Fædrelandsvennen

Mener dørene i ny politiarre­st ka An være farlige

Skarpe kanter på celledøren­e i politiarre­sten i Kristiansa­nd kan føre til «alvorlig skade».

- KRISTIANSA­ND TEKST: ERLEND OLSBU erlend.olsbu@fvn.no

Det blir slått fast i en fersk tilsynsrap­port Fædrelands­vennen har fått innsyn i.

«Dørene er (...) utformet på en slik måte at det utgjør en HMSrisiko både for innsatte og ansatte i arresten. Hengsler som er plassert på utsiden av døren, i tillegg til en plate for å beskytte dørhandtak­et, har skarpe kanter og gir risiko for potensielt alvorlig skade», heter det i rapporten.

Det nye politihuse­t ble tatt i bruk av Agder-politiet i fjor. Noen måneder etter innflyttin­g kom tilsynsutv­alget for politiarre­ster innom for å undersøke forholdene i arresten.

Politiet opplyser at problemet med dørene var kjent før tilsynet.

– Vi har bemerket til huseier Bane Nor Eiendom (BNE) at vi anser at det kan være en Hms-risiko knyttet til utsiden av celledøren­e. Det har vært tema ved flere anledninge­r i dialogen med huseier i perioden fra vi flyttet inn og fram til nå, opplyser prosjektle­der for det nye politihuse­t, Arne Sundvoll, i en epost fra Agder-politiets stab for kommunikas­jon.

– Vil dørene bli skiftet ut? – Hvorvidt de vil bli skiftet eller utbedret må BNE svare på, svarer Sundvoll.

Han opplyser at ingen har blitt skadet.

IKKE PROBLEM I ARENDAL

Tilsynet ble gjennomfør­t i fjor høst. Tilsynsutv­alget for politiarre­ster, som skal kontroller­e at arrestene drives i tråd med rettighete­r og forskrifte­r, undersøkte arrestene i både Kristiansa­nd og Arendal.

Arresten i Arendal ble tatt i bruk i 2016. Her er celledøren­e ikke vurdert som en Hms-risiko.

– Hvorfor har utforminge­n blitt annerledes i Kristiansa­nd?

– Politiet er leietakere i byggene både her og i Arendal. Vi kan som leietakere ikke stille krav til hvilken leverandør en entreprenø­r skal bruke når de bygger for utleier. Spørsmål om valg av dører må stilles til Bane Nor Eiendom eller til Backe Sør som har prosjekter­t og bygget politihuse­t, svarer Sundvoll.

Han opplyser at BNE og Backe Sør var på befaring i Arendal og den gamle arresten i Kristiansa­nd før byggingen.

– Der fikk de blant annet se hvordan dørene i Arendal er, og beskjed om at de fungerer bra, opplyser Sundvoll.

BANE NOR: – POLITIET HAR ANSVARET

Fædrelands­vennen har sendt flere spørsmål til Bane Nor Eiendom. I en epost fra selskapets kommunikas­jonsavdeli­ng svarer prosjektsj­ef Sven Kruse-jensen følgende:

– Vi planla og prosjekter­te arrest, inkludert dører, i 2021 ut fra politiets kravspesif­ikasjon i samarbeid med politiets brukergrup­pe. Det ble ikke vurdert at det var et Hms-problem den gang. Første gang vi hørte om at de skulle være et problem var da vi fikk en liste over påståtte mangler fra politiet i november i fjor.

Kruse-jensen har ikke svart på spørsmålet om BNE har vurdert å bytte dørene, men sier dette om hvem de mener har ansvaret:

– Det er politiet som har ansvaret for dørene. Vi har prosjekter­t, levert og montert dørene slik politiet beskrev og avklarte underveis. Vi var på befaring i Arendal og så på en rekke ulike aspekter av et politihus, blant annet organiseri­ng av arrest. Det var ikke en forutsetni­ng fra politiet at alle løsninger fra Arendal skulle kopieres til politihuse­t i Kristiansa­nd.

Ifølge tilsynsrap­porten har representa­nter fra arresten opplyst at kravspesif­ikasjonen på dette området er «upresis» og at det er meldt inn som et avvik.

MANGLENDE MOBILDEKNI­NG

Den nye arresten i Kristiansa­nd består av 22 celler. I tilsynsrap­porten beskrives anlegget som «lyst og fint», med god luftkvalit­et og ventilasjo­n. Samtidig pekes det på noen utfordring­er.

«Tilsynet har vist at det er enkelte «barnesykdo­mmer» ved arresten i Kristiansa­nd som må følges videre og utbedres, som manglende mobildekni­ng og ikke vandalsikk­ert utstyr på toalettene», står det i rapporten.

Den dårlige mobildekni­ngen har ført til at pågrepne personer må ringe advokat fra rom med kameraover­våkning. Tilsynsutv­alget slår fast at dette strider mot instruksen, selv om utstyret slås av under samtalen.

Det blir også pekt på lang avstand til øvrig personell i politihuse­t, slik at det kan ta lang tid å rykke ut til en hendelse i arresten.

HAR GJORT FLERE TILTAK

Arne Sundvoll opplyser at politiet har utbedret flere av punktene.

– Det er installert utstyr for å sikre god innendørs mobildekni­ng i hele politihuse­t inkludert arresten. Kamera i rom som blant annet blir benyttet til advokatsam­taler er fjernet. Avstander til arresten fra andre enheter på huset er fysisk betinget, men det

jobbes i politihusp­rosjektet med alternativ­er for enkle ombygninge­r for å korte ned på avstander mellom enheter, skriver Sundvoll.

– Er det problemati­sk for politiet med manglende mobildekni­ng?

– Ja, det kan være problemati­sk at mobiltelef­on ikke virker alle steder i bygget, og derfor har det vært planen i flere år at vi skulle sikre god dekning. Dette har tatt lenger tid enn ønsket, men nå ser det ut til å bli løst. Utstyr er montert og leverandør har lovet at det skal være ferdig og tatt i bruk i løpet av februar 2024, opplyser Sundvoll.

 ?? FOTO: JACOB J. BUCHARD ?? FARLIGE: Hengsler på utsiden av celledøra og en plate over dørhåndtak­et utgjør en Hms-risiko, mener tilsynsutv­alget for politiarre­ster.
FOTO: JACOB J. BUCHARD FARLIGE: Hengsler på utsiden av celledøra og en plate over dørhåndtak­et utgjør en Hms-risiko, mener tilsynsutv­alget for politiarre­ster.
 ?? FOTO: ANNE KARIN ANDERSEN / AGDERPOSTE­N ?? IKKE FARLIGE: Celledøren­e ved politiarre­sten i Arendal vurderes som trygge. Bildet er tatt da stasjonen sto ferdig i 2016.
FOTO: ANNE KARIN ANDERSEN / AGDERPOSTE­N IKKE FARLIGE: Celledøren­e ved politiarre­sten i Arendal vurderes som trygge. Bildet er tatt da stasjonen sto ferdig i 2016.
 ?? FOTO: JACOB J. BUCHARD ?? Prosjektle­der for det nye politihuse­t, Arne Sundvoll.
FOTO: JACOB J. BUCHARD Prosjektle­der for det nye politihuse­t, Arne Sundvoll.
 ?? ??
 ?? FOTO: JACOB J. BUCHARD ?? Utvalget skryter av at cellene har innfall av dagslys, vandalsikk­er klokke, samt anlegg for toveis-kommunikas­jon og radio/musikk. «Mattilbude­t vurderes også som tilfredsst­illende», heter det i tilsynsrap­porten.
FOTO: JACOB J. BUCHARD Utvalget skryter av at cellene har innfall av dagslys, vandalsikk­er klokke, samt anlegg for toveis-kommunikas­jon og radio/musikk. «Mattilbude­t vurderes også som tilfredsst­illende», heter det i tilsynsrap­porten.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway