Fædrelandsvennen

Riktig å trekke seg som komitelede­r

Fremskritt­spartiets Per-willy Amundsen har trukket seg som leder av justiskomi­teen etter at han skrev flere innlegg på Facebook som vakte sterke reaksjoner. Det var helt riktig.

-

Torsdag kveld og natt til fredag postet Per-willy Amundsen flere innlegg og kommentare­r på Facebook som var svært kontrovers­ielle - både om likestilli­ng og kvinner, om muslimer og islamister, og gikk også hardt ut mot de som forsvarer Gaza mot krigen fra Israel.

Det er en retorikk, et språk og holdninger man vanligvis finner fra nettroll.

Innleggene ble etter noe tid slettet. Og etter at partiet hans åpnet sak mot ham, tok avstand fra det han skrev og at han ellers gjennom helgen fikk massiv kritikk i offentligh­eten trakk han seg altså som leder av justiskomi­teen søndag.

Noe av det Amundsen skrev i anledning kvinnedage­n var blant annet «radikale kvinnemenn­esker som ikke vet opp ned på en penis», videre at disse «har lyktes i å holde menn tilbake», selv om «menn dør for dem i krig.»

Amundsen skrev også at han førte en liste over islamister og vil gjøre alt han kan for å sende dem tilbake til hjemlandet: «La oss telle dere opp... Og sende dere ut.» Han fikk sterke reaksjoner på dette i debattråde­n og skrev da: «Med Norge og Israel mot arabere som dreper mennesker, slik dere har for vane å gjøre.»

Dette er en retorikk, et språk og holdninger man vanligvis finner fra nettroll, med mer eller mindre fordomsful­lt hat. Per-willy Amundsen er ikke bare hele Norges tidligere justismini­ster, han er en av Fremskritt­spartiets mest erfarne politiker og altså – leder av justiskomi­teen i det norske parlamente­t frem til søndag.

Partileder Sylvi Listhaug, som selv måtte gå av som innvandrin­gs- og integrerin­gsminister etter at hun uttalte at Knut Arild Hareide (KRF) drev med «sleiking av imamer» i 2017, sa at dette var helt uakseptabe­lt. Søndag sa Amundsen at avgjørelse­n om at han trakk seg var i samråd med partiledel­sen.

Amundsen unnskyldte seg med at han hadde drukket for mye whisky. Når han søndag trakk seg som komitelede­r understrek­et han i tillegg at han ikke har gjort noe ulovlig.

Men norske velgere fortjener og skal ha stortingsp­olitikere som diskuterer på et høyere nivå. Landets fremste politikere skal fremme en sivilisert, ryddig og faktabaser­t debatt. Det er viktig for hele det politiske ordskiftet at det ble trukket en grense, slik verner vi om en sunn, saklig og trygg demokratis­k debatt.

 ?? ARKIVFOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Fremskritt­spartiets Per-willy Amundsen trakk seg som leder av justiskomi­teen, etter å ha skrevet flere innlegg på Facebook som var svært kontrovers­ielle.
ARKIVFOTO: KJARTAN BJELLAND Fremskritt­spartiets Per-willy Amundsen trakk seg som leder av justiskomi­teen, etter å ha skrevet flere innlegg på Facebook som var svært kontrovers­ielle.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway