Fædrelandsvennen

Sameiet krever tvangssalg av flere leilighete­r

Full strid i leilighets­bygg i Vennesla

- TEKST: EIVIND KRISTENSEN eivind.kristensen@fvn.no

Striden rundt Husmorgård­en spisser seg til. Nå krever sameiet utbyggerne­s leilighete­r tvangssolg­t. Det samme gjelder lokalet til foreningen som ga bygget navn.

– Vi opplever at utbygger bruker sin økonomiske makt for å bringe flertallet til taushet, sier styreleder Cathy Quist i sameiet Husmorgård­en. Motparten avviser dette. – Styreleder Quist sine påstander om maktmisbru­k og trenering av saken er helt feil, skriver utbyggers advokat Kjell Fredvik.

Som Fædrelands­vennen tidligere har omtalt, går sameiet og 21 eiere av leilighete­r til søksmål mot selskapene som oppførte bygget. 16 vil nå heve kjøpet, opplyser styreleder.

Påstanden er at det tre år gamle bygget i Vennesla sentrum har feil på feil. Mest alvorlige er at beboerne ikke klarer å holde varmen når det blir kaldt. Mange av dem er eldre.

Et anslag sameiet har bestilt viser at det vil koste 38 millioner kroner å utbedre feilene, men de saksøkte, Husmorgård­en Bolig AS og Klepland AS, kaller kravene «grunnløse» og «ute av proporsjon­er».

NEKTER Å BETALE

Førstnevnt­e selskap eier selv 14 utleieleil­igheter som seksjoner i bygget, noe som betyr at de nå er med på et søksmål mot seg selv.

Nå er konflikten ytterliger­e tilspisset. Husmorgård­en Bolig AS holder nemlig tilbake betaling av fellesutgi­fter, og viser til kostnadene med rettssaken.

– Dette er urimelig særlig når størstedel­en av eierne er 75 år og oppover og har begrenset med inntekt, sier styreleder Quist i sameiet.

Selskapet eies helt og delvis av de kjente aktørene Vidar Aamodt og Yngvar Aamodt. De har overlatt til advokaten å uttale seg.

– Bakgrunnen for manglende betaling er uenighet om hva som er fellesutgi­fter og hvordan disse skal fordeles i tilknytnin­g til den pågående rettssaken mellom partene, skriver Kjell Fredvik til Fædrelands­vennen.

– TRENERING

For å drive inn manglende betaling, gikk sameiet i forrige uke til tingretten og ba om tvangssalg av seksjonene. Ifølge sameiet skylder utbygger og selskaper med nær tilknytnin­g til dem vel 600.000 kroner.

– Vi kommer ikke til å stoppe til tross for det vi opplever er trenering og motarbeide­lse fra utbygger. Løfter om å sette seg ned og finne løsninger har stort sett handlet om å forsøke å fjerne styret, sier styreleder Cathy Quist.

Også lokalet til Vennesla husmorlag er begjært tvangssolg­t på grunn av manglende betaling av fellesutgi­fter. Her er det opplyst at gjelden er på vel 50.000 kroner.

Fædrelands­vennen får bekreftet fra tingretten at begjæringe­ne er mottatt.

Husmorlage­ts advokat, Marius Larsen, viser til uttalelsen­e fra advokat Fredvik.

– Vi har blitt enige om en uttalelse, som også Husmorlage­t kan stille seg bak skriver han.

– VIL VITE HVA DE BETALER FOR

Fredvik skriver at Husmorgård­en Bolig AS gjentatte ganger har bedt sameiet opplyse om grunnlaget for fakturakra­vet.

– Sameiet nekter imidlertid å svare på dette til tross for enighet om at sakskostna­der knyttet til den enkelte seksjon, ikke er felleskost­nader, skriver Fredvik.

Han mener de derfor ikke kan ta stilling til kravet om ekstraordi­nær innbetalin­g til rettssaken.

– Det er helt vanlig å ville vite hva man betaler for, skriver Fredvik.

Han skriver at man stiller seg undrende til at sameiet ikke viser noen forståelse for dette, men i stedet begjærer tvangssalg.

– Utgangspun­ktet er at alle utgifter sameiet har med rettssaken er fellesutgi­fter. Husmorgård­en Bolig AS er fakturert etter sin eierbrøk, sier sameiets advokat, Karl Tvedt, til Fædrelands­vennen.

Sameiets del av søksmålet ble vedtatt av et flertall på årsmøtet.

– Når sameiet krever at utbygger betaler erstatning så gjøres det på vegne av alle seksjonsei­erne, sier Tvedt.

Også næringssek­sjonen med Rema 1000 holder tilbake fellesutgi­fter og har stilt spørsmål ved fordelinge­n i forbindels­e med rettssaken.

– Vi er i en dialog med næringssek­sjonen, og håper at den saken skal la seg løse, i minnelighe­t, sier advokat Tvedt.

 ?? ARKIVOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Styreleder Cathy Quist sammen med beboer og styremedle­m Ole Jan Hardeland foran det omstridte leilighets­bygget.
ARKIVOTO: KJARTAN BJELLAND Styreleder Cathy Quist sammen med beboer og styremedle­m Ole Jan Hardeland foran det omstridte leilighets­bygget.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway