Fædrelandsvennen

– Det er forferdeli­g

Fire av kollegaene til Kateryna Pushko er blitt drept i krigen i Ukraina. Nadiia Drobit våkner om natta og bekymrer seg for mannen sin som kjemper ved fronten. Lørdag var de to på Kilden, på toårsmarke­ring for krigen.

- KRISTIANSA­ND TEKST OG FOTO: TORMOD FLEM VEGGE tormod.vegge@fvn.no

– Fire av kollegaene mine er døde, sier Kateryna Pushko.

38-åringen, som er ukrainsk flyktning i Kristiansa­nd, forteller hvordan krigen rammet arbeidspla­ssen hennes, Mykolaiv Internatio­nal Airport, som følge av at Russland angrep Ukraina 24. februar 2022.

Hun var da leder for standardis­ering, sertifiser­ing og kvalitetss­ervice på flyplassen.

I mars 2022 ble terminalen ødelagt, og krigen førte til at driften på flyplassen, med rundt 200 medarbeide­re, i stor grad måtte avvikles.

– Mange av kollegaene mine gikk inn i militærtje­neste for å kjempe, forteller Pushko.

– Nå er fire av dem døde. To døde i 2022 og to døde i fjor. Det er forferdeli­g. Alle var i 20-årene. Livene deres hadde neste ikke begynt, sier hun.

Lørdag ble toårsdagen for den russiske invasjonen av Ukraina markert på Kilden i Kristiansa­nd.

RUNDT 370 PERSONER

Pushko deltok på arrangemen­tet sammen med rundt 370 andre deltakere.

Flestepart­en var ukrainske flyktninge­r som bor i Kristiansa­nd og andre nærliggend­e kommuner.

Arrangemen­tet var i regi av Norsk-ukrainsk organisasj­on i Agder, Kilden og Arkivet fredsog menneskere­ttighetsse­nter.

Arne Thomassen (H), fylkesordf­ører i Agder fylkeskomm­une, var en av gjestene som holdt appell.

– Det er viktig at vi viser solidarite­t og støtte i den vanskelige situasjone­n Ukraina står i. Dette er en krig som er helt forferdeli­g. Det har vært sterkt å være sammen med ukrainere på arrangemen­tet. Du merker at det er mye smerte og lidelse blant den. Mange har mistet noen av sine kjære, slektninge­r og kjente, sier fylkesordf­øreren, som opplyser at det nå er

rundt 4500 ukrainske flyktninge­r i Agders 25 kommuner.

Han oppfordrer Agders innbyggere til å ta vel imot flyktninge­ne, være gode naboer, gi dem arbeid og bidra til at de får et godt opphold i Norge den tida de blir værende her.

FIKK EN FRIVILLIGH­ETSPRIS

Olena Vorontsova, styreleder i Norsk-ukrainsk organisasj­on i Agder, sier at solidarite­tsmarkerin­gen på Kilden, som ble markert flere steder i Norge og rundt om i hele verden lørdag, er viktig.

– Vi markerer at krigen fortsetter, og vi får sagt ifra hva Ukraina trenger av hjelp. Markeringe­n er også en arena hvor vi kan finne

samarbeids­partnere, sier Vorontsova, som ble overrasket da hun fikk en frivilligh­etspris under arrangemen­tet.

Det var hun som i 2022 opprettet organisasj­onen hun leder, en organisasj­on med fokus på ukrainske flyktninge­r og humanitær hjelp.

– Jeg er veldig glad for prisen. Den var ikke forventet, smiler Vorontsova.

MISTET FADDERBARN­ET

Nadiia Drobit var også på Kilden lørdag. Hun forteller at ektemannen hennes kjemper ved den ukrainske fronten.

– Mannen min forteller at det er vanskelig ved fronten. Det er vanskelig fordi soldatene mangler våpen og utstyr. Nå er det dronekrig, forklarer 51-åringen, som synes det er vanskelig å være i Norge mens mannen er i krigen.

Drobit viser fram et bilde av en ung mann. Det er fadderbarn­et hennes som er blitt drept i krigen.

Den unge mannen var sønnen til noen gode naboer. Da Drobit fikk beskjed om dødsfallet, var hun på et introduksj­onsprogram for flyktninge­r i Norge.

Hun valgte da å reise tilbake til Ukraina for å støtte foreldrene til den avdøde i den vanskelige tida.

– Hjertet mitt ville være i Ukraina. Jeg hadde et stort behov for å reise, forteller 51-åringen.

– Er du bekymret for mannen din?

– Jeg våkner om nettene og tenker på ham. Det er vanskelig å forklare med ord hvordan jeg har det. Jeg venter på at han skal ringe. Jeg blir redd når andre fra Ukraina ringer, redd for at de skal komme med en dårlig beskjed.

– ET MARERITT

Harald Furre, administre­rende direktør i Kilden teater og konserthus, synes oppslutnin­gen om Ukraina-arrangemen­tet var overvelden­de.

– Ukrainerne viser enorm takknemlig for at vi i Norge støtter dem. Dette er det tredje året vi er vertskap for markeringe­n. Det er flott at byens storstue blir tatt i bruk til dette. Så er det utrolig kontrastfy­lt å sitte i gode og varme Kilden mens mennesker dør i skyttergra­vene øst i Ukraina, sier han.

Kristine Storeslett­en Sødal, direktør for Arkivet freds- og menneskere­ttighetsse­nter, lot seg berøre av ukrainske sangere.

– Jeg synes det var sterkt å høre ukrainske kvinner synge Nordahl Griegs «Til Ungdommen», når vi vet at krigen pågår for fullt og at utsiktene er dystre, kommentere­r hun.

Kateryna Pushko sier at det er uvirkelig at det er krig i hjemlandet hennes.

– Det er helt umulig å vende seg til at det er i krig. I dag ble hjembyen min Mykolajiv bombet. Faren min bor der. Jeg er bekymret for både han, venner og 25 kollegaer som sørger for den resterende driften på flyplassen hvor jeg jobbet, forteller hun.

– Krigen er som et mareritt. Vi er et land i sjokk. Jeg hadde aldri trodd at noe sånt kunne skje i det 21. århundret, sier 38-åringen.

 ?? ?? Nadiia Drobit viser fram et bilde av fadderbarn­et sitt. Han er død som følge av krigen Russland har satt i gang.
Nadiia Drobit viser fram et bilde av fadderbarn­et sitt. Han er død som følge av krigen Russland har satt i gang.
 ?? ?? Olena Vorontsova, styreleder i Norsk-ukrainsk organisasj­on i Agder.
Olena Vorontsova, styreleder i Norsk-ukrainsk organisasj­on i Agder.
 ?? FOTO: TORMOD FLEM VEGGE ?? Kateryna Pushko i Kilden lørdag.
FOTO: TORMOD FLEM VEGGE Kateryna Pushko i Kilden lørdag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway