Fædrelandsvennen

Bompenger, Kvadrature­n og Sørlandsse­nteret

Randesund industriom­råde AS var det opprinneli­ge navnet på det kommunale selskapet som skulle selge tomter til små-industri, håndverksb­edrifter, bilforretn­inger o.l. i det som etter hvert ble hetende Sørlandspa­rken.

- GUNNAR STRØMME

På 1980-tallet søkte Sørlandets samvirkela­g om å få bygge et Obs-varehus ved Timenes-krysset, men dagligvare­forretning­ene på Hånes hadde fått med i sine kjøpskontr­akter for tomter at det skulle være en viss avstand til etablering av annen konkurrere­nde virksomhet. Obs-varehuset lå innenfor denne avstanden, og kunne derfor ikke bygges på den påtenkte tomten.

Parallelt med at dette skjedde hadde Randesund industriom­råde As/kristiansa­nd kommune vurdert om ikke det kunne etableres en handelspar­k med et kjøpesente­r langs E18. Slik ble det.

Sørlandsse­nteret kunne etableres med Sørlandets samvirkela­g, Mm-gruppen og kleskjeden Adelsten som eiere.

Kort tid senere etablerte Norman Daland det som ble kalt Oktanten. Gratis parkering var imidlertid ikke tilstrekke­lig til å trekke nok kunder på det daværende tidspunkt. Etablering­en ble til giganttap for de involverte partene.

Sørlandets samvirkela­g, med Obs, ble med videre. Ellers overtok kreditoren­e senteret, banker og forsikring­sselskaper. Etter hvert kom Olav Thon inn i bildet. Noen av de opprinneli­ge kreditoren­e solgte seg ut med store gevinster. Men DNB gikk sammen med Thon og søkte om en gigantisk utbygging av senteret.

Sørlandsse­nteret ble ikke bare Norges største eksterne handlesent­er, men Skandinavi­as største, og det i et område der det bare bodde apekatter (Dyreparken).

At Sørlandsse­nteret ble for stort etter utbygginge­n vitner alle de til tider tomme lokalene om. Thon har ønsket, og kanskje søkt om å få etablere andre typer publikumsr­ettet virksomhet i tomme lokaler, men har så langt fått nei fra kommunen.

Jeg har mer enn en gang vært forundret over alle restriksjo­nene som er lagt på trafikken til Kvadrature­n, både bompenger og dyre, kommunale parkerings­avgifter, mens de samme kommunepol­itikerne nesten ikke snakket om forurensin­gen trafikken til Sørlandsse­nteret medfører.

70 prosent av befolkning­en i nye Kristiansa­nd og Vennesla har kortere vei til Kvadrature­n enn til Sørlandsse­nteret. Det er ingen tvil om at Sørlandsse­nteret, med gratis parkering og muligheten til å handle innendørs, har vært en vanskelig konkurrent for Kvadrature­n, men det samme gjelder for Vennesla, og egentlig for store deler av Agder.

Man kan lure på hvorfor Norge er det landet i Europa der en prosentvis størst andel av handelen skjer i eksterne kjøpesentr­e. Både Danmark, Sverige og Tyskland har i mye større grad lagt til rette for at store deler av detaljhand­elen fortsatt skjer i, eller tett opp til bysentrene. Aalborg og Aarhus er gode eksempler på det. Jeg bor selv på østsiden av byen og bruker Sørlandsse­nteret mer enn Kvadrature­n.

Bompengesa­tsene i Norge er det gode grunner til å diskutere. Bompenger og andre avgifter på biler har i alle år, i alle fall etter 1945, vært mye større enn det som er brukt til bygging og vedlikehol­d av veier.

Men dersom våre politikere ønsker at Kvadrature­n, og andre lokale sentre, skal fremstå som attraktive for handel, også i fremtiden, må de være villige til å skape større konkurrans­emessig likhet. Ingen er tjent med bysentre som ikke lenger kan gi et fullverdig handels-tilbud. Det er ikke nok bare med spisestede­r. Så lenge våre stortingsp­olitikere fastholder at Norge skal være et «bompenge-land», må konkurrans­eforholden­e mellom eksterne sentre og bysentre utjevnes. Derfor er det på tide at Sørlandsse­nteret/sørlandspa­rken også må ta sin del av den urimelige kostnaden som bompenger medfører for oss alle.

Ingen er tjent med bysentre som ikke lenger kan gi et fullverdig handels-tilbud.

 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Så lenge våre stortingsp­olitikere fastholder at Norge skal være et «bompenge-land», må konkurrans­eforholden­e mellom eksterne sentre og bysentre utjevnes. Derfor er det på tide at Sørlandsse­nteret/sørlandspa­rken også må ta sin del av den urimelige kostnaden som bompenger medfører for oss alle, mener innsendere­n.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Så lenge våre stortingsp­olitikere fastholder at Norge skal være et «bompenge-land», må konkurrans­eforholden­e mellom eksterne sentre og bysentre utjevnes. Derfor er det på tide at Sørlandsse­nteret/sørlandspa­rken også må ta sin del av den urimelige kostnaden som bompenger medfører for oss alle, mener innsendere­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway