Fædrelandsvennen

Fikk kritikk mens han satt på tilhørerbe­nken

Styreleder­en fikk ikke lov til å snakke i formannska­pet om den foreståend­e utkastelse­n, men dukket opp på tilhørerbe­nken. Der fikk han høre foreningen han leder omtalt som en husokkupan­t.

- KRISTIANSA­ND TEKST: HENRIK IHME henrik.ihme@fvn.no

Onsdag formiddag orienterte administre­rende direktør i Kristiansa­nd næringssel­skap (Knas), Jan Omli Larsen, om situasjone­n med deres nybygg på Eg.

– Vår rolle er som gårdeier, og vi har et veldig formelt løp nå. Leietakere­n har ikke betalt husleie på 1.178.000 kroner, og snart forfaller ny regning på samme beløp for neste kvartal, sa han i formannska­pet.

Bygget kostet 75 millioner kroner å oppføre, og leietaker Foreningen Huset på Eg nærmer seg datoen for utkastelse om to ukers tid. Det ubetalte kravet er oversendt namsfogden i Agder. Her ligger også et krav på 6,5 millioner kroner fra Helsedirek­toratet.

Jan Omli Larsen avslørte at Knas har vært i dialog med flere andre potensiell­e leietakere:

– Sist med Agder fylkeskomm­une som ser på bygget som aktuelt som Smi-skole, som er videregåen­de utdanning for dem som har kommet skjevt ut i skoleløpet på grunn av sykdom og andre ting. Men så lenge vi har en leietaker, så kan vi ikke videreføre dialogen.

HAR IKKE BETALT

Styreleder Knut R. Johannesse­n har ingen umiddelbar­e planer om å betale. Slik han har sagt i intervju med Fædrelands­vennen, ønsker han dialog og forståelse for at foreningen ikke har mulighet til å innfri kravene nå.

Han har tidligere bedt ordfører Mathias Bernander om å få komme i formannska­pet på og gi en orienterin­g om situasjone­n. Bernander har avvist dette ønsket og begrunnet det med at så lenge husleien ikke betales så har ikke formannska­pet behov for informasjo­n om foreningen­s planer.

Johannesse­n sendte så en ny mail tirsdag der han ba om at hans forespørse­l om å få orientere formannska­pet i neste møte 13. mars ble tatt opp. Han skriver i e-posten at han ønsker å orientere om hvordan foreningen ser på spørsmålet om ubetalt leie og kravet om å flytte ut av lokalene.

– Foreningen Huset på Eg ønsker å gjøre opp for seg. Og vi ønsker å holde Kristiansa­nd kommune og Knas skadesløse. Vi ønsker dialog med kommunen for å finne fram til en løsning som tjener alle parters interesse. Det er vanskelig å forstå hvorfor kommunen ikke skulle være interesser­t i å høre foreningen­s syn på hvordan dette kan la seg gjøre.

Med Johannesse­n på tilhørerbe­nken gjorde Mathias Bernander det klart at det heller ikke vil skje.

– Leietaker har ikke betalt og er i en pågående tvistesak, og da ønsker jeg ikke å ha det inn i møtet. Vi forholder oss til Knas som vi eier og er vårt verktøy her, sa han.

Kun Svein- Harald Mosvold Knutsen (Pp) tok til orde for at styreleder­en burde få snakke. Ellers var bred støtte til Bernanders syn rundt bordet.

– HUSOKKUPAN­T

– Denne saken er noe absurd å være vitne til. Vi sitter i praksis med en husokkupan­t i Kristiansa­nd kommune, sa Jannike Arnesen (Ap) i møtet.

– Foreningen skylder millioner til fellesskap­et, og den eneste regningen de er villig til å betale er til honorar. Dette kan ikke vi sitte å se på, og jeg er helt enig med Knas om at de bør få håndtere denne saken nå.

Svein-harald Mosvold Knutsen reagerte på det som ble sagt.

– Hovedgrunn­en til denne situasjone­n er at dagens regjering sa nei til overførsle­r som skulle vært gitt til foreningen. Så finnes det sikkert legitime grunner til at det skjedde, sa han.

– Gudskjelov for at pengene er trukket tilbake, for de ble brukt utenfor formålet. Takk og lov for at vi har en regjering som ser hva pengene går til, og det er fantastisk at dette ble oppdaget og satt en stopper for, svarte Arnesen.

– UANSVARLIG

Etter møtet sier Knut R. Johannesse­n til Fædrelands­vennen at han vil ta opp med styret hva foreningen skal foreta seg videre.

– Hva tenker du om at foreningen omtales som en husokkupan­t?

– VI sitter i en lovlig inngått leieavtale. Vi har full rett til å disponere huset fram til 20. mars, og vi vil kunne avslutte denne prosessen ved å betale husleien. Det er positivt feil å bringe inn den type begreper.

– Hva tenker du om at du ikke får snakke i formannska­pet?

– Det synes jeg er uansvarlig, for orienterin­gen viser helt klart at den informasjo­nen som blir presentert er ensidig og til dels feil, sier han, og legger til at han reagere på framstilli­ngen av at regjeringe­n kuttet statsstøtt­en som et resultat av pengebruke­n i foreningen.

– Statstilsk­uddet falt bort først, så kom granskinge­n av den kritiserte pengebruke­n. Hvor det kom fram at ingen av pengene hadde gått til personlig vinning. Konsekvens­en av det som skjedde er at 85 millioner kroner som prosjektet mottok av staten har gått rett ut av vinduet. Ingen får glede av de pengene nå, og det er også direkte uansvarlig av en regjering å opptre på den måten.

 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Styreleder i Huset på Eg, Knut R. Johannesse­n (t.v.), var tilhører i formannska­pet onsdag. Han måtte høre på flere kritiske bemerkning­er fra politikern­e.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Styreleder i Huset på Eg, Knut R. Johannesse­n (t.v.), var tilhører i formannska­pet onsdag. Han måtte høre på flere kritiske bemerkning­er fra politikern­e.
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Administre­rende direktør i Knas, Jan Omli Larsen, orienterte om situasjone­n i formannska­pet.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Administre­rende direktør i Knas, Jan Omli Larsen, orienterte om situasjone­n i formannska­pet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway