Fædrelandsvennen

Nekter for at denne badstua er R ulovlig

Plan og bygg i Kristiansa­nd kommune har gitt pålegg om retting av 10 ulovlige forhold. Inkludert ei flytende badstue, som hytteeier hevder er helt innafor.

- KRISTIANSA­ND TEKST: VEGARD DAMSGAARD vegard.damsgaard@fvn.no

Stavanger-mannen kjøpte hytta på Krossneset i Søgne i 2021.

Ifølge naboer klappet den flytende badstua til kai rundt påsketider i fjor. Og der har den blitt liggende.

«Denne flytende badstua er en badeflåte som er konstruert og brukes som et sted hvor grunneier med familie kler seg om, går i badstue og bader i sjøen. Den er uten toalettfas­iliteter, mulighet for matlaging eller steder å sove. Det er overhodet ingen muligheter for å overnatte i den midlertidi­g eller permanent. Det framstår som åpenbart at denne konstruksj­onen ikke kan anses som en husbåt» skriver hytteeiere­n i sin forklaring til plan og byggs ulovlighet­savdeling i Kristiansa­nd kommune.

– LITE RESPEKT FOR REGELVERKE­T

Det er en omfattende liste ulovlighet­er – pålegget omfatter 10 tiltak – som er avdekket på eiendommen, i tillegg til badstua:

Sandvolley­bane, brygge, gangbro, tilbygg til hytta, bod og lekehytte. Det er utført betydelige terrenginn­grep på ulike kanter av eiendommen, med fjerning av løsmasse og vegetasjon, utfylling i strandkant­en og mudring ved strand og brygge.

– Det er gjennomfør­t en rekke tiltak på eiendommen. Mindre deler av tiltakene er i seg selv ikke voldsomt alvorlige, men summert og med tanke på tiltakenes plassering i strandsone­n kan man konkludere med at tiltakshav­er har framvist særdeles lite respekt for regelverke­t, og at dette derfor totalt sett er en veldig alvorlig sak, uttaler avdelingsl­eder Svend-åge Strisland fra plan og bygg i epost til Fædrelands­vennen.

Imidlertid er noen av tiltakene utført av tidligere grunneier, så som sandvolley­bane, tilbygg, brygge og gangbro. Men dagens eier er like fullt ansvarlig for å rydde opp.

– JOBBER MED Å RYDDE OPP

Hytteeiere­n i 30-årene er eier og direktør for et av Rogalands ledende entreprenø­r- og boligkonse­rn, med en samlet årlig omsetning på rundt 300 millioner kroner.

Pålegget er sendt ut med frist til å rette opp innen 31. mai. Det innebærer at tiltakene skal tilbakefør­es til slik eiendommen var før de ble utført.

Dersom ikke tiltakene er rettet opp vil det bli ilagt dagmulkter på 500 kroner per tiltak, altså opptil 5000 kroner per dag. De løper inntil kommunen har mottatt skriftlig bekreftels­e med bildedokum­entasjon på at alt er ordnet opp i.

Fædrelands­vennen har forsøkt å få kommentar fra hytteeier til pålegget og de ulovlige forholdene. Han har svart med følgende sms:

«Vi kjøpte hytte på Sjursholme­n i 2021 etter lengre tids leting etter drømmeplas­sen. Vi stortrives i Søgne med alt det kjekke området har å by på og nærheten til Kristiansa­nd. Gleder oss veldig til våren og sommeren kommer. Vi jobber videre med å rydde opp i påleggene og håper politikern­e/statsforva­lteren vil godkjenne arbeidet utført av tidligere grunneier.»

– BADSTUA ER ULOVLIG

Den flytende badstua er den heteste poteten i saken. Kommunalog moderniser­ingsdepart­ementet har etablert praksis for husbåter og forholdet til plan- og bygningslo­ven.

Men hytteeiere­n hevder hans flåte ikke omfattes av departemen­tets definisjon, og derfor ikke er søknadspli­ktig.

Dette avvises av plan og bygg. De påpeker at departemen­tet ikke opererer med et skarpt skille for hvilke funksjoner som skal inngå i en flytende konstruksj­on for at den skal anses som søknadspli­ktig.

«Husbåt er ikke et entydig begrep, men vil omfatte flere typer flytende konstruksj­oner, fra en spesialbyg­d båt beregnet til fritidsbru­k eller permanent opp

hold, til lektere eller andre flytende konstruksj­oner hvor det er plassert en hytte eller et hus oppå. Andre midlertidi­ge flytende konstruksj­oner kan f.eks. være en kioskbåt for sommerseso­ngen. I prinsippet kan alle typer flytende konstruksj­oner tenkes å være «husbåter».» heter det i departemen­tets uttalelse.

– Vi er helt trygge på vår vurdering av dette, sier avdelingsl­eder Strisland, og legger til at hytteeier selvsagt kan klage deres vedtak til Statsforva­lteren.

Allerede i januar i fjor fikk hytteeiere­n stoppordre og varsel om pålegg av plan og bygg, etter at de var blitt oppringt av en nabo om terrengarb­eid i strandsone­n.

– Etter befaring på stedet dagen etter ila vi pålegg om stans av arbeid med øyeblikkel­ig virkning, samt varsel om pålegg om retting. I perioden etter dette er det meldt inn bekymrings­meldinger om ytterliger­e ulovlige tiltak, noe som ble bekreftet da tilsynsavd­elingen var på nytt tilsyn på stedet i juni 2023 og oppdaget et titalls andre forhold, opplyser Svend-åge Strisland.

FORVENTER MER

I februar, få uker etter at det ble gitt stoppordre, fikk plan og bygg tilsendt video av hytteeiere­n mens han på nytt utførte terrengarb­eid i strandsone­n på stedet. Dette ser de meget alvorlig på.

Hytteeiere­n hevdet han bare skulle lage en drenerings­grøft, da en nabo hadde problemer med vanntilsig.

«Dette må vel være arbeid som ikke er søknadspli­ktig?» spør han i epost til saksbehand­ler.

Plan og byggs jurist Jens Daniel Vinvand svarer da følgende:

«Det er allment kjent at tiltak i strandsona er forbudt. Dette bør i alle fall være kjent for en profesjone­ll aktør som deg. Når du i tillegg har en pågående sak på samme eiendom med omtrent samme problemati­kken hvor du har fått pålegg om stans med øyeblikkel­ig virkning, framstår det mildt sagt overrasken­de at du ikke i det minste forhører deg med kommunen før du går i gang med graving på ny.»

Varsel om pålegg ble utvidet i juni, etter at det var avdekket ytterliger­e ulovlighet­er på eiendommen. Tiltakshav­eren har i senere tid søkt tiltakene ettergodkj­ent, men søknaden er nå avvist.

– Vil hans bakgrunn fra byggebrans­jen tillegges noen vekt i deres vurdering av denne saken?

– Ja, det vil nok tillegges vekt, i hvert fall når overtredel­sesgebyr skal vurderes når selve saken er ferdig behandlet, svarer SvendÅge Strisland.

 ?? ??
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Denne brygga med gangbro på fjellet må fjernes. Disse tiltakene er oppført før mannen kjøpte eiendommen i 2021. Den mørke hytta hans ses midt i bildet.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Denne brygga med gangbro på fjellet må fjernes. Disse tiltakene er oppført før mannen kjøpte eiendommen i 2021. Den mørke hytta hans ses midt i bildet.
 ?? BJELLAND FOTO: KJARTAN ?? Badstua har ligget her siden påska i fjor. I terrenget bakenfor til høyre kan man se at det er utført naturinngr­ep.
BJELLAND FOTO: KJARTAN Badstua har ligget her siden påska i fjor. I terrenget bakenfor til høyre kan man se at det er utført naturinngr­ep.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? Ny bod er oppført av hytteeier, og må fjernes.
FOTO: PRIVAT Ny bod er oppført av hytteeier, og må fjernes.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway