Fædrelandsvennen

Å bygge ut E18 Ytre Ringvei er å planlegge for en framtid vi ikke ønsker

Ikke bygg ut E18 Ytre Ringvei!

- SUNNIVA JACOB SVENKERUD, leder av sosialisti­sk ungdom Agder

Jeg er 17 år og bor ved Vollevanne­t i Kristiansa­nd. Like ved der inngangen til E18 Ytre Ringvei kommer til å være. Ringveien er et prosjekt av Nye Veier AS som går ut på å bygge en 10 kilometer lang firefelts motorveitu­nnel. Tunnelen skal gå fra Vige til Grauthelle­rkrysset. Dette er et katastrofe­prosjekt for klima og miljø!

For det første så vil denne veien gjøre det mer attraktivt å kjøre bil i Kristiansa­nd, og å kjøre fra Stavangero­rmådet til Oslo. Det er ikke det vår verden trenger nå, midt oppi klimakrisa. Veien har en planlagt anleggsfas­e på 4,5 år.

Det vil si at selv ved byggestart i morgen vil ikke veien stå ferdig før tidligst sommeren 2028. Dette er bare 2 år før Norges klimagassu­tslipp skal være kuttet med 50 prosent. Da er det ikke riktig av politikern­e å legge til rette for mer biltrafikk. Å bygge ut E18 Ytre Ringvei er å planlegge for en framtid vi ikke ønsker.

Et annet problem ved veien er det enorme avfallet en så stor tunnel vil medføre. For å gjøre vondt verre så er det planlagt å dumpe dette avfallet i noen tjern i Vågsbygd. Dette vil medføre en stor skade på økosysteme­ne i området. Det er skuffende, spesielt nå som naturkrise­n i Norge har blitt satt på dagsorden via artikler som «Norge i rødt, hvitt og grått» (NRK, 2024).

Norge har nettopp signert en internasjo­nal avtale der vi binder oss til å verne 30 prosent av all natur og restaurere 30 prosent av all ødelagt natur. Da er det på ingen måte tida til å bygge kilometerv­is med vei og kaste søppelet i naturen. Som ung miljøaktiv­ist så føles avtalene og løftene om klimahandl­ing tomme når de konstant etterfølge­s av inngrep som alltid nedpriorit­erer miljø.

Heldigvis så er det ikke bestemt at veien skal bygges ut enda. Frem til 17. februar 2024 så er saken på høring før den skal stemmes over. Veien kan, og må for miljøets skyld, stoppes. Jeg håper politikern­e husker det ansvaret de har for å etterlate oss unge en verden det er mulig å leve i, og det innebærer å gjøre store tiltak i møte med klimakrisa, samtidig som vi tar vare på naturen i kommunen.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? Sunniva Jacob Svenkerud.
FOTO: PRIVAT Sunniva Jacob Svenkerud.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway