Fædrelandsvennen

Senterpart­iet i «skuddlinje­n»?

Når skal Senterpart­iet slutte med å plage oss sørlending­er?

- GUNNAR STRØMME

Først var det den dyre strømmen. At staten tjente over 30 milliarder kr mer på strøm enn de betalte ut i strømstøtt­e i 2022, og ikke løftet en finger for å utjevne de urimelige prisforskj­ellene for strømmen til næringsliv­et mellom strømområd­e Sør-vest og resten av landet, det mener jeg først og fremst vi kan takke finansmini­ster Trygve Slagsvold Vedum for. Som finansmini­ster ville han antakelig fått gjennomsla­g for andre løsninger dersom han hadde hatt vilje til det, men viljen var ikke til stede.

Som Senterpart­iets leder har Vedum også «hovedæren/skylden» for å ville oppløse nesten alt som Solberg-regjeringe­n slo sammen, enten det gjelder fylker, kommuner, politikamr­e eller rettsstede­r, godt assistert av Senterpart­iets tidligere kommunalmi­nister Sigbjørn Gjelsvik og Senterpart­iets nåværende kommunalmi­nister Erling Sande.

Alle fra Senterpart­iet lovpriser som regel minst mulige enheter i offentlige sammenheng­er. Men så kommer det plutselig et stort brudd med denne linjen. Senterpart­iets forsvarsmi­nister, Bjørn Arild Gram, vil nå «slå sammen». Han vil bruke nesten en milliard kr for å flytte Luftforsva­rets godt fungerende skolesente­r fra Kjevik til Værnes. Dette ble riktignok vedtatt av Stortinget i 2016, men det skjedde under en helt annen og roligere internasjo­nal situasjon enn den vi har i dag. Så vidt jeg husker også med et lavere kostnadsov­erslag.

Senterpart­iordførere­n i Stjørdal, hvor Værnes ligger, Eli Arnstad, er strålende fornøyd. Det er jo ikke så rart, men hvem er så Eli Arnstad? Jo, hun er selvsagt trønder, akkurat som forsvarsmi­nister Gram, men hun er også tvillingsø­ster til Marit Arnstad, Senterpart­iets parlamenta­riske leder på Stortinget og medlem av Stortinget­s utenriks- og forsvarsko­mite. Jeg antar at det er den komiteen som nå først må ta Kjevik-saken opp til ny behandling siden verdens-situasjone­n nå er en helt annen enn da det tidligere vedtaket om flytting ble fattet, og fordi den tidligere anslåtte økonomiske rammen ikke lenger holdes. Siden ikke ordføreren i Stjørdal tjener penger personlig på flyttingen av skolesente­ret til Stjørdal, er det vel neppe snakk om at tvillingsø­ster, Marit, er inhabil under saksbehand­lingen i Stortinget. Uansett er det Stjørdal og Trøndelag som vil tjene på eventuell flytting, og det er trøndere fra Senterpart­iet som kan medvirke mest til at flyttingen kan skje. Dette er ikke greit selv om det neppe er snakk om inhabilite­t i juridisk forstand. Men det viser i alle fall, som så ofte tidligere at sterke distriktsr­epresentan­ter klarer å trekke verdifull aktivitet og/ eller store investerin­ger til egne hjem-fylker. Selvsagt skjer det på grunnlag av det de mener er en riktig beslutning, men det er det langt fra alle som pleier å være enige i.

Men hvorfor rive fra hverandre landets fremste fly-tekniske opplærings­senter, og det siste militære nærværet på Sørlandet, når verden utenfor «står i brann»? Det er jo klart blitt uttalt at de færreste ansatte på Kjevik vil flytte med til Værnes, og den kompetanse­n de represente­rer vil ikke forsvaret klare å bygge opp igjen i løpet av kort tid, kanskje ikke før om 10-15 år? Jeg er ingen forsvarsek­spert, men jeg og alle andre vet at ikke verden lenger er den samme som før Russlands stor-angrep på Ukraina for to år siden.

Fra den andre siden «truer» Trump som mulig ny president i USA. Både ut fra en sikkerhets­messig og en økonomisk synsvinkel virker det som om Senterpart­iets forsvarsmi­nister Bjørn Arild Gram ikke har tatt en fornuftig avgjørelse i denne saken. Han slutter seg derfor til rekken av de tre forannevnt­e regjerings­medlemmene fra Senterpart­iet, Vedum, Gjelsvik og Sande, når det gjelder ufornuftig­e beslutning­er. Slik ser i alle fall jeg det.

 ?? FOTO: JACOB J. BUCHARD ??
FOTO: JACOB J. BUCHARD

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway