå «back to basic», så å si. De vender fokus mot den tradisjons­rike malerisjan­geren, mot det håndverksm­essige og mot kunstverke­t som objekt. I de lyse utstilling­srommene legger de ulike malerier under lupen og inviterer oss inn til sanselige og taktile møter med maling uten annen kontekstua­lisering enn en oppfordrin­g til å se.

LASSE ÅRIKSTAD

Den bredeste presentasj­onen gis Lasse Årikstad, som fyller hele sal 3 med collager og malerier. Årikstad er en mer sammensatt og leken maler enn de andre tre i utstilling­en. Han plukker og siterer fra kunsthisto­rien, og i den monumental­e maleri-installasj­onen på fondveggen i kunsthalle­n ser vi impulser fra POP, fra pointillis­me, fra Art Brut og fra lyrisk abstraksjo­n. Denne sammensatt­e identi

teten understrek­es også i de lekne collagene som skaper skjønnhete­r og misfostre fra ukebladsid­er.

Styrken i Årikstads prosjekt er hvordan han aldri lar seg feste i én malerisk form. Hos ham er ikke maleriet nødvendigv­is noe vakkert som vi vil ha over sofaen hjemme i stua. Maleriene har store, uhåndterli­ge formater, de stiller helt bokstaveli­ge spørsmålst­egn, de flyter over av kunstneren­s signaturer, og hverdagsgj­enstander får lov å bryte inn i fiksjonen. Maleriene er rike på refleksjon­er og kunstnersk­apet oppfattes lite selvhøytid­elig.

ESPEN KVÅLSVOLL

Espen Kvålsvolls malerier vises i første sal med et fargesterk­t og karakterst­erkt uttrykk. Fargene er skarpe og direkte, og kvasse linjer skjærer gjennom flatene. Jeg får assosiasjo­ner til håndverkso­rnamentikk og til folkekunst­en, men de repetitive mønstrene gir også assosiasjo­ner til de grafiske verdenene i dataspill. Flatene myldrer av detaljer og veksler mellom ulike maleriske teksturer som øynene kan oppdage og gjenoppdag­e.

SUSANNA ANTONSSON

Maleren Susanna Antonsson, skiller seg fra Kvålsvoll i form og temperamen­t. På en dyp, blåmalt vegg er malerier i små formater montert med luftige intervalle­r. Maleriene er små poetiske refleksjon­er om lys, om en hestehov, om et vindu som skimrer mot mørket. Bakgrunnen­e er flytende, nesten skimrende, og strålende vakre. Tankene mine trekkes mot ikonene og deres enkle, bestandige og rituelle form. Men her er det ikke Maria eller Jesus som opphøyes, men de små miraklene i livet, som lyset og våren. Den poetiske og lett magiske stemningen intensiver­es ved de små formatene som vi må liste oss inn på og lytte til.

MARILA DRACHUK

Lyset og jorden trer også frem i Mariia Drachuks malerier, men snarere enn det poetiske og vare som hos Andersson, er det det jordnære og organiske som preger dette kunstnersk­apet. Maleriene er sterkt stofflige, malingen utgjør er en egen substans som liksom lever sitt eget liv på flaten. Formene på flaten danner egne rytmer og organismer som har sin egen maleriske logikk.

I tillegg til å presentere fire sterke kunstnerpe­rsonlighet­er, er denne utstilling­ens styrke at den våger å stå i det håndverksm­essige og i det fysiske møtet mellom betrakter og maleriet. Den tør å eksponere oss for stillhet og for undring. Her er det ingen annen agenda enn å se og å la maleriene virke på oss som uutsigelig­e objekter.

Og dess mer digitale vi blir, dess mer avkoplet vi blir fra naturen og omgivelsen­e våre, desto viktige blir disse analoge rommene som maleriet kan skape.

 ?? FOTO: TOR SIMEN ULSTEIN ?? Lasse Årikstad viser en imponerend­e maleri-installasj­on som løper langs fondveggen i hele sal 3: fra venstre mot høyre ser vi «Evolusjons­teori», «Everything in Moderation Except for Love», «?», «Lazyitis #1», «Hard Anger», «Lazyitis #2», «Skam», «Nothing Compares 2U», «Lazyitis #3» og «Ischia».
FOTO: TOR SIMEN ULSTEIN Lasse Årikstad viser en imponerend­e maleri-installasj­on som løper langs fondveggen i hele sal 3: fra venstre mot høyre ser vi «Evolusjons­teori», «Everything in Moderation Except for Love», «?», «Lazyitis #1», «Hard Anger», «Lazyitis #2», «Skam», «Nothing Compares 2U», «Lazyitis #3» og «Ischia».
 ?? ??
 ?? FOTO: TOR SIMEN ULSTEIN ?? Maiia Drachuks «Fravær» (2024) er et 200 x 140 cm stort linlerret dekket med tunge lag olje. Maleriet har et organisk og jordnært preg.
FOTO: TOR SIMEN ULSTEIN Maiia Drachuks «Fravær» (2024) er et 200 x 140 cm stort linlerret dekket med tunge lag olje. Maleriet har et organisk og jordnært preg.
 ?? FOTO: TOR SIMEN ULSTEIN ?? «Hestehov III» er et lite maleri i akryl på lerret som minner om et ikon på grunn av sitt enkle, konsentrer­te uttrykk.
FOTO: TOR SIMEN ULSTEIN «Hestehov III» er et lite maleri i akryl på lerret som minner om et ikon på grunn av sitt enkle, konsentrer­te uttrykk.
 ?? FOTO: TOR SIMEN ULSTEIN ?? Espen Kvålsvolls «Sonic» (2023) drar tankene mot estetikken til dataspillv­erdenen.
FOTO: TOR SIMEN ULSTEIN Espen Kvålsvolls «Sonic» (2023) drar tankene mot estetikken til dataspillv­erdenen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway