Fædrelandsvennen

Han setter seg høye mål før 202

Etter et fjorår preget av skader, er Starts stortalent Marius Nordal (17) tilbake i full trening. Nå vil han spille seg inn på Start-laget.

- KRISTIANSA­ND TEKST: PÅL WOLLEBÆK JØRGENSEN paal.joergensen@fvn.no TEKST: SHAYAN JALILIAN Shayan.jalilian@fvn.no

Marius er en utrolig ambisiøs spiller, som nok har hatt en kombinasjo­n av uflaks og overmot. PÅL ERIK PEDERSEN, fysioterap­eut og fysisk trener i Start

– Det var tungt i fjor. Jeg var mye på sidelinjen og mye i gymmen. Det var jo ikke det jeg håpet på, sier Marius Nordal til Fædrelands­vennen.

17-åringen er omtalt som et av de meste lovende talentene i Start på mange år. Mange trodde spissen, som er født i januar 2007, skulle få kamper i 1. divisjon allerede i fjorårsses­ongen. Tidlig viste han fram potensiale­t på treningsle­iren i Marbella i Spania. Inn mot seriestart var den treningsvi­llige tenåring i posisjon til å få mye spilletid når sesongen skulle starte.

– Han har kommet opp og vist at han kan beherske tempoet og nivået fra dag én. Han har kommet langt tross sin unge alder, og har en sult og evne til å lære som gjør ham til en kjempespen­nende spiller, sa daværende Start-trener Sindre Tjelmeland for et snaut år siden.

Så gikk det meste på tverke. – Først fikk jeg problemer med hofta på landslagss­amling. Jeg bare spilte videre, og da ble det verre. Det ble en ganske lang opptrening, og to-tre måneder inn i den fikk jeg problemer med hamstringe­n, sier Nordal, som ikke var tilbake i full trening før sesongen var over.

Han fikk riktignok to korte innhopp i 1. divisjon, samt en håndfull kamper for andrelaget i en liten skadefri periode på sommeren, men stort sett hele sesongen 2023 ble spolert av skadetrøbb­elet.

– Marius er en utrolig ambisiøs spiller, som nok har hatt en kombinasjo­n av uflaks og overmot. Det er mulig han i fjor var litt ivrig med trening, uten at vi skal skylde på ham for at han var ute i mange måneder, sier fysioterap­eut og fysisk trener i Start, Pål Erik Pedersen, til Fædrelands­vennen.

1.DIVISJONSS­PILL OG LANDSLAG

På nyåret var Nordal uheldig igjen, og fikk ei lårhøne på trening.

– Det varte heldigvis bare ei uke. Nå kjennes alt bra, men jeg kjenner på kondisen at jeg har vært ute lenge, sier Randesund-gutten, som står med tre mål på seks aldersbest­emte landskampe­r for Norge. – Hva er målsetting­en din i år? – Målet er å kjempe meg inn i en startellev­er, og bli en viktig spiller for Start, svarer 17-åringen kontant.

Han ønsker også å bidra i G17troppen til Norge, som skal spille Em-kvalifiser­ing i mars.

Først venter treningska­mper med Start. Trolig trenger han enda mer trening før han slippes på banen med drakt på. Han håpet på

spilletid mot Jerv, men ble holdt tilbake. I Start er de nå mest opptatt av at juvelen skal trene godt før de slipper ham til i kamp.

– Han er et spennende emne som vi skal jobbe godt med, men han må ta det gradvis. Vi kan ikke stresse for mye med ham ennå, sier Start-trener Azar Karadas, og får følge av fysisk ansvarlig Pedersen.

AKTUELL FOR FLERE ROLLER

– Han var ute seks-syv måneder til sammen i fjor. Mitt mål er å lose Marius gjennom oppkjøring­en uten skader. Jeg vil heller spille litt safe med ham, enn å rushe noe her. Han er fremdeles veldig ung. Det er ekstremt viktig at han får stått i aktivitet og trent fotball over tid, sier Pedersen, som understrek­er at både spilleren selv og trener Azar Karadas har noe å si når Start skal prioritere spilletide­n hans før sesongstar­t.

– Hadde det vært opp til meg, så er jeg klar, men Pål Erik bestemmer. Han vet nok hva som er mest fornuftig, sier den allsidige Randesund-gutten, som spilte midtstoppe­r i barneårene før han ble flyttet lenger fram på banen.

Styrkene hans er avslutning­sferdighet­er med begge bein, god teknikk og evnen til å passere motstander­e ved hjelp av balanse, kraft og tyngdeover­føringer. Spørsmålet er hvilken posisjon han skal kjempe om i Karadas sitt lag.

– Jeg vet ikke helt, egentlig. Jeg har blitt spurt om det av trenerne her. Spiss, kant, indreløper. Alle offensive posisjoner. Vi må finne ut av det, sier Nordal, som skrev proffkontr­akt over tre år så fort han fylte 16 år i fjor vinter.

Karadas ser unggutten som spiss eller kantspille­r i sitt 4–3–3-system.

– Jeg ser på ham som en som er aktuell til å bekle en av de tre fremste posisjonen­e i banen. Det er der hans store styrke er. Det er en herlig gutt som er veldig offensiv i hodet, sier Karadas.

 ?? FOTO: JACOB J. BUCHARD ?? Marius Nordal på trening i Sørlandsha­llen denne uka.
FOTO: JACOB J. BUCHARD Marius Nordal på trening i Sørlandsha­llen denne uka.
 ?? ??
 ?? FOTO: SJUR STØLEN ?? Daværende Start-trener Sindre Tjelmeland, sa for et snaut år siden at han har kommet opp og vist at han kan beherske tempoet og nivået fra dag én. Han har kommet langt tross sin unge alder.
FOTO: SJUR STØLEN Daværende Start-trener Sindre Tjelmeland, sa for et snaut år siden at han har kommet opp og vist at han kan beherske tempoet og nivået fra dag én. Han har kommet langt tross sin unge alder.
 ?? FOTO: JACOB J. BUCHARD ?? Start-trener Azar Karadas ser unggutten som spiss eller kantspille­r i sitt 4–3–3-system.
FOTO: JACOB J. BUCHARD Start-trener Azar Karadas ser unggutten som spiss eller kantspille­r i sitt 4–3–3-system.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway