Fædrelandsvennen

– Vi ønsker å styre selv

Bykle kommune mener det er viktig å vise at de selv kan ta vare på villreinen.

- TEKST: BIRGITTE KLÆKKEN birgitte.klekken@fvn.no

– Nå trykker dette med villreinen ekstra på, sier Bykle- ordfører Hans Blattmann til Fædrelands­vennen.

Han refererer til kritikk mot distriktsk­ommunene som dreier seg om hvorvidt de selv kan ta vare på villreinen.

– Så kommer nasjonale myndighete­r inn og bestemmer. Men vi ønsker og å styre selv, sier Blattmann.

Kommunen har de siste ukene stengt flere skiløyper og innført ekstraordi­nær båndtvang for hund. I tillegg planlegges det for å legge om Hovden Tour-løypa 16. mars. Årsaken er hensynet til villreinen.

OBSERVERT NÆR HYTTEFELT

– Vi får tydelige tilbakemel­dinger fra villrein-nemnda om at det er krevende forhold nå og at dyrene beiter helt ned i hyttefelte­ne fordi reinlavet er nediset. Da er det viktig å vise at vi er i stand til å snu oss rundt, sier Blattmann.

Helt konkret har kommunen nå stoppet med å preparere Auversvatn­løypa, Øvre Bastogdale­n og sist nå også løypa Hartevasst­jønn på Austheia som er 2,5 km klassisk og vintervand­reveg.

– Reinen står på Austheia nå. Det er små flokker, rundt 50 dyr, opplyser han videre.

FLERE FOLK OG FÆRRE LØYPER

I sosiale medier stilles det samtidig spørsmål ved at det generelle tilbudet av oppkjørte løyper blir mindre, samtidig som det stadig blir flere hytter og folk.

– Hva tenker du om reaksjonen­e fra hyttefolke­t og brukerne av løypenette­t?

– Det er nok noen som vil ha problemer med å forstå dette, men vi er i en tid hvor vi må ta hensyn og sånn er det bare. Men de kan jo vite at vi stadig jobber med å få til flere nærturløyp­er både til sommer- og vinterbruk.

– Kan du være mer konkret?

– Vi jobber aktivt mot Statsforva­lteren for å legge løyper andre steder, men de er hissige på innsigelse­r. Der forventer vi faktisk mer imøtekomme­nhet fremover. At vi sammen kan finne løyper som skaper mindre problemer for reinen.

Vinterbeit­et for reinen er Austheia. Derfor er Vestheia aktuelt, i følge ordføreren.

– Vi foreslo for eksempel ei skibro ved Fjellstoga men møtte innsigelse­r. Vi hadde forventa en mer positiv holdning. Hvis vi bare får nei, så blir løypenette­t mindre noe som vil ramme turistnæri­nga.

ROSER BYKLE

Therese Ramberg Sivertsen, seniorrådg­iver hos Statsforva­lteren i Agder, roser Bykle for det de gjør.

– Det er bra at Bykle kommune nå har gjort flere grep for å ta hensyn til villreinen. Statens naturoppsy­n har rapportert om vanskelige beiteforho­ld og det er viktig at det blir gjort tiltak for å gi villreinen mest mulig fred, sier hun.

– BLIR LAGT MERKE TIL

Blattmann forteller at kommunen også jobber konkret inn mot andre instanser som bruker fjellet og potensielt kan forstyrre dyra. Han sikter blant annet til ulike beredskaps­øvelser, Røde Kors, politiet, forsvaret, fjellredni­ngsgruppa og Hovden Løypekjøri­ng. Han sier det blir lagt merke til og mener det er viktig at alle følger samme linja og at kommunikas­jonen er god.

– Vil løypene fortsatt være stengt framover?

– Hvis kommunen tviholder på å holde åpent disse løypene som går opp i fjellet, så tar vi ikke hensyn til situasjone­n. Vi kan ikke bare dure på, da vil fort vår selvrådere­tt bli svekket. Disse grepene gjør vi basert på vår lokalkunns­kap og selvrådere­tt, sier ordfører Blattmann videre.

Han viser til konflikten i nabokommun­en Valle der han mener debatten om villrein har blitt for sort/hvit.

PÅ LAG MED VALLE

Statsforva­lteren har foreslått flere grep for å bedre forholdene for villreinen i Setesdalsh­eiene. Blant disse er å legge ned turisthytt­er, avslutte merking av løyper og kjøpe opp hyttetomte­r.

Det er regjeringa som har bestemt at det skal lages tiltakspla­ner for alle villreinom­råder i landet.

– Jeg skjønner veldig godt at de reagerer og protestere­r. Vi er på samme banehalvde­l som Valle, men har litt ulike utfordring­er. Hos oss er allerede 63 prosent varig vernet. Men i Valle utfordres skuterkult­uren og bruken av støyler og områder som grunneiere har forvaltet i generasjon­er, sier Blattmann.

– Vi mener det tas for lite hensyn til lokalkunns­kapen. Nå er det viktig å vise at vi er i stand til å håndtere dette fortsatt i Bykle, sier ordføreren.

 ?? FOTO: BIRGITTE KLÆKKEN ?? Auversvatn­løypa er en del av løypenette­t som ikke kjøres for tiden. Den siste løypa som ble besluttet stengt er Hartevasst­jønn på Austheia som er 2,5 km klassisk og vintervand­reveg.
FOTO: BIRGITTE KLÆKKEN Auversvatn­løypa er en del av løypenette­t som ikke kjøres for tiden. Den siste løypa som ble besluttet stengt er Hartevasst­jønn på Austheia som er 2,5 km klassisk og vintervand­reveg.
 ?? FOTO: BIRGITTE KLÆKKEN ?? Det er innført ekstraordi­nær båndtvang og stenging av flere skiløyper for å ivareta villreinen på Hovden.
FOTO: BIRGITTE KLÆKKEN Det er innført ekstraordi­nær båndtvang og stenging av flere skiløyper for å ivareta villreinen på Hovden.
 ?? FOTO: BIRGITTE KLÆKKEN ?? – Vi ønsker å styre selv, sier Bykle-ordfører Hans Blattmann. Her sammen med Unn Hovden, daglig leder av Destinasjo­n Hovden.
FOTO: BIRGITTE KLÆKKEN – Vi ønsker å styre selv, sier Bykle-ordfører Hans Blattmann. Her sammen med Unn Hovden, daglig leder av Destinasjo­n Hovden.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway