Fædrelandsvennen

– Må vurdere hvor lenge dette Er lønnsomt

Næringsdri­vende i Kvadrature­n reagerer på fylkespoli­tikere som vil ha en ny gjennomgan­g av bomstasjon­er rundt Sørlandspa­rken. De mener Kristiansa­nd sentrum har vært forskjells­behandlet lenge nok.

- KRISTIANSA­ND TEKST: KJETIL REITE kjetil.reite@fvn.no

– Om man sperrer inn et område, mens et annet går fritt, da er det konkurrans­evridende, sier Britta Hohne, eier av bedriften Stoffdronn­ingen som holder til i Tordenskjo­lds gate.

Hun forteller Fædrelands­vennen at hun liker Kvadrature­n best og at hun derfor valgte å legge butikken der framfor i Sørlandspa­rken. Selv om Kvadrature­n har høyere husleie, bompenger, parkerings­avgift og få parkerings­plasser på gateplan.

– Jeg må jo vurdere hvor lenge dette er lønnsomt, men jeg er et bymenneske og har valgt å slå meg ned her, sier hun.

NY DISKUSJON

I Kvadrature­n har næringsdri­vende vært nødt til å akseptere bommer og parkering. Samtidig er de opptatt av at da må det samme gjelde Sørlandspa­rken.

– Det er snakk om rettferdig­het, sier Elisabeth Ackermann som har drevet klesbutikk­en Anastacia i Skippergat­a i 20 år.

– I Sørlandspa­rken har de gratis parkering, mens her fjerner de parkerings­plasser i tillegg til at det blir dyrere, sier hun.

Nå er det igjen diskusjon om Sørlandspa­rken skal ha bompenger, til tross for at det er vedtak om dette i Stortinget. Det begynte med at det skulle komme en ekstra bom inn til Ikea for å hindre bomsniking. Da saken skulle behandles i fylket, endte det med at politikern­e ville ha en ny gjennomgan­g av flere sider ved bomsaken.

Blant annet ønsket de en begrunnels­e av «hvorfor enkelte områder rammes inn med bommer som eksempelvi­s Sørlandspa­rken og IKEA»

Leder i fylkets Samferdsel­sutvalg, Steinar Bergstøl Andersen (Frp), argumenter­te blant annet med at det er ekstra mange lavtlønte i Sørlandspa­rken.

– LIKE MANGE LAVTLØNTE

Heidi Sørvig er leder i Kvadraturf­oreningen og reagerer på at politikere drar fram argumentet om lavtlønte i Sørlandspa­rken.

– Du tjener det samme om du jobber på Cubus i Markens gate eller i Cubus på Sørlandsse­nteret. Så vi forventer i det minste at politikern­e bruker argumenter som stemmer, sier Sørvig.

Å skulle frita Sørlandspa­rken for bomstasjon­er, oppfatter hun som en særordning for en del av kommunen.

– Vi imøteser at det blir en mer rettferdig bomstruktu­r. Vi hører ingen som diskuterer bommen som skal komme på Lundsbroa eller i Hellemyrba­kken. Det er mange som må forholde seg til bomstasjon­er når de skal handle eller på jobb, og vi kan ikke se at det skal være noe unntak for Sørlandspa­rken.

MENER SENTRUM FÅR MEST

Den nye bompengeor­dningen i Kristiansa­nd har møtt motstand i mange partier. KRF er blant partiene som var med på å få saken opp igjen i fylkesting­et. De ønsker en gjennomgan­g av alle prosjekten­e som bompengene skal finansiere – for å se om det er mulig å få ned prisene. De har også vært mot de planlagte bommene rundt

Sørlandspa­rken.

– Bommer må vi ha, men vi vil ha en plassering som tar mer hensyn til folks hverdag, sier Rune André Sørtveit Frustøl, fylkesting­smedlem for KRF.

– Men hvorfor er dere for bommer til Kvadrature­n, men mot bommer i Sørlandspa­rken?

– Det er der de fleste inntektene fra bomstasjon­ene skal brukes, og kollektivt­rafikken er lagt opp slik at alle busser kjører innom Kvadrature­n. Det er ingen konkrete tiltak i Sørlandspa­rken. Dette er også et bydelssent­er for østlige Kristiansa­nd, og i mange andre bydeler får folk kjøre til sitt bydelssent­er uten å måtte gjennom en bom, sier Frustøl.

Han legger til at han også mener det trengs en gjennomgan­g av andre bomplasser­inger, for eksempel på Tinnheia.

– I debatten blir det snakket om lavtlønte i Sørlandspa­rken. Det er lavtlønte i Kvadrature­n også?

– Det er lavtlønte alle steder

med handelsvir­ksomhet. Det er ikke et argument i seg selv for å ta bort bommene. Men det er ikke et kollektivt­ilbud i Sørlandspa­rken på lik linje med i Kvadrature­n. Det er lettere å slippe bil i Kvadrature­n enn i Sørlandspa­rken.

BUSS-ARGUMENT

I Kvadrature­n vil ikke næringsdri­vende kjøpe argumentet om at ansatte der bare kan ta buss, mens det ikke går i Sørlandspa­rken.

En som bor i Finsland og som skal på jobb i Kvadrature­n vil ha de samme utfordring­ene som en som bor i Tveit og som skal på jobb i Sørlandspa­rken, mener de.

– Det er ikke slik at alle som jobber i Kvadrature­n bor langs metroaksen eller at de er fritatt for tidsklemma. Og man glemmer nesten at alle ansatte i Sørlandspa­rken har tilgang til gratis parkering, sier Sørvig.

 ?? FOTO: LENA LISLEVAND ?? Bedriften Stoffdronn­ingen holder til i Kvadrature­n. Ifølge eier Britta Hohne har det sin pris.
FOTO: LENA LISLEVAND Bedriften Stoffdronn­ingen holder til i Kvadrature­n. Ifølge eier Britta Hohne har det sin pris.
 ?? ??
 ?? FOTO: LENA LISLEVAND ?? Martin Tømmerstig­en driver skatebutik­k i Kirkegata. Han synes det er vinglete når politikere nå vil ha en ny sak om bomstasjon­er rundt Sørlandspa­rken.
FOTO: LENA LISLEVAND Martin Tømmerstig­en driver skatebutik­k i Kirkegata. Han synes det er vinglete når politikere nå vil ha en ny sak om bomstasjon­er rundt Sørlandspa­rken.
 ?? FOTO: LENA LISLEVAND ?? Elisabeth Ackermann driver klesforret­ningen Anastacia i Skippergat­a. Hun mener spørsmålet om bomstasjon­er rundt Sørlandspa­rken dreier seg om rettferdig­het.
FOTO: LENA LISLEVAND Elisabeth Ackermann driver klesforret­ningen Anastacia i Skippergat­a. Hun mener spørsmålet om bomstasjon­er rundt Sørlandspa­rken dreier seg om rettferdig­het.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway