Fædrelandsvennen

Slik kan du sjekke praktisk rekkevidde

- TOR MJAALAND

Elbilene har en oppgitt rekkevidde som er urealistis­k i daglig kjøring. Sjåførene kjører nemlig ikke batteriene tomme når de er på tur.

NAF skriver i en pressemeld­ing at de tøffeste elbilsjåfø­rene kjører bilen til det er ti prosent igjen på batteriet før de lader. Med andre ord flere mil kortere enn oppgitt Wltp-rekkevidde.

– Det betyr at den praktiske rekkevidde­n du har på elbilen din, er kortere enn det du ser på papiret. Tre av bilene i vinterens store elbiltest kjørte over 400 kilometer før batteriet bare hadde ti prosent igjen, sier Nils Sødal, senior kommunikas­jonsrådgiv­er i NAF.

I verdens største elbiltest, El Prix, kjører NAF og Motor bilene helt tomme for strøm. Hver femtiende kilometer leses batteripro­sent og kjørte kilometer av.

TRE OVER 400 KM

– Det er viktig for å avdekke den faktiske rekkevidde­n på norske vinterveie­r, men det er ikke å anbefale å gjøre dette i hverdagen, sier Sødal i pressemeld­ingen fra NAF.

Han peker på at den mest relevante rekkevidde­n elbilisten­e har å forholde seg til er hvor langt bilen går inntil du har ti prosent igjen på batteriet.

Av 23 elbiler i vinterens elbiltest, var det tre som kjørte lengre enn 400 kilometer innen det gjensto ti prosent. Det var normale norske vintertemp­eraturer mellom minus to og minus ti grader da testen ble gjennomfør­t.

LITT MARGIN IGJEN

– Med ti prosent igjen, har du litt margin inn til lading. I tillegg til de bilene som rundet 400 kilometer, var det flere som var i nærheten av denne kjørelengd­en med ti prosent igjen på batteriet. Nå er det flere biler som har god rekkevidde også vinterstid, sier Naf-rådgiveren.

I den store elbilteste­n starter bilene med 100 prosent batteri, men bilene er ikke forvarmet. Flere og flere elbiler kan forvarme både kupé og batteri før du drar på tur.

– Forvarm bilen mens den står tilkoblet laderen hjemme. Da starter du turen med varmt batteri rett fra strømnette­t og du trenger ikke å bruke strøm på å varme kupéen. Det kan gi ekstra rekkevidde, sier Nils Sødal.

 ?? FOTO: NAF/MOTOR ?? I tillegg til de bilene som klarte 400 kilometer, var det flere som var i nærheten av denne kjørelengd­en med 10 prosent igjen på batteriet under vinterens El Prix.
FOTO: NAF/MOTOR I tillegg til de bilene som klarte 400 kilometer, var det flere som var i nærheten av denne kjørelengd­en med 10 prosent igjen på batteriet under vinterens El Prix.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway