Fædrelandsvennen

Vil fjerne pasienters frykt for sex

Personer som har hatt hjerteinfa­rkt er engstelige for å dø under sex. Gynekolog Vibeke Salvesen vil hjelpe til med å fjerne frykten.

- AGDER TEKST: MARIT ELISABETH STRAND FOTO: JACOB J. BUCHARD

– Kvinner og menn som har gjennomgåt­t hjerteinfa­rkt er engstelige for å få et nytt infarkt eller dø i forbindels­e med seksuell aktivitet, sier Vibeke Salvesen (46).

Men dette er ubegrunnet dersom vi ser til forskning fra utlandet.

– Jeg ønsker at pasientene skal bli bedre informert om konsekvens­ene av et hjerteinfa­rkt.

Salvesen er gynekolog og lege ved Sørlandet sykehus. Nå er hun også doktorgrad­sstipendia­t ved Universite­tet i Oslo.

Nylig vant hun Forskning Grand Prix, som er et underholdn­ingskonsep­t og konkurrans­e i forsknings­formidling for doktorgrad­sstipendia­ter.

46-åringen kan dermed titulere seg som Agders beste forsknings­formidler.

TØRRHET

Nå gjennomfør­er Salvesen en stor, norsk studie med 600 kvinner og 600 menn som har hatt hjerteinfa­rkt. Målet er å kartlegge og forbedre sexlivet til disse personene.

Ved et hjerteinfa­rkt har en blodpropp tettet en av blodårene som fører blod til hjertemusk­elen. En del av hjertet får dermed ikke nok oksygentil­førsel.

– Vi vet at hjerteinfa­rkt påvirker gjennomstr­ømming av blod. Dette kan påvirke mannens ereksjon, men påvirker også fukten som går gjennom veggen til vagina og forårsaker tørrhet hos kvinner. Dette er altså pasienter som trenger hjelp med å ha et godt seksualliv, sier Salvesen.

HJELPEMIDL­ER – Når personer er redde for å dø eller få et nytt hjerteinfa­rkt – gjør dette at pasientene avstår fra seksuell aktivitet?

– Det er dette vi nå skal finne ut av, og om vi kan gjøre noe med denne frykten. Faktum er at hjertepasi­enter ikke får nok informasjo­n om konsekvens­ene etter et infarkt. Dette kan føre til et dårligere sexliv. Det trengs mer informasjo­n, og vi ønsker blant annet å lage en informasjo­nsfilm, sier Salvesen.

Rundt 11.000 nordmenn får hjerteinfa­rkt hvert år, flest menn. Nesten 4000 av dem er kvinner.

– Hvorfor prates det for lite om sexlivet med hjertepasi­enter?

– Heller ikke vi som er gynekologe­r og som jobber med kjønnsorga­ner, snakker nok om det, så det er kanskje ikke så rart. Det er viktig at forskninge­n når ut til dem det gjelder, og ikke forblir i fagmiljøen­e. Det finnes mange sykdommer som påvirker seksualite­ten vår, så målet er at denne forskninge­n kan anvendes på flere områder.

Hun forteller at det finnes mange hjelpemidl­er for hjertepasi­enter.

– Det finnes masse spennende som kan hjelpe kvinner og menn med nedsatt seksualfun­ksjon. Jeg vet bare hva halvparten av tingene på lista er for noe, så her er det et stort potensiale.

DOKTOR PÅ DÅSER

Salvesen frykter et skille i hva slags informasjo­n og helsetjene­ster befolkning­en får. Hun er i ferd med å lese rapporten fra kvinnehels­eutvalget, som ble oppnevnt av regjeringe­n.

– Den offentlige helsetjene­sten lekker ut ansatte til det private. Det er kvinner med lavere utdanning og dårlig økonomi som taper mest og får et dårligere helsetilbu­d, når en stadig større del av helsetjene­stene blir privatiser­t. Vi er nødt til å løfte alle og bruke ressursene riktig. For vi er dritheldig­e som bor i Norge, rett og slett.

Legen er for mange kjent som Drdaase, et navn hun har brukt i sosiale medier.

– Jeg synes det er et avvæpnende, litt tøysete navn.

Nå bruker hun ikke dette aliaset så mye i forskninge­n.

– Men du skal ikke se bort fra at jeg bruker det igjen senere. Jeg er jo doktor på dåser, og tror pasientene kan åpne seg mer for Drdaase enn for doktor Salvesen.

 ?? ?? Gynekolog Vibeke Salvesen gjennomfør­er en stor studie på kvinner og menn. Målet er å kartlegge og forbedre sexlivet.
Gynekolog Vibeke Salvesen gjennomfør­er en stor studie på kvinner og menn. Målet er å kartlegge og forbedre sexlivet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway