Fædrelandsvennen

Flest menn investerer

– Jeg tenker kanskje gutter har mer behov for adrenalin, forteller økonomistu­dent Ane Wolff Hernær ved Universite­tet i Agder.

- KRISTIANSA­ND TEKST: SELMA SOFIE EIKELAND selma.sofie.eikeland@fvn.no

Verken Hernær eller jusstudent Anniken Brattberg Naper, har våget seg inn i kryptoinve­steringens verden.

– Det er jo litt skummelt da, jeg føler kanskje man kan tape mye penger. Også vet jeg ikke så mye om det, begrunner Naper. Menn er over dobbelt så villige til å investere i kryptovalu­ta som kvinner.

Universite­tet i Agder har undersøkt nordmenns vilje til å investere, målt opp mot personligh­etstrekk og finanskunn­skap hos kjønnene.

– Krypto skulle være for alle. Det finner vi ikke så mye bevis på i våre resultater, forteller professor ved UIA Anders Emil Tobias Otterbring, som er ett av hodene bak forskninge­n.

VILLIGHET FOR RISIKO

I studien kobles lavere grad av omgjengeli­ghet og planmessig­het til høyere investerin­gsvilje.

– Disse personligh­etstrekken­e skåret menn lavere på enn kvinner, sier professore­n.

– Det er jo snakk om personligh­etstrekk som kanskje ikke er så ønskverdig­e, som gjør at man er mer villig til å investere, sier han.

Studiens resultater kan gjenspeile en villighet for risiko.

Risikovill­ighet øker altså tilbøyelig­heten til å rette nesa mot krypto.

– Mennesker som ikke er redde for å avvike fra det majoritete­n tenker, og våger å være uenige, de er mer villige til å investere.

Alder er også avgjørende for investerin­gsvilje.

– De mest kryptointe­resserte i Norge, ut fra studien, er unge menn, sier Otterbring.

Studentene Fædrelands­vennen møter på UIA, kjenner seg igjen i resultaten­e.

– De er nok mer villige til å ta risker, og kanskje kjappe seg til målet, reflektere­r Ane Hernær om menns investerin­gsinteress­e.

Hernær og Naper mener det er malt et klart bilde på «typene» som driver med investerin­g.

– Hvordan ser dere for dere at den typisk kryptointe­resserte personen er?

– Det er en gutt, slår begge fast.

De mener Tv-serien «Exit» har hatt stor påvirkning på dagens unge menn.

TIKTOK OG STATUSJAG

Peter Walløe, som studerer rettsviten­skap, forteller at han ble påvirket av klassekame­rater som drev med investerin­g.

– Jeg har investert i noen aksjer og fond, sier han.

Medstudent Kristoffer Weibye er rask til å peke på akkurat risikovill­ighet for å begrunne menns interesse. Han har selv investert utelukkend­e i fond.

– Jeg har fått mye innspill av faren min.

Weibye og Walløe ser for seg at dem som er særlig opptatte av krypto, sitter mye på gutteromme­t.

– De sitter mye foran PC- en og spekulerer, ser litt på grafen, humrer studentene.

De trekker fram sosiale medier som en faktor hos de unge.

– Det går mye i Tiktok da. Og kanskje «Exit» også kan bringe litt risikovilj­e, undrer Walløe.

Weibye tenker interessen kan handle om et generelt statusjag hos de unge.

STOR FALLHØYDE

Professor Otterbring forteller at forskninge­n de har gjort, åpner for spørsmålet om det generelt sett er dem med urealistis­k tro på egen finanskunn­skap som ønsker å investere.

– Det er en del som er interesser­te, men som kanskje ikke bør gjøre det, fordi de ikke er kunnskapsr­ike nok til at det vil lønne seg, mener han.

Han deler studentene­s inntrykk av at mange lærer om krypto i sosiale medier.

Otterbring understrek­er at det kan være problemati­sk å hente informasjo­n herfra, fordi det ofte kun ser historier om framgang.

– Man leser imidlertid ikke like mye om de som har investert, hvor alt har gått i flint, og man har mistet både hus, heim og familie, legger han til.

 ?? FOTO: SELMA SOFIE EIKELAND ?? Kristoffer Weibye (20) og Peter Walløe (21) studerer rettsviten­skap på UIA. Begge har investert i fond og aksjer. De ser for seg at den typisk kryptointe­resserte bruker mye tid på gutteromme­t.
FOTO: SELMA SOFIE EIKELAND Kristoffer Weibye (20) og Peter Walløe (21) studerer rettsviten­skap på UIA. Begge har investert i fond og aksjer. De ser for seg at den typisk kryptointe­resserte bruker mye tid på gutteromme­t.
 ?? FOTO: SELMA SOFIE EIKELAND ?? Jusstudent Anniken Brattberg Naper (19) og økonomistu­dent Ane Wolff Hernær (19) har klare oppfatning­er om hvilke typer det er som investerer i krypto.
FOTO: SELMA SOFIE EIKELAND Jusstudent Anniken Brattberg Naper (19) og økonomistu­dent Ane Wolff Hernær (19) har klare oppfatning­er om hvilke typer det er som investerer i krypto.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway