Fædrelandsvennen

– Var ikke klar over at det var

Agder kunstsente­r står i fare for å måtte stenge. Det vil noen av politikern­e i fylkets kulturutva­lg forhindre.

- KRISTIANSA­ND TEKST: TORGEIR EIKELAND torgeir.eikeland@fvn.novv

– Dette skulle jeg ønske jeg visste før, for da kunne jeg tatt det opp ved budsjettbe­handlingen i fjor, sier Ivar Bergundhau­gen (V).

Han er nestleder i fylkeskomm­unens hovedutval­g for næring, kultur og miljø.

Tirsdag skrev Fædrelands­vennen om situasjone­n ved Agder kunstsente­r. Der har man avlyst de fleste av årets utstilling­er på grunn av dårlig økonomi, og senteret står i fare for å måtte flytte ut av lokalene i Skippergat­a 24. Nå håper de Agder fylkeskomm­une vil øke driftstils­kuddet slik at dette ikke skjer. De vedtatte 1,5 millioner kronene fra fylket utgjør hovedparte­n av budsjettet på 2,3 millioner.

Fædrelands­vennen har ringt bevilgende myndighet, altså politikern­e i Agder fylkeskomm­unes kulturutva­lg. Flere av dem mener dette bør gjøres noe med, og Bergundhau­gen er en av dem:

– Det bør ikke komme som noen bombe at vi i Venstre er opptatt av gode vilkår for kunst og kultur. Penger til neste år er jo noe som først blir vedtatt i budsjettbe­handlingen i desember, sier Bergundhau­gen.

GRUPPEMØTE FØRST

Men allerede til behandling­en av første tertial til våren, mener han det kan finnes en mulighet til å bøte på situasjone­n.

– Først må vi snakke om dette i Venstres gruppemøte, så får vi se hva jeg tar med meg derfra. Dette er en sak jeg tenker det er naturlig å ha høyt oppe på blokka, selv om jeg ikke kan forskutter­e noe, sier Bergundhau­gen.

Margit Dale (Sp) er mye enig: – Vi trenger et levende og aktivt kunstnerst­yrt senter for samtidskun­st, og fylkeskomm­unen må bidra til forsvarlig økonomi. Jeg kjenner til AKS som en del av bybildet i Kristiansa­nd og mener at det er en viktig formidling­sarena for kunst og kunstnere som vi normalt ikke får oppleve i museer og kommersiel­le gallerier. Vi trenger et kunstmangf­old i Agder og AKS er en viktig del av dette, skriver Dale i en e-post.

Konkret mener hun fylkeskomm­unen må vurdere å øke det årlige driftstils­kuddet til AKS, og hun mener også det bør vurderes eventuelle akutte tiltak for å sikre driften i inneværend­e år.

VIL MØTE SENTERET Jason Kannemeyer

SVS

sier: – Jeg var ikke klar over at det var så galt som dette. Det er ikke noe greit hvis de må avlyse utstilling­er og kanskje flytte ut av lokalene. Den første muligheten for å se på dette er når tertialrap­porten legges fram til våren. Hvis ikke må vi se på det til budsjettbe­handlingen til høsten, sier Kannemeyer.

Han vil gjerne snakke med Agder kunstsente­r for å få vite mer om situasjone­n.

– Det hadde ikke vært unaturlig om de kom og la saken fram for utvalget, sier han.

Utvalgsled­er Torunn Ostad (H) er på reise, og hadde litt vanskelig for å få uttalt seg torsdag. Hennes partifelle i utvalget, Hannah Teigland (H) sier:

– MÅ SE PÅ SØKNADEN

– Jeg har stor forståelse for at det er vanskelige tider for flere. Jeg oppfordrer dem til å søke, og så må vi se på dette når det kommer

Samtidig må vi vurdere hvor mye vi bruker på kunst og hvor mye vi får igjen for det. STEINAR RØRVIK, Frp

til politisk behandling.

– Er dette noe du tenker bør få mer penger fra fylket?

– Vi må se på søknaden når den foreligger, og ta vurderinge­n derfra.

Ap har i likhet med Høyre to medlemmer i det bevilgende utvalget. Jan Toft (Ap) sier:

– MÅ SE HVA VI FÅR IGJEN

– Partiet er ikke imot at både kunst og kultur skal få blomstre i fylket, og vi er også tilhengere av at fylket utvikler seg. Jeg har ikke lest artikkelen om dette i Fædrelands­vennen, og kjenner ikke saken i detalj. Jeg kan bare uttale meg på generell basis, og si at vi må vurdere søknaden fra AKS når den foreligger.

Frps Steinar Rørvik sier:

– Det er klart jeg vil vurdere en søknad om tilleggsbe­vilgning fra

AKS om dette. Samtidig må vi vurdere hvor mye vi bruker på kunst og hvor mye vi får igjen for det.

– Tenker du da på antall publikumme­re eller antall kroner?

– Da tenker jeg på begge deler. Kunsten skal være for folket, og vi må se hvordan vi kan nå flest mulig slik at vi utnytter pengene vi bruker best mulig, sier Rørvik.

Fædrelands­vennen har også forsøkt å innhente kommentar fra de siste to partiene i fylkets hovedutval­g for næring, kultur og miljø. Krfs Raymond Bærø er på vinterferi­e på ski. INPS Kjell Erik Sandvik har vi ikke oppnådd kontakt med.

 ?? FOTO: JACOB J. BUCHARD ?? Tomme lokaler og stengt galleri. Styreleder Tom Stig Bisseth og daglig leder Agnes Repstad i Agder kunstsente­r.
FOTO: JACOB J. BUCHARD Tomme lokaler og stengt galleri. Styreleder Tom Stig Bisseth og daglig leder Agnes Repstad i Agder kunstsente­r.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? FAKSIMILE AV FÆDRELANDS­VENNENS ARTIKKEL ONSDAG 21. FEBRUAR. ??
FAKSIMILE AV FÆDRELANDS­VENNENS ARTIKKEL ONSDAG 21. FEBRUAR.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway