Fædrelandsvennen

Svar til Nils Nilsen

- GUNNAR STRØMME

I onsdagens avis takker Nils Nilsen meg for god historisk oppsummeri­ng i forbindels­e med Sørlandspa­rken/ Sørlandsse­nteret. Ja, faktisk mener jeg at det av og til kan være nyttig å trekke linjene tilbake i tid, og konstatere at feil er blitt gjort.

Det uansett hvem som har hatt det politiske ansvaret for det som har skjedd. Men at Kristiansa­nd har tillatt etablering­en av det som fremdeles er Skandinavi­as største kjøpesente­r i areal, er og blir en feil, slik jeg ser det. Selv Olav Thon innrømmet jo for noen år siden at Sørlandsse­nteret var blitt for stort, og var en dårlig investerin­g sett fra hans side. Han hevdet at han var ukjent med planene for Avenyen. Det siste høres merkelig ut, men Thon om det.

Men det er ikke bare i Kristiansa­nd det har skjedd gigantutby­gginger utenfor byene. Det gjelder mange steder i Norge. At eksterne kjøpesentr­e nok har sin plass i dagens samfunn er ikke til å komme forbi, men å slippe alt mer eller mindre fritt når det gjelder størrelse, det kan ikke være riktig. Det Nils Nilsen refererer til fra USA er korrekt. De feilene som ble gjort der har norske politikere i for liten grad lært noe av. At Sørlandsse­nteret fikk et altfor stort areal etter siste utvidelse i forhold til det naturlige befolkning­sgrunnlage­t, finnes det ikke tvil om. Det har gått ut over leietakere i Sørlandsse­nteret selv, men også over handelsgru­nnlaget andre steder.

Det eneste som kan gi butikkene i Sørlandsse­nteret større salg, og større lønnsomhet, noe som sikkert trengs, er dersom de klarer å trekke til seg enda flere kunder. På hvilken måte kan det skje?

Jo, ved at bystyret lemper på de bransje-restriksjo­nene som ennå gjelder for utnyttelse av det overdimens­jonerte senteret. Full frihet og full konkurrans­e om forbrukene var mantraet som gjorde bysenter etter bysenter til slum, eller rene kontorbyer, i USA i perioden 1950-1980. Vi er ikke på noen måte kommet dit i Norge, og kommer neppe dit heller.

Men uansett hvordan vi snur og vender på det, så har det ikke vært vekst i handelen i Kvadrature­n i en tid der «stor-kommunen» har hatt stor befolkning­s-tilvekst. Med et enda større frislipp av de restriksjo­nene som tross alt ennå finnes for Sørlandsse­nteret, kan tallene i verste fall bikke nedover for Kvadrature­n. Det vil ikke Kristiansa­nd være tjent med. Jeg håper at både Høyre og resten av bystyret vil være enig i det.

Når det gjelder bompengesp­ørsmålet, er jeg enig med Nils Nilsen i at vi i Norge burde kunne klart oss uten bompenger. Men når sentrale myndighete­r ikke vil det, bør det være likhet mellom Kvadrature­n og Sørlandspa­rken.

 ?? FOTO: JACOB BUCHARD ??
FOTO: JACOB BUCHARD

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway