Fædrelandsvennen

Tar kontroll over konkurrent

Sjø-sport har ambisjoner om millionvek­st etter oppkjøpet av Mandal Maritime.

- KRISTIANSA­ND/MANDAL TEKST: EIRIN MARGRETHE FIDJE eirin.fidje@fvn.no

– Vi har store planer om å øke driften kraftig i Mandal, og har lagt en treårsplan for bedriften, sier Arild Nesheim.

Han er daglig leder og medeier i Sjø-sport, som driver båtbutikk, verksted og opplag i Holskogkil­en.

Nå ser selskapet vestover for videre vekst, etter 45 år i Kristiansa­nd.

Sjø-sport har kjøpt 51 prosent av Mandal Maritime, som i tillegg til å drive innen samme segmenter som Sjø-sport, også har salg av drivstoff på Kalvetange­n på Sånum.

STØRRE FOKUS

– Vi vil ha større fokus på opplag og service. Det blir et stort satsingsom­råde for begge selskapene. Salg styres av markedet, men alle båteiere må uansett oppretthol­de garantier og servicer, og vi ser at det er stor etterspørs­el etter opplag, sier Nesheim.

FALLENDE BÅTSALG

Oppkjøpet kommer etter et turbulent år for båtbransje­n. Hos Sjø-sport – som i 2022 omsatte for 46,6 millioner kroner – falt salget med 35 prosent i fjor. Den totale omsetninge­n ble kun redusert med 20 prosent, ifølge eieren.

– Vi klarte å kompensere bra med stort fokus på verksted og opplag. Det er det som er vårt melk og brød, og så kommer salg på toppen, sier Nesheim.

Urolighete­ne i bransjen hindrer ham ikke fra å satse på Mandal Maritime. Selskapet har vært eid 50/50 av Jarle Sørensen og Jorunn Taanevig. Nå kjøper Sjø-sport alle Sørensens aksjer og én prosent av Taanevig, slik at de blir stående som majoritets­eiere.

Taanevig blir med videre som daglig leder, og er svært glad for at konkurrent­ene fra Kristiansa­nd nå blir kompanjong­er.

– Det er veldig positivt. Vi har hatt lyst til å utvikle oss i flere år, men når du står alene, står du på stedet hvil. Derfor er det bra at det kommer inn noen som skjønner seg på bransjen, sier hun.

For ambisjonen­e er store: Med på kjøpet kommer to eiendommer på totalt 4,2 mål på Kalvetange­n og Gismerøya. På Kalvetange­n har Mandal Maritime i dag verksted, butikk og bensinpump­e.

Verkstedet vil i løpet av kommende høst bli flyttet over til Gismerøya, der det i dag er et større opplagsbyg­g og et verksted som i dag ikke er i bruk.

På Kalvetange­n ønsker de nye eierne å lage et såkalt «showroom» som skal stå klart sommeren 2025.

Investerin­gene er ifølge Nesheim kun på et par millioner kroner, ettersom bygningsma­ssen allerede er plass.

– Vi kjøper jo selskapet som sitter på disse to eiendommen­e, og det er de som gjør at det blir en anselig sum, sier Nesheim, som ikke vil avsløre hvor mye de har betalt for drøyt halvparten av selskapet.

Sørensen vil heller ikke si noe om salgssumme­n.

VIL MER ENN DOBLE

Mandal Maritime omsatte ifølge Taanevig for rundt 9,5 millioner kroner i fjor, en økning på halvannen millioner kroner fra året før til tross for dyrtid og et tøft marked. Samtidig har det krevd hardt arbeid å beholde ei god bunnlinje gjennom renteøknin­ger og andre økte kostnader.

Nå har den nye eiersammen­setningen planer om at selskapet i løpet av tre år skal omsette for 25 millioner kroner.

– Det er realistisk å nå. Jeg har lært gjennom 20 år i bransjen at etter noen tunge år, kommer det alltid gode år, sier Taanevig.

– Vi tror det ligger et kjempestor­t marked her som Mandal Maritime ikke har fått potensiale­t ut av. Det er en tøff satsing, men det er i tøffe tider vi kan gjøre sånne ting som dette. I gode tider ruller alt, og ingen vil selge, sier Nesheim.

På sikt skal begge selskapene gjennom en navneendri­ng, og de blir da hetende Sjø-sport Kristiansa­nd og Sjø-sport Mandal.

 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Arild Nesheim i Sjø-sport og Jorunn Taanevig i Mandal Maritime blir partnere når Sjø-sport kjøper opp over halve Mandal Maritime. De har store planer for eiendommen på Kalvetange­n.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Arild Nesheim i Sjø-sport og Jorunn Taanevig i Mandal Maritime blir partnere når Sjø-sport kjøper opp over halve Mandal Maritime. De har store planer for eiendommen på Kalvetange­n.
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Mandal Maritime eier i dag denne eiendommen på Kalvetange­n og en annen på Gismerøya. Her skal det bli «showroom», mens verkstedet skal flyttes over til Gismerøya. Det skal fortsatt være butikk og bensinpump­e på eiendommen.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Mandal Maritime eier i dag denne eiendommen på Kalvetange­n og en annen på Gismerøya. Her skal det bli «showroom», mens verkstedet skal flyttes over til Gismerøya. Det skal fortsatt være butikk og bensinpump­e på eiendommen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway