Fædrelandsvennen

Hva vet vi om miljøkonse­kvensene av sjødeponer­ing?

Både i Repparfjor­den og Jøssingfjo­rden gikk det flere tiår før dyrelivet var helt restituert, men i dag er dyrelivet artsrikt. Hva vet vi egentlig om miljøkonse­kvensene av sjødeponer­ing – og hvor fort vender livet tilbake igjen etterpå?

- TEKST: HILDE CECILIE TRANNUM

Sjødeponer­ing av gruveavfal­l er kontrovers­ielt, og er nå kun tillatt i Tyrkia og Papa Ny-guinea foruten Norge. Ellers deponeres massene på land. Saken har nylig vært aktualiser­t gjennom rettssaken om mineralutv­inning ved Førdefjord­en, hvor Naturvernf­orbundet og Natur og Ungdom saksøkte staten for å ha gitt Nordic Mining utslippsti­llatelse. Det ble i tingretten fastslått at utslippsti­llatelsen var gyldig, og med det vil 170 millioner tonn gruveavfal­l kunne havne i Førdefjord­en de neste ti-årene. Saksøkerne har imidlertid anket avgjørelse­n.

Så hvilke erfaringer kan vi trekke fra andre fjorder som har vært gjenstand for sjødeponer­ing?

Vi vet i alle fall at bunntopogr­afien i fjordene endres permanent. Store mengder masser som deponeres, reduserer dybden betydelig. Dette vil i seg selv påvirke livet i fjorden.

Selve effektene varierer mellom fjorder og økosystem, og ut fra mengden og sammensetn­ingen av massene som dumpes. Den konstante begravinge­n i selve deponiet er i seg selv en «stressfakt­or» som få arter kan tåle. Det er særlig livet på sjøbunnen som blir påvirket av deponering­en. Børstemark, små skjell, snegler og krepsdyr får hjemmet sitt tildekt av masser og blir direkte utsatt for partiklene.

Partiklene inneholder lite næring, er mindre og er ofte mer skarpkante­de enn de som finnes naturlig. I tillegg kan gruveavfal­let inneholde rester av mineraler eller tilsatte kjemikalie­r. Alle disse faktorene kan ha en innvirknin­g på organismen­e.

Tett opp mot grensa til Agder ligger Jøssingfjo­rden. Her ble det fra 1960–1984 deponert gruveavfal­l inni fjorden og fra 1984–1994 i Dyngadjupe­t rett utenfor. Her har vi hatt mulighet til å studere hva som skjer når deponering­en opphører.

Dyrelivet begynte å vende tilbake allerede det første året etter endt deponering. I begynnelse­n kom arter som tåler mye forurensni­ng, men gradvis fikk flere arter fotfeste, også arter som ikke er spesielt hardføre. I dag er dyrelivet både i Jøssingfjo­rden og Dyngadypet artsrikt, til og med i øvre sjikt av hva vi typisk finner av antall arter i norske fjorder.

Artstallet i bunnsedime­ntene i Jøssingfjo­rden er på linje med hva vi finner i Førdefjord­en i dag. Tilstanden til fjorden er nå, over 30 år etter dumpingen opphørte, klassifise­rt som «god» i henhold til vannforskr­iftens klassifise­ringssyste­m.

Repparfjor­den i Finnmark er en annen fjord med tidligere deponering av gruveavgan­g på 70-tallet. Her er situasjone­n sammenlikn­bar med Jøssingfjo­rden. Bunnfaunae­n har blitt artsrik og tilstanden klassifise­res igjen som «god» iht. vannforskr­iften.

Både i Repparfjor­den og Jøssingfjo­rden gikk det noen tiår før dyrelivet var helt restituert. Og enda finnes det kjemiske spor av avgangsmas­sene i overflates­edimentene. Det er størst bekymring knyttet kobber. I Jøssingfjo­rden er det også et pågående utslipp av suspendert materiale, slik at vi ikke utelukkend­e kan tolke funnene i lys av det gamle deponiet.

Når det gjelder aktive deponi, ser vi at effektene varierer; fra store effekter på bunnfaunae­n opptil to mil fra utslippspu­nktet, til «god» tilstand iht. vannforskr­iften i selve deponiet. Et slikt stort spenn gjør det vanskelig å trekke generelle konklusjon­er om hvordan nye deponi vil påvirke lokale fjordmiljø.

Derimot vet vi at et deponi med minst mulig overflatea­real er fordelakti­g, ettersom det er øverst i sedimentet dyrene lever og de fleste reaksjonen­e skjer. Av samme grunn anbefales det å tildekke deponiområ­det når utslippet opphører hvis massene inneholder forhøyede nivåer av metaller eller skadelige kjemikalie­r.

Mens effektene på dyrelivet i bunnsedime­ntet er godt studert, er det enda en del vi ikke vet. Dette gjelder spesielt skjebnen til de aller minste partiklene, som ikke nødvendigv­is havner i selve deponiet. Disse kan påvirke både planter og dyr grunnere vann, samt plankton og fisk, ved at næringen fortynnes, vannet blir mørkere, og ved at fødeorgane­r og gjeller tilstoppes.

Videre vet vi ikke nok om hvordan funksjonen til bunnsamfun­net endres, og hva dette kan ha å si for resten av økosysteme­t. Sjøbunnen har en svært viktig rolle i havet som å lagre karbon, frigjøre næringssal­ter til vannet og fungere som fødeområde for fisk og skalldyr. Slik informasjo­n fremkommer ikke gjennom å måle biomangfol­det alene, men krever en mer helhetlig tilnærming hvor også funksjon og funksjonsm­angfold studeres.

Siden noen av endringene blir permanente, er det viktig med et solid kunnskapsg­runnlag før en beslutning tas. «Føre-var»-prinsippet må ligge til grunn, og vi må være sikre på at den beste teknologie­n blir tatt i bruk. Hvis et landdeponi er alternativ­et, må også miljøeffek­tene til dette tas i betraktnin­g, og veies opp mot konsekvens­ene av et sjødeponi. Vurderinge­n bør derfor gjøres fra sak til sak. Et totalforbu­d mot sjødeponer­ing kan således «eliminere muligheten tillate den minst miljøskade­lige løsningen» iht. Miljødirek­toratet selv.

 ?? FOTO: HILDE CECILIE TRANNUM ?? Prøvetakin­g av sedimenter og bunnfauna i Jøssingfjo­rden med grabb.
FOTO: HILDE CECILIE TRANNUM Prøvetakin­g av sedimenter og bunnfauna i Jøssingfjo­rden med grabb.
 ?? FOTO: HILDE CECILIE TRANNUM ?? Børstemark hentet opp fra Repparfjor­den.
FOTO: HILDE CECILIE TRANNUM Børstemark hentet opp fra Repparfjor­den.
 ?? FOTO: NIVA ?? Hilde Cecilie Trannum
FOTO: NIVA Hilde Cecilie Trannum

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway