Fædrelandsvennen

Rød løper for alle med kols

- THEA REBECCA EIGESTAD, spesialsyk­epleier, Utviklings­senter for sykehjem og hjemmetjen­ester (USHT) Agder vest spesialsyk­epleier, Lungeseksj­on ved Sørlandet sykehus, Kristiansa­nd

Tenker du noen ganger på hvor mange ganger du puster i løpet av en dag? Svaret for de fleste er nei. For personer med kols er det annerledes. Mange har følelsen av aldri å få tilstrekke­lig med luft.

Noen sykdommer får mer tid i rampelyset, mens andre står igjen i skyggen. En utbredt sykdom som får lite spalteplas­s er kronisk obstruktiv lungesykdo­m (kols). Det er på tide å få fram at det med enkle grep er mulig å behandle også denne sykdommen. Det vil gi bedre helse og livskvalit­et for den enkelte. Det vil også redusere belastning­en på helsetjene­sten.

Det anslås at 150.000 personer i Norge lever med kols i dag. I forhold til folketalle­t kan det tilsi at 10.000 personer i Agder har kols. Og antallet vil trolig holde seg høyt i årene fremover, fordi det blir flere eldre. Lungesykdo­mmer er den fjerde hyppigste dødsårsake­n og står for 30 prosent av alle reinnlegge­lser i spesialist­helsetjene­sten.

Mange vet i starten ikke at de har sykdommen. De første symptomene er tung pust ved anstrengel­se, host og oppspytt. Senere kan hverdagen arte seg som du skulle puste gjennom et tynt sugerør. Hvordan ville det vært for deg under morgenstel­let, på jobb, i sosiale settinger, om natten?

Den gode nyheten er at kols kan forebygges, og behandling kan bremse utviklinge­n og lindre symptomene. Røykeslutt og fysisk aktivitet er de viktigste grepene som kan gi bedre helse for personer med kols. Det kan redusere tungpust, utmattelse, angst, depresjon og øke muskelstyr­ken og fysisk funksjon. Men da trengs flere tilbud med lungerehab­ilitering og lærings- og mestringsk­urs.

Nasjonalfa­glig retningsli­nje, kols – diagnostis­ering og behandling anbefaler henvisning til tverrfagli­g rehabilite­ring. Fastlege kan gjøre slik henvisning, til primær- eller spesialist­helsetjene­sten.

Personer med kols som har deltatt på lungerehab­ilitering og lærings- og mestringsk­urs kan fortelle om økt livskvalit­et. Mange forteller at de hver vinter er sykemeldt i flere omganger på grunn av luftveisin­feksjon og kolsforver­ring, men etter deltakelse i lungerehab­ilitering eller lærings- og mestringsk­urs blir sykdomsper­iodene svært få eller ingen. Hverdagen er mer meningsful­l, og de opplever økt kontroll i eget liv. Suksessfak­toren er egen innsats, samt støtte og informasjo­n fra helseperso­nell.

Til tross for de mange fordelene er det likevel et fåtall av personer som tilbys og gjennomfør­er slik behandling. Årsakene kan være mange. Pasienter forteller om redsel for å trene og bli mer tungpusta. Helseperso­nell er ikke kjent med at tilbudene finnes, og mange steder er ikke tilbudet utviklet eller godt nok tilpasset målgruppen.

I Utviklings­senter for sykehjem og hjemmetjen­ester Agder (Vest) leder vi nå et samhandlin­gsprosjekt med mål om å kunne tilby lærings- og mestringsk­urs til flere innbyggere i Agder som har kols. Her ønsker vi i fellesskap å skape pasientens helsetjene­ste, forbedre tilbudet og samtidig tenke bærekraft for helsevesen­et i fremtiden. For å nå dette målet trenger vi å høre stemmene til både ansatte, brukere og pårørende.

KURT HATLØY,

 ?? FOTO: THOMAS BJØRNFLATE­N ?? Røykeslutt og fysisk aktivitet er de viktigste grepene som kan gi bedre helse for personer med kols, skriver innsendern­e.
FOTO: THOMAS BJØRNFLATE­N Røykeslutt og fysisk aktivitet er de viktigste grepene som kan gi bedre helse for personer med kols, skriver innsendern­e.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway