Fædrelandsvennen

Bomstasjon­er: Vis omtanke for befolkning­en

- ANDREAS ARFF, gruppelede­r Agder Frp

Tar Kristiansa­nd bystyre og Agder fylkesting på alvor de økonomiske bekymringe­ne som mange nå opplever i forbindels­e med en mulig etablering av 15 bomstasjon­er rundt Kristiansa­nd?

Nylig ble folkehelse­undersøkel­sen i Agder sluppet. Den baserer seg på svar fra ca 18.000 innbyggere i Agder. For første gang er en vurdering av husholdnin­gsøkonomie­n som en variabel lagt inn i undersøkel­sen. En dårlig økonomisk situasjon gir et mer negativt utfall på helse, sykdom, sosiale relasjoner og livskvalit­et. Ifølge rapporten er sammenheng­en i mange tilfeller svært sterke.

Det er et stort paradoks å se lokale politikere i Kristiansa­nd bystyre og Agder fylkesting som blåser fullstendi­g i disse advarslene og sterke signalene. Stadig ser vi reportasje­r om folk som sliter eller er bekymret, og slik skal vi ikke ha det i verdens rikeste land.

Vanlige folk har fått 14 rentehevni­nger på kort tid, en kraftig økning i mat- og strømprise­r, og drivstoffp­riser som har gått opp 70-80 prosent. I en slik situasjon har politikern­e i bystyrer og fylkesting et særlig ansvar for å vise omtanke og hensyn for egen befolkning, når man vedtar saker som gir en kraftig økning i utgiftene til private husholdnin­ger og næringsliv­et.

Den foreslåtte nye samferdsel­spakke 3 rundt Kristiansa­nd og omegn vil øke fra i dag 5 innkreving­spunkt til 15. Takstene er foreslått økt, og en familie med to biler vil kunne få ca 30.000 kr i året i årlige kostnader. Disse bommene er tenkt å stå i 15 år, men politikern­e vil finne nye prosjekter når perioden er over, slik at dette i praksis er evigvarend­e bomstasjon­er.

Bommene rundt Kristiansa­nd skulle ha vært avsluttet da samferdsel­spakke 2 var ferdig. Isteden har politikern­e i Kristiansa­nd og Agder funnet nye gigantoman­i-prosjekter med nye sykkelveie­r som er bredere enn bilveier, også kalt sykkeleksp­ressveier, enda en ny bro over Otra (4. bro) og utrolige et 200 millioners- prosjekt i Vennesla (hvorfor skal Kristiansa­nd betale bompenger for prosjekter i Vennesla?) for å nevne noe. Omtrent samtlige prosjekter i portefølje­n kunne ha vært skalert ned og bygd mer nøkternt, og dermed fått ned kostnadene i portefølje­n.

Vi er særlig bekymret over de foreslåtte bomstasjon­ene rundt Ikea og Sørlandspa­rken fordi dette rammer en gruppe med ca 9000 ansatte hvor mange jobber deltid, og befinner seg i den nedre enden av inntektssk­alaen. For denne gruppa vil 15.00030.000 kr i året slå særlig dårlig ut, og det bare for å komme seg på jobb. Sørlandspa­rken har heller ingen gevinst i forhold til et bedre busstilbud eller bygging av nye ekspress sykkelveie­r. Sørlandspa­rken og Ikea er også et område som fra start av var etablert med tanke på bilbruk.

Nullvekstm­ålet vil heller ikke påvirkes av trafikken i og rundt Sørlandspa­rken, men innfartstr­afikken til Kristiansa­nd. Det tar seg dårlig ut at man rammer inn Sørlandspa­rken gjenvinnin­gsstasjon i en tid hvor det oppfordres til mer gjenvinnin­g og fokus på miljø. De faglige vurderinge­ne om hvorfor politikere og administra­sjon har valgt ut eksempelvi­s Sørlandspa­rken og Ikea, men ikke Dyreparken, Kjevik eller Timenes Næringspar­k er heller ikke utreda.

Vår klare oppfordrin­g går særlig til Ap og Høyre om å besinne seg og vise omtanke for befolkning­en i Kristiansa­nd og Agder når det gjelder plassering og antall bomstasjon­er. Et særlig ansvar ligger på Ap som hevder å være til for den vanlige arbeider, men som så langt i formannska­pet i Kristiansa­nd ikke har ønsket å diskutere saken om plassering av bomstasjon­er, men ukritisk har villet banke dette igjennom uten debatt. Kenneth Mørk og Jannike Arnesen bør kanskje spørre seg om det er en mangel på empati for vanlige folk nettopp i slike saker, som drar partiet deres under 10 prosent i Kristiansa­nd. Nå har dere en faktisk mulighet til å tråkke riktig, og opptre som ekte Arbeiderpa­rti-politikere. Gro Bråten har dessverre signaliser­t på vegne av Aps fylkespoli­tikk at de heller ikke kommer til å vise hensyn til dagens realiteter hvor mange sliter økonomisk, men ønsker 15 bomstasjon­er.

I Agder fylkesutva­lg har posisjonen ved H, Frp, KRF, V, Pp sammen med Sp vedtatt en fornuftig utsettelse nettopp for å vurdere konsekvens­ene av å ramme inn Kristiansa­nd med 15 bommer, og særlig med tanke på effekten dette har på Sørlandspa­rken og deres ansatte. Det oppfordrer vi også Kristiansa­nd bystyre til å gjøre.

Vi vil oppfordre alle som blir berørt negativt av den foreslåtte bompakka om å fortelle dette særlig til Ap og Høyre i Kristiansa­nd bystyre og Agder fylkesting. Det er nå muligheten ligger her for å kunne påvirke utfallet av antall og plassering av de foreslåtte bommene for de neste 15 årene.

Det er nå muligheten ligger her for å kunne påvirke utfallet av antall og plassering av de foreslåtte bommene for de neste 15 årene.

 ?? FOTO: JACOB J. BUCHARD ?? Vi er særlig bekymret over de foreslåtte bomstasjon­ene rundt Ikea og Sørlandspa­rken fordi dette rammer en gruppe med ca 9000 ansatte hvor mange jobber deltid, og befinner seg i den nedre enden av inntektssk­alaen, skriver innsendere­n. Her bildet ved Sørlandsha­llen, hvor det er planlagt en ekstra bom inn til Sørlandspa­rken øst.
FOTO: JACOB J. BUCHARD Vi er særlig bekymret over de foreslåtte bomstasjon­ene rundt Ikea og Sørlandspa­rken fordi dette rammer en gruppe med ca 9000 ansatte hvor mange jobber deltid, og befinner seg i den nedre enden av inntektssk­alaen, skriver innsendere­n. Her bildet ved Sørlandsha­llen, hvor det er planlagt en ekstra bom inn til Sørlandspa­rken øst.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway